elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Takyonlar Işıktan Hızlı Mı?

Takyonlar bilim kurgu mu yoksa gerçekten bilim mi? Albert Einstein yanıldı mı? Eğer ışıktan hızlı giden bir parçacık var ise ileride bizleri neler bekliyor? Bütün soruların cevabı bu yazımızda.



A- A+
18.10.2015 tarihli yazı 19017 kez okunmuştur.
Takyon Nedir?

Takyon, ışıktan hızlı gidebilen farazi yani varsayımsal parçacıklardır ve çoğu fizikçiler, takyonların fizik kurallarına uymadığı görüşündedir. Çünkü ışıktan daha hızlı parçacıkların var olamayacağını düşünmektedirler. Fakat bu görüş son zamanlar da değişmeye başladı. 'Takyon' terimi Gerald Feinberg tarafından 1967’de "Işıktan Hızlı parçacıkların Olasılığı" başlığı altında icat edildi.

 


 


Bilimsel Olarak Açıklaması Nedir?

Takyonlar, Albert Einstein'ın "Genel Görelilik" kuramında da bahsettiği cismin hızı ışık hızından büyük olursa ne olur sorusunun cevabıdırlar. Bu nedenle Takyonlar’ın kütleleri reel ifadelerle değil karmaşık sayılar cinsinden ifade edilir. (Örn: Kütle= 10i kg gibi)

Takyonlar’ın genel hızına bakılacak olursa cismin hızı, ışık hızından daima büyük olacağından, Takyonlar için en düşük hız ışık hızıdır. Ancak tam olarak da ışık hızında olamazlar. Çünkü "Genel Görelilik" kuramına göre bu parçacıklar tanımsız olurlar.

 


 
►İlginizi Çekebilir: Gizemli Parçacık Nötrino


Takyonların hızı enerjileri azaldıkça artar. Bu nedenle radyasyon yaydıkları varsayıldığında, azalan enerjileri nedeniyle sürekli hızlanırlar ve nihayet sıfır enerji düzeyi için sonsuz (∞) hıza ulaşırlar. Enerjileri azaldıkça hızları arttığından dolayı kuvvet denilen etki hareketle aynı yönde olduğunda Takyonların hızını arttırmaz tam tersine yavaşlatır.


Albert Einstein Yanıldı Mı?

Albert Einstein 1905’te İzafiyet Teorisini geliştirmek için “Hiçbir şey ışıktan hızlı gidemez” demişti. Bu duyuru fizikçilerin ışıktan hızlı parçacıkları araştırmak için bir engel oluşturmadı.

Bu varsayımsal parçacık 50 yıl önce önerilmiş ve 2011 yılında temel fizik üzerinde duruluyor olan Cenevre'nin CERN Laboratuvarı’nda, fizikçiler onun varlığı için bir kanıt bulduğunu iddia ettiler. Deney bulguları daha sonra yanlış kanıtlanmış olmasına rağmen, bazı fizikçiler bu zorlu arayışa devam ediyorlar.

Yaklaşık olarak 168.000 ışık yılı uzaklıktaki 1987A Süpernovası tarafından yayılan Nötrinolar, yüksek enerjili kozmik ışınlar yaydıklarını ve veriyi analiz eden bilim insanları bu notrinoların gerçekten takyonlar olabileceğini düşünmektedir. Eğer bu kanıtlanır ise parçacık fiziğinin standart modeli tekrardan düşünülmeyi ve bilim insanları’nın Evren’in nasıl çalıştığını bir kez daha düşünmeye itebilir.



İleride Bizleri Neler Bekliyor?

Eğer Takyonlar ışıktan hızlı gidiyorlar ise;

Işıktan da hızlı haberleşme sistemleri yapabileceğiz.

Işıktan hızlı gidiyor ve uzayı büzüştürmek yerine geriyorlarsa, yani buna genişletme diyebiliriz, zamanda geriye ya da ileriye gidebilmemiz mümkün olabilir ve takyonlarda aynı ışık hızında olduğu gibi zamanda ileriye ya da geriye gitme paradoksları yaratacaktır.

Evreni daha iyi anlayabiliriz, belki de karanlık madde ve karanlık enerji kavramlarını Takyonları kullanarak açıklayabileceğiz. Çünkü eğer evreni genişletme gibi bir özelliğe sahip ise takyonların karanlık enerjiyle ve karanlık madde ile ortak noktası olabilir ya da birbirlerini oluşturabilme özelliğine sahip olabilirler. Bunu bilim’ingelişmesiyle ileride göreceğizdir.



Kaynak:

►Wikipedia
►Smithsonianassociates


 

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar