elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tekstilciye enerji ve prim desteği yok

Yeni strateji planı, tüm sektörün önümüzdeki 2 yılda Teşvik Yasası kapsamına alınmasını isteyen tekstilcileri memnun etmeyecek.



A- A+
04.09.2008 tarihli yazı 3164 kez okunmuştur.

Paket kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalarda sektör için SSK priminde Hazine desteği ve enerji teşviki verilmemesi benimsendi. Daha önce tekstilde SSK primlerinin ortalama yüzde 90'ının Hazine tarafından karşılanması ve sektöre enerji desteği verilmesi yönünde teklifler gelmişti. Ancak her iki düzenlemenin de sektördeki kayıtdışılık, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum ve rekabeti bozucu nitelikte olması nedeniyle kabul görmediği öğrenildi. Sektörün istediği bölgesel asgari ücrete ise hükümet sıcak yaklaşmıyor. Paketteki en önemli düzenlemelerden birinin, fabrika taşımaya dönük sektöre tanınan teşvik olduğu belirtiliyor. Yetkililer, bunun dışında markalaşma ve gümrüklerle ilgili düzenlemelerin de pakete gireceğini vurguluyor.



Tekstil için hazırlanan strateji planının ilk taslağında, sektörün hem enerji teşviki hem de SSK prim desteğiyle desteklenmesi öngörülüyordu. Buna göre, sektörde çalışan her işçi için SSK işveren prim payı üzerinden ortalama yüzde 90 destek sağlanacaktı. Toplam maliyeti 2 milyar 133 milyon YTL olan enerji desteği de tüm işletmelere sağlanacaktı. Ancak sektördeki kayıtdışılık oranının yüksekliğine dikkat çeken ekonomi yönetimi, SSK prim indiriminden vazgeçti. Büyük bölümü kayıtdışı çalışan bir sektöre verilen prim indiriminin bir anlam ifade etmeyeceğini belirten ekonomi yönetimi, AB mevzuatının da böyle bir desteğe olanak sağlamadığını belirledi. Enerji teşviki verilmesi yönündeki öneri ise rekabeti bozucu nitelikte bulunduğu için kabul görmedi.





Bölgesel asgari ücret zor


Sektörün bir diğer talebi olan bölgesel asgari ücrete ise hükümetin sıcak bakmadığı, bu nedenle gündeme gelmeyeceği belirtiliyor. Sektör için yapılan paket çalışmalarında öne çıkan en temel düzenleme, İstanbul'un moda ve tasarım merkezi olması. Bunun için orta ve uzun vadeli önlemlerin yer alacağı pakette, fabrikaların Anadolu'ya taşınması için de teşvikler yer alacak. Bunun yanı sıra, gümrüklerde özellikle Çin'den gelen ürünler için denetimlerin artırılması da pakette yer alacak.



AHMET NAKKAŞ


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı





Anadolu cazibe merkezi haline getirilmeli


Ahmet Nakkaş, fabrikaların Anadolu'ya taşınması için verilecek teşviklerin olumlu olabileceğini söyledi. Sektörde kalmayı düşünen firmaların Anadolu'ya taşınmayı ciddi olarak düşünmesi gerektiğini kaydeden Nakkaş, "Anadolu'ya taşınmada Hükümet'e büyük görev düşüyor. Öncelikle hangi şehirlerin hangi sektörler için stratejik önem taşıyacağı belirlenmeli. Sonrasında altyapı oluşturularak bu merkezler cazibe merkezi haline getirilmeli. Örneğin yerel yönetimlerin meslek okulu açma gibi eğitim altyapısını oluşturması gerek" dedi.





OSMAN BENZEŞ


APS Tekstil'in sahibi





Somut gösterge olmadan kimse fabrika taşımaz


Osman Benzeş, Hükümet'in sektör için vereceği teşviklerin yetersiz olduğunu belirtti. Fabrikaların Anadolu'ya taşınması halinde teşvik alabilecek olmasını gerçekçi bulmadığını kaydeden Benzeş, "Somut göstergeler olmadan kimse fabrikasını başka şehre kıpırdatmaz. Ben Teşvik Kanunu'ndan faydalanarak Merzifon'da fabrika kurdum. Yapım aşamasında 11 milyon dolar harcadım. 3 yıldır da her yıl 1'er milyon dolar para gönderiyorum. Kazancım hâlâ yatırım maliyetini karşılamıyor. Ben bu durumdayken hangi sanayici cesaret edip de fabrikasını Anadolu'ya taşıyabilir?" dedi.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.