elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rusya ile doğalgaz anlaşmasını özel şirketler yapacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yapılan ve yıl sonunda süresi bitecek 6 milyar metreküplük doğalgaz anlaşmasını özel şirketlerin yenileyeceğini söyledi. Yeni anlaşmada izlenecek yol Rusya ile görüşmeler sonucunda kısa süre içerisinde netleştirilecek. Bakan Yıldız, kredi maliyet artışının özelleştirme ihalelerini kazananlara yük getirmeyeceğini de kaydetti.



A- A+
15.07.2011 tarihli yazı 5212 kez okunmuştur.

Rusya ile 1986 yılında imzalanan ve yıl sonunda süresi dolacak doğalgaz alım anlaşmasını özel sektör yenileyecek. Ankara'da bakanlığıyla ilgili yeni dönemi değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile Türkiye arasındaki batı hattı olarak bilinen ve yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşmasının yenilenmesiyle ilgili çalışmaların ağustos sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Doğalgaz pazarında özel sektörün payının artmasından yana olduklarını belirten Bakan Yıldız "Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakereler sürüyor. Müzakereler sonucunda özel sektöre devir konusunda karşılıklı imzalanarak mı yoksa imzalanmadan mı olacak o konular netleşecek. Ama nihai hedefimiz önceden belirttiğim gibi özel sektör marifetiyle bu hizmetin götürülmesidir." dedi.





Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Yıldız, kredi maliyet artışının özelleştirme ihalelerini kazananlara yük olmayacağını belirtti. Elektrik dağıtım şirketlerinin ek teminatları yatırmaması konusunu da değerlendiren Bakan Yıldız, şirketlere "Altından kalkacakları teklifleri vermeli." uyarısında bulundu. Yıldız, ödeme gecikmeleri konusunda kredi maliyet artışının gerekçe gösterilmeyeceğini belirterek, "Biz hiçbir şirkete ihalelerde yüksek ya da düşük teklif verin demedik. Herkes kendi fiyatını artırıyor. Buna da herkes katlanacak. Özel şirketlerin altından kalkacakları teklifleri vermeleri daha doğru olur." dedi. Yıldız ihalelerin ikinci ve üçüncülere kalması durumunda 10,8 milyar dolarlık ihale bedelinde oluşacak düşüşe de saygılı olacaklarını ifade etti.





ENERJİ BAKANI YILDIZ'DAN SATIR BAŞLARI



Başkentgaz'ı özel sektör işletmeli


Bakan Taner Yıldız, milli petrol şirketi TPAO'nun Başkentgaz'a talip olmasıyla ilgili "TPAO, böyle bir teklif verebileceklerini bize iletti. Bizim buna sıcak bakmadığımızı söyleyebilirim. Piyasanın özel sektör marifetiyle işletilmesini istiyoruz. Başkentgaz'a özel sektörün teklif vereceğini düşünüyorum." dedi. Bakan Yıldız, Başkentgaz'ın önümüzdeki ay sonu ihaleye çıkmasını beklediklerini aktardı.



ÇEAŞ'ta sağduyuya güveniyoruz


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ÇEAŞ ve Kepez'e el konulması nedeniyle küçük yatırımcıların açtıkları 250 milyon Euro'luk davayı kazandıklarını aktaran Yıldız, "Devam eden Libananco davasında önümüzdeki ayın ortalarına kadar nihai kararın gelmesini bekliyoruz. Hakem heyetinin sağduyusuna güveniyoruz." değerlendirmesini yaptı.



Japonlardan cevap bekliyoruz


Japonya'da mart ayında yaşanan Fukuşima kazası sonrası 218 milyar dolar hasar oluştuğunu aktaran Yıldız, "Bu süreçte Japonya'nın yanındayız. Ancak yol haritasını netleştirmeliyiz. Bu talep bizden geldi. Nükleer görüşmelerin daha fazla etkilenmemesi lazım. Bunu ay sonuna kadar mutlaka yol haritasını netleştirecek teklifi beklediğimizi söyledik." dedi.



Kömür rezervleri ihaleye çıkacak


Hükümetin cari açığı azaltacak önlemlerin peşinde olduğunu belirten Yıldız, yerli enerjiye büyük ağırlık vereceklerini kaydetti. Bakan Yıldız, Konya-Karapınar, Çerkezköy ve Afşin-Elbistan'da 2,8 milyar tonluk yeni kömür rezervlerini üretim şirketlerine ihale edeceklerini söyledi.



Cari açıkta enerji hedef tahtasına kondu


Yükselen cari açık sonrası enerjinin hedef tahtasına konulduğunu kaydeden Yıldız, "Enerjinin cari açıktaki payının cari açığın artma oranından daha düşük bir oranla arttığını görüyoruz. Bu bir teselli değil. Ama cari açık içindeki paydaşların enerji kalemlerinde, algılanandan daha düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.



10 numara yağ akaryakıt olarak kullanılamayacak


Enerji Bakanı Taner Yıldız, 10 numara madeni yağın akaryakıt olarak kullanılmasına son verecek düzenleme yapıldığını söyledi. 10 numara yağın akaryakıt olarak kullanılması halinde ÖTV miktarının artırılacağını belirten Yıldız, sadece sanayide kullanımına izin verileceğini ifade etti. Yıldız, "Maksadının dışında akaryakıt cinsi olarak kullanılmayacak." dedi. Maliye Bakanlığı ile bu konuda ciddi bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Yıldız, Türkiye'de 1 milyon 276 bin ton civarında 10 numaralı yağ kullanıldığını, sadece 270 bin tonunun sanayide kullanıldığını belirterek, 6'da 5'inin maksadının dışında kullanıldığını kaydetti. "Devletin vergi kaybı 2,1 milyar TL'yi buluyor. 10 numara yağda yapılacak tek ÖTV miktarının artırılıp sanayiciye vergi iadesi yapılması." diyen Bakan Yıldız, vergi düzenlemesi sonrası yakıt olarak kullanılamayacağını ifade etti.



Kaynak: Zaman.com.tr / Ekonomi / 15.07.2011


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.