elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ram Air Turbine Nedir?

Ram Air Turbine, hava akışı sayesinde kendi bünyesinde bulundurduğu elektrik motoru ile uçağın hayati önemdeki elektrik sistemleri için enerji üretimi sağlar. Uçaklarda kullanılan bu hava türbinini gelin yazımızda daha yakından inceleyelim.



A- A+
14.09.2018 tarihli yazı 14145 kez okunmuştur.
Ram Air Turbine (RAT), uçakta acil durumlarda devreye giren ve uçağın ihtiyacı olan elektriği üreten yardımcı güç ünitesidir. Uçağın ihtiyaç duyduğu elektrik, normal şartlarda motorları vasıtasıyla elde edilir. Ancak her iki motorun birden durduğu sıra dışı hallerde, Ram Air Turbine bu işlevi temel bir seviyede yerine getirir. Kimi uçaklarda gövdede, kimi uçaklarda ise kanatta yer alan hava türbini, acil durumlarda kendi kendine veya pilotlar tarafından devreye sokulur. Bu sayede uçuşla ilgili en temel işlevlerin yerine getirilmesini sağlayan sistemler için güç üretir.
 

 
Ram Air Turbine, uçağın hızından dolayı meydana gelen hava akımından güç üretir. Daha detaylı anlatmak istersek, uçağın hızından dolayı hava akımından güç üretir. Yani uçağın hidrolik sistemini basınçlayan ve yedek sistemlerinden olan Ram Air Turbine otomatik olarak açılarak, mevcut rüzgar hızıyla pervanelerine gerekli 5000-6950 RPM dönüyü sağlayıp ana uçuş kumanda sistemlerine ve yedek elektrik jeneratörüne gerekli hidrolik basıncıda temin ederek uçağın emniyetle uçmasını sağlar.
 

 
►İlginizi Çekebilir: 

Uçaklarda hidrolik, sıvılar yardımıyla hareket ve kuvvetlerin üretimi demektir. Uçaklarda bulunan hidrolik sistemlerde, sıkıştırılamaz özellikteki akışkanlar kullanılmaktadır. Akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilmesi ile elde edilen enerji, uçuş kumanda yüzeyleri ve iniş takımları gibi yüksek güç gerektiren sistemlerin kumandasında kullanılır. Bir uçağın kontrolünde önemli rol oynar.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Plazma Jet Motoru

Sonuç olarak bir pilot kumandayı yönlendirdiği zaman hidroliğe yetki verir. Verdiği yetki sayesinde istediği yanıtı hidrolik tarafından alır ve uçakta o yanıta göre hareketini sağlar. Hidrolik sistemler, hidroliği basınçlandıran, transfer eden, bir silindire hareket veren, bir motoru döndüren veya  uçakların uçuş kumanda yüzeylerini kontrol eden ekipmanlardan meydana gelir. Yüksek basınçlı yağ (3000psi-5000psi) genellikle servo motorlarla mili amper seviyesinde akımlar kullanılarak kontrol altında tutulur. Basınç göstergeleri, switchler, transducerlar ve valfler hidrolik sistemlerin diğer elemanlarıdır. Çok nadirde olsa kullanımı olan Ram Air Turbine aslında acil durum ünitesidir. Uçaklarda herhangi bir elektrik kaynağı bulunmadığında pilotlar Ram Air Turbine kullanmaya mecburdur. Nedeni ise kontrol yüzeylerine verilen hareketin sadece elektrik kontrollü hidrolik ile sağlanabilmesidir.

Kaynak:


skybrary
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar