elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otizm Eğitiminde Tablet Farkı

Otizm nedir bilir misiniz? Otizmli bireylere nasıl yaklaşılmalı? Onlara eğitim konusunda nasıl yardımcı olunabilir? Otizm eğitiminde tabletin etkisi nedir? Tabletin sağladığı yararlar nelerdir? İşte tüm bu soruların cevabını gelin birlikte verelim.



A- A+
19.11.2014 tarihli yazı 11723 kez okunmuştur.

Otizm Nedir ve Yarattığı Sorunlar Nelerdir?  

Otizm, kendini 3 yaş öncesinde gösteren sosyal becerilerin ve iletişim becerilerinin oluşmasını engelleyen, algılama ve davranışı etkileyen genetik bozukluktur.   

Otizm spektrum bozukluğu, insanların dünyayı algılamasında zorluk çekmelerine neden olan bir durum olarak karşımıza çıkar. Sahip oldukları sosyal farklılıklarla, içinde bulundukları sosyal kültürü anlamakta zorluk çekerler. Tedaviye erken yaşta başlanması gereken otizmde ne kadar geç başlanırsa başarı oranı da o kadar düşer. 
 
   

 

Otizmde Algı Nasıl Olmalıdır? 

İngiliz bir babanın, oğlu hakkında kaleme aldığı ”Yanlış Bile Değil” adlı kitapta yazar, çocuğunun farklılığının nedenini anlatıp aslında doğru ya da yanlış olmadığını yalnızca farklı olduğunu dile getirip dünyayı nasıl algıladığını anlatıyor. Yani tek fark algıda.. 

Aslında yapılması gereken; kurtulmamız gerektiğini düşünmek yerine otizm farklılığını kabullenmek. Bizlerin yapması gereken ise eğitim sistemini bu konuda geliştirerek, onların bizler gibi düşünmesini arzu etmek yerine, onlara daha uygun eğitimi nasıl verebilirim konusunda çalışmaktır. 

 
   

 

Otizmli Bireylerin Eğitimi 

Kanada’da, otizmli çocukların dikkatini toplayabilmek adına, öğrenime yardımcı olabilmesi için tablet uygulamasına başlanmıştır. Ailelere ise bu uygulama, çocuklarının tepkilerini öğrenme olanağı sağlıyor.Uygulamanın ilk ve aktif olarak gerçekleştirildiği Kanada Toronto’da ki Beverley School’da, farklı yaş grubunda otizmli çocuklara eğitim veriliyor.  Ama bu çocuklarla ilgilenmek özellikle onlara bir şey anlatıp bunu ölçmek yani onların kapalı kapılarını açmak her zaman kolay olmuyor. Çünkü otistik çocuklar, anlatabilecek kadar çok şey biliyor bile olsalar yaşadıkları iletişim sorunları yüzünden içlerine kapanıp çevreye karşı da duvar örüyorlar.  
 
 

 
Eğitimde Tablet Uygulamasına Geçiş

 

 

Eğitimde Tablet

Tabletlerin eğitimdeki kapsamlı rolü, öğrenmeyi kolaylaştırmakken otizmli çocuklara karşı rolü ise öğrenimi gerçekleştirmektir. Yani eğitimin hedefinde otizmliler varsa amaç öğrenmeyi kolaylaştırmaktan çok gerçekleştirmektir. Ayrıca kitap taşıma konusunda çok büyük rahatlık sağlayan tabletlerin bir diğer avantajı ise çok yönlü uygulamalarla her zeka türüne göre anlatımı gerçekleştirmesidir.   

Tabletlerin öğrenmedeki olumlu etkileri, gözle görülür cinstendir: Onunla çalışırken dokunuyorsunuz, hissedip duyuyorsunuz hatta çok yönlü görebiliyorsunuz. 5 duyuya hitap etmesinden dolayı ise kalıcı bilgiye erişimi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.   
 
   

 
►İlginizi Çekebilir: Nokia'nın İlk Tableti |Lumia 2520

 

Otizmde Eğitime Yardımcı Araç: Tablet

Beverley okulunda yürürlüğe koyulan teknoloji desteği, otistik çocukların çok daha rahat konsantrasyon sağlayabilmelerine imkan tanıyor. Ayrıca onları rahatlatıp, dikkatlerini toplamalarını kolaylaştırıyor. Öğretmenlerin etkili öğrenim için kurmak zorunda olduğu aktif iletişim, tabletlerle mümkün kılınıyor. Çocuklar ise yoğunlaştıkları bu ortamda kendilerini ifade edebildikleri için, interaktif şekilde derse katılım sağlayabiliyorlar.   
 

 
 
Tabletlerle, otistik çocukların ve eğitimcilerinin büyük sorunu olan iletişim kopukluğunu, asgariye indirmek hedefleniyor. Bunu başaran uygulamalar sayesinde, farklı ve ilgi çekici yollarla bilgiler etkili şekillerde öğretilebiliyor.  Tabletlerle çalışan öğretmenler gelişmelerden oldukça memnun. Yani tek bir titreşimin bile dikkati topluyor olması öğretim açısından büyük kolaylık sağlıyor.Tabletler otistik bireylerin gelişiminde oldukça etkili. Peki, otistik bireylerin hayatında yeni ve etkili bir adım olabilecek mi?
 
 


Otizm Eğitiminde Tablet 

 

►İlginizi Çekebilir: 2014 Yılına Damga Vurması Beklenen 10 Yeni Teknoloji

 
 

Otizm Hakkında Bilinmeyenler:

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin 112 çocukla yürüttüğü çalışmalarda, Otizm’in yaşam boyu süren bir hastalık olduğu kanısının yanlış olduğu yolunda işaretlere rastlandı.  
 
Yeni bir beyin görüntüleme ve bilgisayar modelleme çalışması ile otizmli bir beynin etkinliğinin ve davranışının tahmin edilmesi hedeflenmiştir.  
 
Otizmli bireylerin normal bireylere göre daha detaylı ve karmaşık bilgileri algılama ve işleme yeteneklerinin altında, ilgisiz gibi görünen ufak ayrıntıları bile fark edebilme becerisinin olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle otizmli bireylerin bilgi ve bilişim teknolojisi alanında iş bulma şanslarının hayli yüksek olduğu bildiriliyor.  

Otizm tanısı ilk geliştirildiği dönemde on binde bir gibi verilen görülme sıklığı geçtiğimiz on yıl içinde on binde altmış gibi bir düzeye yükselmiştir.



 

Kaynak:

►Tohum Otizm Vakfı
► Youtube  



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar