elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Swift Programlama |
1. Bölüm

Apple tarafından geliştirilen, C'nin üzerine yazılmış, nesne yönelimli programlama dili olan ve iOS, Mac OS X gibi işletim sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılan Objective-C diline alternatif yeni bir dil geliyor: Swift! Peki ilk olarak Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) duyurulan Swift programlama dilinin getirdiği yenilikler neler? Hangi avantajlara sahip? Sizler için teknik bir analizle inceledik.



A- A+
30.07.2014 tarihli yazı 18604 kez okunmuştur.
Apple'ın her yıl düzenlediği, ürün tanıtımlarını, yeniliklerini ve haberlerini sunduğu Apple Worldwide Developers Conference (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) bu yıl da birçok sürprize ve yeniliğe sahip olmasıyla birlikte, bunlardan en ilgi çeken konu Apple'ın geliştirmiş olduğu yeni yazılım dili olan Swift'ti. Apple'ın Mac OS X ve iOS için geliştirdiği ve uzun zaman kullandığı Objective-C'nin birçok can sıkıcı ve dezavantaj yaratan özelliklerini ortadan kaldıran Swift programlama dili nasıl bir yapıya sahip? Hangi özellikleri ve avantajları içeriyor? Detaylarıyla Swift programlama dili: 

 
 

 

 

Swift Nedir? 

C'nin üzerine yazılan ve nesne yönelimli programlama dili olan Objective-C ile Python programlama dilleri temel alınarak geliştirilen Swift, aslında bir paralel programlama dili. Paralel programlama dediğimiz şey, seri halde bir dizi sürecinde yazılan ve bir işlemci vasıtasıyla oluşturulan geleneksel programlamanın aksine, problemin birden fazla parçaya bölünüp eşzamanlı olarak farklı işlemciler kullanılarak çözülmesidir. Zamandan kazanmak ve büyük problemleri küçük parçalar haline getirerek daha kolay çözmeyi sağlayan paralel programlama bu özelliğiyle Swift'e büyük avantaj katar. 
 

 
►İlginizi Çekebilir: F# ile Fonksiyonel Programlama


"C'siz Objective-C" olarak tanımlanan Swift her ne kadar temel olarak Objective-C'yi alsa da, Swift'in Objective-C'ye göre %75 daha hızlı olacağı, böylece uygulamaların daha hızlı oluşturulabileceği belirtiliyor. Yeni başlayan geliştiriciler için daha kolay olduğu belirtilen Swift, Objective-C'ye göre büyük avantajlara sahip. Karışıklığıyla ünlü olan ve zor Syntax'a sahip olan Objective-C bu özelliğiyle eleştirilmekteydi. Swift'in, Objective-C'ye göre daha kolay ve sade bir Syntax'a (sözdizimi) sahip olması özellikle yeni başlayanlar için büyük bir avantaj. 
 

 


Bir diğer gelişim ise Objective-C'de oluşturulan uygulamalar ve sistemlerde arka planda problemler çıkaran Hafıza/Bellek Yönetimi sorunu, Swift'te büyük oranda çözüldü ve bu sorun için ayrıca zaman ayrılmasına ve düzenleme yapılmasına gerek kalmadı.  
 
Swift'in belki de en tatlı yeniliklerinden biri Playgrounds. Geliştirdiğiniz uygulamanın mevcut durumunu, build almaya gerek kalmadan kod yazdığınız ekranda görebilecek, ana kodunuzu değiştirmeden, Playgrounds üzerinde yazılan kodu değiştirerek verilen tepkileri anlık görebileceksiniz.  Böylece hem zaman kaybını önleyecek hem de alternatif seçeneklerinizi deneyerek uygulamanızın nasıl tepki verdiğini anında görebileceksiniz. 
 



Neden Swift Programlama?

 
Paralel programlama ile büyük projeleri basitleştiren ve hız kazandıran Swift, çoklu işlemcilerde, bulut bilişimde ve süper bilgisayarlarda kullanılmak için de tasarlanmış bir dil. Kolaylığı, sadeliği, daha az hata vermesi ve Playgrounds ile etkileşimli kod düzenleme özelliği Swift'i daha cazip ve ilgi çekici kılıyor.  
 
Ayrıca Objective-C ile beraber çalışabilmesi iOS ve OS X projelerinde rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor. Böylece Swift, Apple'ın bu avantajla temelini koruyarak, daha büyük ve karmaşık projelere imza atmasını sağlayacak, özellikle bulut bilişim, iOS ve OS X projelerinde daha büyük yeniliklerin ortaya çıkmasına yardımcı olacak.  
 

Swift'in Geleceği
 

Swift'in henüz yeni bir dil olması ve Objective-C kadar kütüphane ve kaynak desteğinin henüz bulunmaması, Swift'in piyasaya tutunabileceğini henüz göstermiyor. Bu, Apple'ın bu dile sahip çıkıp yatırım yapmasına ve kullanımını yaygınlaştırmasına bağlı. Swift'e dair kaynaklar, henüz Apple'ın yayınladığı kitap ve bazı belgelerle kısıtlı. Ayrıca bazı meraklı ve gönüllü geliştiricilerin Swift'i incelemesi ve örnek uygulamalar, kodlar geliştirmesi yeni başlayacaklar için rehber niteliğinde. Apple'ın yayınlamış olduğu kitaba ve belgelere buradan ulaşabilirsiniz.

 


İlk bölümümüzde Swift programlama dilinin ne olduğunu, Objective-C'ye göre hangi avantajlara sahip olduğunu, kullanıldığı alanları ve mevcut durumunu inceledik.  Diğer bölümlerimizde örnek kodlarla teknik yapısını inceleyeceğiz ve küçük uygulamalarla pratik yapacağız. 

 
Kaynak
Apple
TheNextWeb
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar