elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Nükleer ihalesi yıl sonuna kadar tamam"

Hilmi Güler, Ceyhan Kızıldeniz Petrol Hattı Projesi ile boğazların by-pass edilmiş olacağını, Samsun-Ceyhan hattıyla petrolün İsrail üzerinden Hindistan, Malezya, Japonya ve Çin'e gideceğini söyledi.



A- A+
26.11.2008 tarihli yazı 3642 kez okunmuştur.

Sheraton Otel'deki 'Türkiye-Norveç Hidroenerji Forumu'na katılan Bakan Güler, programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son dönemde gündeme gelen Ceyhan-Kızıldeniz Petrol Hattı Projesi'nin ayrıntılarına ilişkin soruyu cevaplandıran Güler, bu proje konusunda yoğun bir çalışmanın sürdüğünü bildirdi.



Zaten Ceyhan'ı bir enerji merkezi haline dönüştürmek için çalışma içinde olduklarını kaydeden Güler, bu noktada Türkiye-İsrail-Hindistan üçgeninde Hindistan'ın da önemli bir partner olarak rol alacağını kaydetti.



Hindistan'ın bu proje ile önemli bir avantaj sağlamış olacağını belirten Güler, normal şartlarda 36 günde giden petrolün bu proje sayesinde 16 günde gideceğini söyledi.



Ceyhan'da Irak, Hazar ve gelmesi durumunda Orta Asya petrollerinin karıştırılacağını belirten Güler, "Tabiri uygun görürseniz değişik kokteyller yapmak mümkün olacak. Yepyeni kombinasyonlarda yeni petroller ortaya çıkacağı için buranın ayrı bir avantajı var" dedi.



Projenin güzergahı hakkında da bilgi veren Güler şunları kaydetti:


"Gemiyle Samsun'a gelecek petrol, Samsun-Ceyhan Projesi ile Ceyhan'a gelmiş olacak. İstanbul Boğazı'nı by-pass etmiş olacağız. Ayrıca İstanbul Boğazı'nın kapasitesi en fazla 130 bin tonluk gemilere kadar sınırlı. Halbuki burada 400 bin tona kadar çıkabilecek dev tankerlerle taşınacağı için büyük avantaj olacak. Ceyhan'a gelen petrol, oradan boru hattıyla İsrail'e gelecek. Ashkelon- Eilat hattı zaten var. Oradan da Kızıldeniz'e geçecek. Dolayısıyla Cebelitarık ve Afrika'yı dolaşarak gitmeyecek. Oradan da gemilere yüklenerek Hindistan veya Malezya'ya, Japonya'ya, Çin'e gidecek. Yani bu önemli bir arter, yeni bir damar olacak. Şu anda fizibilite çalışmaları aşamasında ama teknik olarak önemli çalışmalar yapıldı. Sadece petrol değil, doğalgaz, su, elektrik, bir de fiber optik kablo, dolayısıyla 5 ayrı ürün taşınabilecek."



Rusya'nın Samsun-Ceyhan Projesi konusundaki çekincesinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Güler, "Arzumuz Rusya'nın da bu projede yer alması. Bunu biz daha önce de ifade ettik. Dolayısıyla böyle bir projede Rusya'nın olması projeye ayrı bir zenginlik katar. Dolayısıyla biz o noktada tutumumuzu, davetimizi her zaman ifade ettik" diye konuştu.



Projeye ilişkin İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Fuad Ben Eliezer ile görüştüklerini, Hintli Bakan ile de görüşeceklerini belirten Bakan Güler, "Proje bu haliyle önemli bir noktaya geldi. Görüşmenin ve fizibilite çalışmasının sonunda daha da sürat kazanacak" dedi. Güler, fizibilite çalışmalarını yabancı bir şirketin yapmakta olduğunu da bildirdi.



"Projenin maliyeti 5-6 milyar dolar"


Güler Ceyhan-Kızıldeniz Projesi'nin aynı zamanda bir çevre projesi de olduğunu vurgulayarak, "Bu, hem İstanbul'u, boğazları korumak açısından hem de ekonomik bir proje. Gayet fizibl bir proje; fizibilitesini yapmadan önce de biz bunu görüyoruz" dedi.



