elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Sürülerinin Güvenliği

Robotlar geliştikçe güvenlik açıkları da artmaktadır. Robotların iletişim kopukluğu veya kontrol mekanizmasındaki eksiklikler çarpışmalara neden olmaktadır. Bu çarpışmaları önlemek için Georgia Tech araştırmacıları yeni bir güvenlik yöntemi geliştirdi.



A- A+
16.09.2016 tarihli yazı 6663 kez okunmuştur.
Georgia Tech Üniversitesi araştırmacılarından Li Wang ve profesörler Aaron D. Ames ve Magnus Egerstedt, mobil robot takımlarının birbirleri ile çarpışmadan etraflarında hareket etmelerine olanak sağlayan bir yöntem geliştirdiler. Bu çalışma, Otonom araçların geleceği için önemli bir gelişme olarak görülmektedir.
 


►İlginizi Çekebilir: 1007 Robotun Rekor Kıran Dansı | Video

Temel sorun robotların paranoyasıdır. Robotlar hareket halindeyken, güvenliklerini korumak için sensör tabanlı bir  “panik bölgesi” oluştururlar ve bu bölgeye herhangi bir şey girerse panik durumu ortaya çıkıp hareketsiz duruma geçebilirler. Eğer sadece hareket halinde 2 robot varsa, birbirlerinden korunurlar. Ancak robotların sayısı arttıkça birbirini kesen “panik bölgeleri”  sayısı iki katı oranda artar. Georgia Tech araştırmacıları çalışmayla ilgili olarak: "Robot sayısı ve görev karmaşıklığı arttıkça, istenilen hedefe ulaşması tekil denetleyici tasarımı ile zordur. Bu hederlere örnek olarak, cisimler, çarpışma önleme ve bağlantı kuramama verilebilir." dedi.
 


►İlginizi Çekebilir: 1024 Robottan Oluşan Sürü | Kilobot

Genel olarak, robotların görevlerini tamamlaması için birkaç farklı kontrol sistemi kullanılır. Birincil kontrol, robotun bir şey yapmak için odaklanması, “oraya git” gibi. İkincil kontrol veya güvenlik kontrolü, birincil kontrol yapıyor ise, robot öyle şeylerle çalışmaz. Çoğu zaman, güvenlik kontrolü pasif durumdadır ama bir çarpışma tehlikesi var ise birincil kontrol geçersiz kılınır.

Güvenlik kontrolü geçersiz olduğu andan itibaren sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunu çözmek için Georgia Tech ekibi, birincil kontrolü minimum oranda bozan bir güvenlik kontrolü geliştirdi. Çarpışma ya da bağlantı kayıpları gerçekleşmeye yaklaştığında bu kontrol devreye girerek kayıplar engellenmiş olur. Bu deneyler için geliştirilen minik robotlar üzerinde birçok algoritma denendi. “Kanıtlanmış” ve “güvenli” kelimeleri, kullanılan kontrol mekanizması için en iyi kelimelerdir.

Teslimat drone’ları da otonom araçlar gibi artmaya devam etmektedir. Güvenliğe odaklanmak kesinlikle önemlidir. Güvenlik oluşturmak isterken yanlış adımlar atılırsa robotlar çok yararlı olmayacaktır.

 

Kaynak:

spectrum.ieee.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.