elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tek Moleküllü Diyot Oluşturuldu

Barselona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yüksek doğrultma oranlarıyla 1 nm boyutlu tek moleküllü bir diyot oluşturdu. Detaylar yazımızın devamında...



A- A+
23.05.2017 tarihli yazı 7894 kez okunmuştur.
 
Elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan diyotlar, akımı ters yönde bloke ederken tek bir yönde akmaya izin verir. Günümüzde, araştırmacılar elektronik bileşenleri küçültürken fiziksel limitlere doğru yaklaşıyorlar. 
 

 
 
► İlginizi Çekebilir: Ultra İnce Elektrik Kabloları

Yapılan çalışmalar sonucunda araştırmacılar; elektronik bileşenleri küçültürken fiziksel limite yaklaşıyorlar. Barselona Üniversitesi'nde projeye öncülük eden ve aynı zamanda Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü (IBEC) üyesi olan Ismael Díez-Pérez, "Kompanentler için daha alt seviyelere geçmek için, bireysel molekülleri devrelerin aktif bileşenleri olarak kullanmak zorundayız." olarak tespitini belirtti. Nature Communications dergisinde yakın zamanda yayınlanan bu çalışma, sadece 1 nm uzunluğunda bir devreye bağlanan iki nano-elektrot arasına sıkıştırılmış bir organik molekül kullanıldı. Ortaya çıkan tek moleküllü diyot daha küçük ve diğer diyotlara oranla çok daha etkilidir. Díez-Pérez, "Bu yaklaşım, milyarlarca diyodun küçük bir silikon çip üzerinde toplanmasını desteklemektedir" diyor.
 

Yapılan bu moleküler diyot, akımın ileri yönde 4.000 kat daha verimli bir şekilde gitmesine izin vermektedir. Bu verimlilik, halihazırda kullanılan diyotlara kıyasla çok daha büyüktür. Ekip artık daha yüksek akım doğrultma oranları elde etmek ve bu tek moleküllü devrelerin ömrünü uzatmak için çalışıyor. Bu araştırma bize tek moleküllü cihazların gerçekleştirilmesine bir adım daha yaklaştırıyor.

Kaynak:

► Sciencedaily
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.