elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ses Hızında Seyahat |
Hyperloop

Yolda geçen zamandan çoğu kişi rahatsız olur. Peki ses hızında seyahat ederek bu sıkıcı zamanı kısaltmak ister miydiniz? SpaceX, PayPal ve Tesla'nın yaratıcısı Elon Musk'ın projesi ses hızında seyahat imkanı sunan Hyperloop'un inşası başladı. Ayrıntılar haberimizde..



A- A+
26.12.2014 tarihli yazı 8438 kez okunmuştur.
2013 yılı yaz tatili dönüşü, SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk Hyperloop adında yeni bir taşıma sistemi önerdi. Bu sistem insanları San Francisco’dan Los Angeles’a 30 dakikadan daha az bir zamanda götürebilecek yer üstünde bulunan havasız tüplerden oluşur. (Normalde bu iki şehir arası uzaklık uçakla 1 saat) Musk 57 sayfadan oluşan planını insanlara sundu ve sonra yer üstünde olacak bu sistemin inşa edileceğini tüm dünyaya duyurdu. Şimdi, Hyperloop’u yaratmak için bir araya gelmiş 100 kadar mühendisten oluşan bir grup var. Mühendislerin çalışmalarında oldukça sağlam ilerledikleri görünüyor. 
 

 


Geçtiğimiz Eylül ayında, Musk’ın yayınladığı Hyperloop raporunun ardından Hyperloop Transportation Technologies Inc (HTT) isminde bir şirket kuruldu. Bu alışılmışın dışında bir şirketti. Şirket elde edilen kârın her bir çalışana ödendiği JumpStartFund diye adlandırılan modeli kullanıyor. Çalışanların çoğu Boeing, NASA, SpaceX gibi diğer şirketlerde zaten çalışıyor ve onlardan bazıları ek iş olarak Hyperloop projesi üzerinde çalışıyor. Hyperloop projesinde şu anda çalışan 100 mühendisten bahsediliyor ve bu projenin geniş kapsamlı herkesin katılabildiği bir proje olmadığını, bu projede çalışmak için yapılan başvurulardan 100 veya daha fazlasının reddedildiği söyleniyor. HTT geçen yıl oldukça dışa kapalı bir şirket olmuştur fakat içinde bulunduğumuz günlerde şuana kadar yaptıkları işleri göstermek için hazırlar.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Hızlı 5 Treni


Bu proje için tabi ki yapılacak çok fazla iş var. Şimdiye kadar ortaya çıkan pek çok iş 25 UCLA tasarım grubu ve mimarlık öğrencileri tarafından yapıldı. Bir gün süresince havacılık şirketlerinde çalışan mühendisler projenin teknik olarak uygulanabilirliği üzerinde çalışıyorlar. Hem tasarım kısmının hem de teknik kısmının 2015 ortalarında tamamlanması bekleniyor.

Ses hızına yakın hızda seyahat etmenin teknik uygunluğunun ötesinde HTT mühendisleri Hyperloop sisteminin olası güzergahını analiz etmek için çok fazla zaman harcadılar.  Musk güzergâhın San Francisco’dan Los Angeles ‘a olmasını istedi fakat politik ve coğrafi şartlar bunun zor olduğu yönündeydi. Bunun yerine Los Angeles-Las Vegas güzergâhına ve uzun vadede de Amerika’nın tamamının ulaşım ağına adım adım bakıldı. Sonuçta mühendisler bu sistemin inşa edileceği yere dikkat etmedi ve sadece bu projenin uygulanabilirliğini kanıtlamak için inşaya başladı.

 


Mühendisler Musk’ın orijinal kapsül dizaynının sadece küçük bir kısmını tasarımda kullandılar. Yapılan tasarımda tüplerin dışı oldukça dayanıklı ve bu dış kısmın içinde kabarcık bir kapsül var. Dış kabukta hava kompresörü, bataryalar ve seyahat süresince gerekli olacak diğer parçalar mevcut. Sistem ulaşımı havasız tüpler içinde bulunacak bu kabarcık kapsüllerle sağlıyor. Herhangi bir raylı sisteme ihtiyaç duyulmuyor ve tüm güç tüp üzerinde bulunan güneş panellerinden alıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın En Büyük Güneş Enerjisi Santrali |Topaz Solar Farm



Tüm hyperloop sistemi içinde bulunan bazı parçaların yapılmış örnekleri var. Yapımı gerçekleştirecek şirketin CEO’su Dirk Ahlborn kendilerinin proje üzerinde çoğu problemi çözdüğünü söylüyor. 400 mil hyperloop için Musk’ın ödemesi tahmini olarak 6-10 milyar dolar olacak. Dirk sözlerine proje tamamlanınca ekonomik bir algı oluşacağını ve daha fazla kazanacaklarını ekliyor. Muhtemelen teknik uygulanabilirlik raporunun tamamlanması ve çizilebilecek en kısa rotanın planlanması 2015 ortalarında gerçekleşecek.

 



Kaynak:

Extremetech

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.