Projenin maliyetinin yaklaşık 5-6 milyar dolar olduğunu da ifade eden Güler, ilk anda gördükleri rakamın bu olduğunu ancak malzeme fiyatları ile birlikte maliyetin de değişebileceğini söyledi. Güler, "Ama navlundan önemli avantajlar sağlanıyor. Çevre ile ilgili önemli katkıları var. Bir de demoraj dediğimiz, gemilerin beklemesinden dolayı ortaya çıkacak masraf ve riskleri de düşüren bir proje. Türkiye'nin ve Ceyhan'ın önemini daha da artıran bir proje. Ceyhan'da kurulacak diğer tesislere de katkısı olacak bir proje" ifadelerini kullandı.



Bir gazetecinin dün Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasında, petrol ve doğalgazın Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye taşınmasına ilişkin anlaşma yaptığını hatırlatması üzerine Güler, "Detayları almadım. Ancak bu şeklide ise zaten beklediğimiz, arzu ettiğimiz bir çözümdü. Çünkü zaten Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı var. Doğalgaz da buna paralel gelirse ki bu bizim tezimizdi, bizim önerdiğimiz bir projeydi; Irak'ın kalkınmasına, istikrarına ve barışına çok daha süratli çözüm üretecek bir proje. Tabi bu gerçekleşirse çok mutlu olacağız.



Çünkü bütün alt yapı hazır. Bu alt yapıyla daha ekonomik bir çözüm olarak hem Irak'ın hem Türkiye'nin hem de bölgenin önemli avantajlar sağlaması imkanı olacak. Projeye biz aklen, zihnen hazırız. Güzergah da hazır" dedi.



Bakan Güler, BOTAŞ'ın doğalgaza Aralık ayında zam yapılmayacağı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Şu anda birşey söyleyemem. Çünkü arkadaşlarda görüşmedim. 'Evet' de 'hayır' da diyecek durumda değilim, görüşmedim" şeklinde konuştu.



Güler doların düşüşüne ilişkin olarak, "Daha ay bitmedi, doların fırlamaması lazım, oynamaması lazım. Bazen bir günde değişebiliyor. Daha ay bitmeden bunu söylemem doğru olmaz" dedi.



"Nükleer ihalesi yıl sonuna kadar tamam"


Bakan Güler, nükleer santral ihalesinde gelinen aşamaya ilişkin bir soru üzerine ise, TAEK'in teklif veren firmaya sorduğu sorular olduğunu, bu soruların değerlendirildiğini, olumlu sonuçlanması durumunda üçüncü zarfın TETAŞ'a verileceğini söyledi. İhale sürecinin sürdüğünü, ancak bitmek üzere olduğunu de belirten Güler, yıl sonuna kadar sonucun belli olacağını söyledi. Bakan Güler, ikinci adım olarak da Sinop'u hazırladıklarını ifade etti.



İsrail'e taşınması planlanan suyun nereden alınacağının sorulması üzerine Güler, "Bununla ilgili mevcut havzalarımız var. Manavgat değil, Manavgat'ı farklı bir yerde kullanacağız. Çünkü oranın ihtiyacı var. Onun dışındaki çözümler üzrerinde çalışmalar yapıyor arkadaşlarımız. Bitince söylerim" diye konuştu.



Fırat ve Dicle'nin de olmayacağını belirten Güler, projenin Filistin ve bölgeye de katkısı olacağını ktaya geldi. Görüşmenin v söyleyerek, "Bu projede aynı zamanda Ürdün de söz konusu. Bu projeyi bir barış projesi olarak görüyoruz. Çünkü bölgedeki suyla ilgili tansiyonun azalmasına da katkısı olacak bir proje. Olayın sadece ticari boyutu yok. Aynı zamanda hem insani boyutu var hem bölgenin istikrarına, barışına katkısı olacak bir proje. Onun için anlamı biraz daha büyük" diye konuştu.



Kaynak: İHA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.