elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Petrol Sızıntılarının Önemi ve Temizleme Yolları

Yenilemez enerji kaynaklarından olan petrol her geçen gün değerini artırmaktadır.Peki ham petrolün yer altından nasıl çıkarıldığı hakkında fikriniz var mı? Çıkarılırken ters giden yada önemin verilmediği olaylar olabiliyor. Bunlarda ne yazıkki canlı yapıyı karşı büyük bir tehdit gözetiyor.İşte bu petrol sızıntılarını yada kazaları azaltmak mümkünken bunların ne olduğunu merak etmiyor musunuz ?



A- A+
08.02.2014 tarihli yazı 12687 kez okunmuştur.

Petrol doğal halde bulunan ve yer altından çıkarılan tüm dünyanın peşinde olduğu muazzam bir enerji kaynağıdır.Dünyanın enerji ham maddelerine olan gereksinimi giderek artması ile birlikte ham petrol arayışı karadan denize sıçramıştır. Bununla birlikte ne yazık ki çeşitli kazalar-sızıntılar ortaya çıkıyor. Peki kazaları azaltmak mümkün mü ? Ya da sızıntılar için nasıl önlemler alınabilir? 

 





► İlginizi Çekebilir: 2013 Dünya Enerji Görünümü 


 

Sondaj Ön Değerlendirilmesi;

 

Dönerek yada darbeyle çalışan sondaj sistemleri işleme başlamadan önce karot ve sediman numune alınarak jeolojik tabakalar belirlenir. Laboratuardaki analiz sonucunda fosiller hakkında bilgi alınır.Sitenin jeoloji ve hidrojeoloji araştırmalarını tamamlandıktan sonra Ulusal ve Uluslar arası mevzuat gözden geçirilir. Böylelikle sondaj ön değerlendirilmesi tamamlanır.Yapılış amaçlarına ve derinliklerine göre değişen sondaj sistemleri yüksek performans alınması ve çevreye minimum zarar vermesi açısından önem taşır. 


 

İyileştirme Strateji Geliştirme

 

Bu noktada iyileştirme takımı bütün veriler ışığında kullanılacak olası temizleme teknolojilerini, kirleticilerin türünü, etkilenen alanın boyutunu araştırıp bunlarla ilgili tüm önlemleri alması gerekir.Bu önlemlerden bazıları; arıtma sistemleri , yeraltı depolama tankları ve pompalama teknolojileri olabilir.
 

Arıtma sitemine örnek verirsek ; su üzerinde yapılan sondaj işlemi sırasında çözünen organik maddeler için su arıtma sistemi gerekir.Buda ekstraksiyon işlemi sırasında su içine sokularak mümkün olur.
 

Bu iyileştirme adımı uzun vadeli izleme gerektirir.İzleme sırasında yeraltı suyu ve/veya toprak numune analizi ile izlenir.Kirletici madde konsantrasyonları, varyasyonlarını tespit süreci ile birlikte ekipman işlemini kapsar.

 



 

► İlginizi Çekebilir:  Küresel Enerji Tüketiminde Fosil Yakıtlar




Borulama ve Çimentolama Aşamalarının Önemi Nedir ?

 

Sondaj yapılırken belli derinliklerde casing denilen çelik borular kuyuya indirilmekte ve çimentolanmaktadır. Bu birleştirmenin sağlamlığının 2 büyük önemi vardır;
 

► Kuyunun çökmemesini sağlamak

► Suyun kirlenmesini önlemek
 

Bu borular sayesinde basınç kontrolünü , günlük üretim miktarını ve hızını ölçer.


Geçmişte ABD'nin Alaska eyaletindeki kazada deniz canlılarının sadece %25'inin hayatta kaldığı, 1994'te Rusya'daki petrol boru hattındaki sızıntı ve verdiği zararlar hala etkisini sürdürmekte.

Peki bu iyileştirmelere ne kadar özen gösteriliyor?
Çevreye ve canlılara verilen önem sizce yeterli midir ?



 

Kaynak:
 
►Energydigital

 

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar