elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su Güneş'ten Daha Önce mi Vardı?

Dünya ve Güneş Sistemi'nin diğer bölgelerinde bulunan suyun büyük kısmı Güneş'ten çok eski bir tarihte oluştu.Gelin suyun gizemli tarihine birlikte göz atalım.



A- A+
23.11.2014 tarihli yazı 6295 kez okunmuştur.
Güneş sisteminin su yaşını belirlemek için, araştırmacılar döteryumdaki hidrojen oranına odaklanmış. Döteryum fazladan nötron içerdiğinden ağır hidrojen olarak da adlandırılır. Burada suyu bildiğimiz H2O değilde, farklı hidrojen izotopları içeren döteryum olduğunu bilmekte fayda var. *Interstellar ice çok yüksek oranlarda hidrojen içeren döteryuma sahiptir, çünkü çok düşük sıcaklıklar vardır. Bilim adamları zaten kuyrukluyıldız ve asteroitlerin bileşimine bakarak bunu biliyordu. Buzul kayan yıldızlar ve asteroitler, büyük miktarlarda donmuş suya sahipler ve meteoritler ile Mars'tan alınan mineral örnekleri de su özelliklerini göstermekteler.

 
 

 
    ►İlginizi Çekebilir:NASA Mars'ta Bitki Yetiştirmeyi Planlıyor


Fakat asıl kafa karıştıran konu Güneş'in oluştuğu tarihten beri güneş sistemindeki döteryum seviyesinin artması. Bunu açıklamak için araştırmacılar yeni bir bilgisayar modeli oluşturdular.Gerçekleştirdikleri simülasyonlarda döteryum seviyesini sıfırlayarak, bir gezegen diski oluşumu için gereken ortalama bir milyar yıllık sürede ne dereceye kadar zenginleştiğini ölçtü. Bulgular, Dünya'daki suyun yüzde 30 ila 50'si ile kuyrukluyıldızlardaki suyun yüzde 60 ila 100'ünün yıldızlararası uzayda, Güneş'in doğumundan önce oluştuğunu gösterdi. Simülasyondaki en düşük olasılıklar, okyanusların yüzde 7'si ile kuyruklu yıldızlardaki suyun yüzde 14'ünün Güneş Sistemi dışından geldiğini  öne sürdü.
 
Science dergisinde yayımlanan araştırma hakkında yorumda bulunan Cleeves, "Her gün tecrübe ettiğimiz olaylarla galaksimiz arasında bu tür bağlar kurmak evrenimize inanılmaz bir bakış açısı sunuyor" ifadesini kullandı.
 
*Interstellar ice: Uzayda yıldızlararası ortamı oluşturan buz fazının içinde oluşan küçük taneler.



Kaynak
:
►Discover magazine
Aylin ÇETİN Aylin ÇETİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır


YAZARIN DİĞER YAZILARI Rekorlara İmza Atan Taktik İHA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.