elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parkinson Hastaları için Giyilebilir Cihaz:
EMMA

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Microsoft Build 2017‘de birçok yeni teknoloji tanıtıldı. Microsoft’un geliştirdiği Emma adı verilen ve bir saat gibi bileğe takılan bir cihaz tüm konukları etkiledi. Parkinson hastası kişilerin ellerinin titremesini engelleyerek rahat hareket etmelerini sağlayan cihaz ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
19.05.2017 tarihli yazı 10889 kez okunmuştur.
Microsoft Research İnovasyon Müdürü Haiyan Zhang tarafından geliştirilen cihaza, çalışmalarda Zhang’a yardımcı olan Parkinson hastası Emma Lawton’ın adı verildi. Günümüzde bir tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığı tüm vücudun sürekli titremesine sebep oluyor. Bu sebeple hastalıktan mustarip insanlar kalemle düz bir çizgi bile çizemiyor ya da okunaklı bir yazı yazamıyor. Cihaz bileğe takıldığında ise normal bir şekilde yazı yazmak veya çizim yapmak mümkün hale geliyor. 


 


Microsoft cihazla ilgili şunları söylüyor: “Hastalığın tedavisi beklenirken, Zhang titreşimleri azaltacak, devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi. Emma Saat, cep telefonlarında bulunanlara benzer titreşim motorları kullanarak beyni kandırıyor. Beyin, hastanın uzuvlarına odaklanmak yerine cihazın yarattığı titreşimlere odaklanıyor. Zhang, Lawton’ın beyninin kendisiyle bir mücadele halinde olduğuna inanıyor. Beynin bir kısmı eli hareket ettirmek isterken diğer kısmı durdurmak istiyor. İki sinyal birbiriyle çatışınca da titreme ortaya çıkıyor. Cihaz bu geri bildirim döngüsünü kırıyor.”

Zhang “Her şey Emma’nın kendi deneyimlerini paylaşması ile mümkün oldu. Kendisi, vücudunda fizyolojik olarak neler olduğunu anlayabilen biri. Cihazı kullanırken, elinin titrediğini gördüğünü ancak cihazın titreşimleri sebebiyle titremeyi hissetmediğini söylüyor. Bence, beyni elinin titrediğini hissedemediği için onu durdurmak için de çabalamıyor.” diyor.

 

Videoda da görüldüğü gibi, giyilebilir cihaz Emma’nın yaşam kalitesini hızla geliştirdi. Zhang’ın ürünü havalı bir şekilde tasarlayarak tıbbi bir cihaz gibi görünmesini engellediğini de belirtmek gerek. Zira hiç kimse sürekli kendisine bir hastalığı olduğunu hatırlatacak bir cihaz takmaktan hoşlanmaz.

Bir kalemi kullanmak çoğumuz için sıradan bir olay ancak dünyada 10 milyondan fazla Parkinson hastası var ve "Emma" bu kişilere yardımcı olabilir.


Kaynak:


Beta News
Microsoft
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.