elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlar Artık Alışveriş Çantalarımızı Taşıyacak!

Robot tasarımlarının işlevselliği gün geçtikçe artmakta .Bu haberimizde alışveriş çantalarımızı taşıyacak olan robotları inceleceğiz.



A- A+
23.01.2019 tarihli yazı 4207 kez okunmuştur.
Her geçen gün birbirinden farklı robotik teknolojileri duymaya alışır olduk. Sanayi tesislerinde bulunan  büyük ölçekli olanlardan, avuç içi boyutunda olanlarına kadar değişik büyüklükte robot uygulamaları ile karşılaştık. Bu haberimizde ise Avustralyalı araştırmacılar tarafından geliştirilen ve çalışmaları devam eden iki ayaklı kişisel yardımcı robotlara göz atacağız.

Queensland Üniversitesi araştırmacıları günlük işlerimizde bizlere yardımcı olabilecek iki ayaklı robotları daha ucuz ve verimli hale getirmeye çalışıyor. Ekip, bu tür robotların erişilebiliriliğini arttırmak adına basitleştirilmiş fakat daha işlevsel tasarımlar üzerinde çalışıyor. Bilim kurgu eserlerinde görmeye alışık olduğumuz yürüyen robotların üretilmesinin aslında oldukça karmaşık bir süreç olduğunu belirten Dr.Pounds, bu alandaki diğer araştırmaların da bu durumu doğruladığını sözlerine ekliyor.

Farklı firmaların özel amaçlarla ve genellikle savunma sanayisi için ürettikleri robotlar oldukça işlevsel ve dayanıklı olsa da maliyetleri milyon dolarları bulabiliyor. Bu ekibin asıl amacı küçük, işlevsel, en önemlisi de olabildiğince ucuz üretim ve programlama metotlarına ulaşmak. Bu sayede herkesin kolay ulaşabileceği robotlar olacak ve hayatımızı kolaylaştırma yolunda önemli bir adım daha aşılmış olacak.

 

Yeni geliştirilen sistemde jiroskoplar ile robotun dikey dengesi sağlanırken ayakların her birinin bağımsız olarak nereye basacaklarının doğru kontrol edilmesi sağlanıyor. Bu kontrol sistemi aslında daha ucuz sensör ve devre bileşenleri ile  dış ortamın algılanmasını  sağlıyor. Çalışmaların ardındaki mühendislik problemlerinin çözümlerine en küçük ölçekten başlamak için ilk robot modelinin bir tavuk boyutlarında olduğu belirtiliyor. Sistemin başarılı olması halinde ilerleyen süreçlerde insan boyutlarında tasarımlar yapılıp günlük hayatımıza entegre olabilecek duruma gelecekler.

Bu büyüklüklere ulaşıldığında, market alışverişlerimizde bize yardım etmek için yeterli taşıma  kapasitesine sahip olacaklar.Bu tasarım aslında ölçeklenebilir bir model olarak hazırlanıyor. İhtiyaçlara göre bir fare boyutundan bir kamyon boyutuna kadar ulaşılabilecek bir skalada üretilebilecekler.

 


 ►İlginizi Çekebilir: Diş Hekimi Robot Geliştirildi


Son çalışmalar ile klasik iki ayak üzerinde yürüme mekaniği bir adım öteye taşınabilecek. Böylelikle yürüme işlemi gerçekleştirilirken ortaya çıkabilecek engeller aşılabilecek ve arazi yürüyüşleri yapılabilecek. Aslında bu yetenekler yeni değil. Birçok farklı model yürüyebiliyor, koşabiliyor hatta engellerden atlayabiliyor. Fakat bunları yapabilen ucuz bir model henüz piyasada yok.

Giderek insanlığın yaşlanması ve teknolojinin hızla ilerlemesi robotların er ya da geç hayatımızda olacağını gösteriyor. Teknolojinin ilerlemesi bir bakıma ucuzlaması anlamına da gelmekte. Dolayısı ile bu tür kompakt ve ulaşılabilir robotların birçok alanda yardımcı konumda olmaları çok da uzak gözükmüyor.


Kaynak:

interestingengineering.com

 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.