elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

‘Space Train’ Konsepti ile 2 Günde Mars’a Yolculuk

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi gerçekten de gelecekte tatile kısa bir süre içinde ve uygun ücretlere Mars’a gitmek mümkün olacak mı? Bu soru, günümüzde bilim dünyasını en çok meşgul eden sorulardan biri haline gelmiştir.



A- A+
29.09.2016 tarihli yazı 7766 kez okunmuştur.
Amacı geleceğin teknolojisini inşa etmek olan Imaginactive şirketi Mars’a gitmeye yönelik sorulan sorulara  "Solar Express" adını verdikleri uzay treni konsepti ile cevap veriyor. Şirketin kurucusu olan Charles Bombardier bu projeye ilk olarak uzay yolculuğunu pahalı ve uzun kılan etkenleri incelemekle başlamış. Uzay yolculuğunda harcanan enerjinin çok büyük bir bölümünün akselerasyon ve deselarasyon aşamalarında, en az enerjinin ise trenin seyir hızına ulaştığında, seyrine devam ederken harcandığını gözlemlemiş. Buna karşın kendi tasarladığı treni hiçbir şekilde kazandığı enerjiyi kaybetmeyecek şekilde tasarlamış.
 

Eğer gerçekleşirse Bombardier ve takım arkadaşları Solar Express’in ışık hızının yüzde biri (Yaklaşık 3000 kilometre/saniye) hızında hareket edebileceğini söylüyorlar ve bu ona dünyadan marsa 37 saatte yolcu ve kargo taşımasına olanak veriyor.
 

Space Train Nasıl Çalışıyor?

Elbette Space Train’in henüz konsept aşamasında olduğunu ve aracı gerçeğe uyarlamak için ciddi anlamda çalışmalar yapılması gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Bombardier ve takımının açıklamasına göre; Solar Express, boyutları yaklaşık 50 metre olan 6 adet silindirin sıralı ve doğrusal bir şekilde birbirine bağlanmasıyla oluşuyor. Treni fırlatmak için tren roket amplifikatörü kullanıyor ve yakıtının küçük bir kısmını da manevra yapabilmek için saklıyor.

Amplifikatörler treni fırlattıktan ve tren atmosferden çıktıktan sonra tren, enerji üretebilmek için solar enerjiyi kullanıyor. Solar Express’in diğer uzay gemilerinden en büyük farkı ise tren deselerasyonda enerji harcamamak ve maliyeti arttırmamak için uzaydaki yoluna girdiğinde hiçbir şekilde durmuyor veya yavaşlamıyor. Yolcular ve kargolar küçük uzay gemileri vasıtası ile Solar Express’ten ayrılıyor ve hedefe iniş yapıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Satılık Uzay Çağı Robotu

Bu kadar hızlı bir Express’in nasıl kontrol edilebileceği, saniyede 3.000 km giden bir gemiden taşıyıcı küçük uzay gemilerinin nasıl ayrılabileceği gibi hala cevap bekleyen çok fazla teknik sorular olmasına rağmen her geçen gün Imaginactive şirketi hayal gücünü ve teknik bilgisini kullanarak geliştirmeye, sorunlara çözüm bulmaya ve geleceği dizayn etmeye devam ediyor.
 


Kaynak:

Sciencealert.com
Futurism.com
Imaginactive.org

Yazar: Burak Aydın

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.