elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NFC ile Temassız Ödeme

NFC’nin çalışma prensibi nedir? Covid-19 ile NFC kullanımı artacak mı? NFC gelecekte paranın veya kartın yerini alabilecek mi? Gelin bu soruların cevabını birlikte inceleyelim.



A- A+
23.07.2020 tarihli yazı 9351 kez okunmuştur.
Koronavirüs salgını devam ederken, dünyanın dört bir yanındaki işyerleri insanları temastan uzak tutmak amacıyla değişiklikler yapıyor. Bu çabanın bir parçası olarak şirketler, potansiyel olarak kontamine kartlar ve kart okuyucularla teması en aza indirmek için temassız ödemelere giderek daha fazla yönelmektedir.

Temassız ödemeler esas olarak yakın alan teknolojisi (NFC) veya radyo frekansı tanımlama (RFID) ödemeleriyle mümkün oluyor. NFC teknolojisi, market tarayıcıları gibi uygulamalarda kullanılan RFID'in bir alt kümesidir. RFID bilgileri yalnızca bir yönde akarken NFC, akıllı telefon ve ödeme okuyucu gibi gömülü yongalarla iki yönlü veri aktarımı sunuyor.


NFC Teknolojisine Yakından Bakış

NFC yongası, gerekli kablosuz bağlantının bir parçası olarak işlev görüyor. Yonga yeterince yaklaştığında etkinleşir, böylece alıcı cihaz sinyali tanır ve bağlantıyı tamamlar. NFC uyumlu bir cihaz 13.56 megahertz çalışma frekansında kullanılıyor. Ayrıca anten ve düşük güçlü bir mikroçip gibi davranan bir tel bobin vardır.

Çoğu modern akıllı telefonun içinde NFC teknolojisi vardır ancak kullanıcının çipin çalışması için bunu etkinleştirmesi gerekiyor. Telefondaki ayarlar genellikle NFC teknolojisini açma veya kapatma seçeneği içeriyor. Bu durumda, telefon etkin cihaz iken bir ürün pasif nesnedir.

Etiketin bir güç kaynağına ihtiyacı yoktur ve yalnızca etkin bir cihaz kapsama alanına girdiğinde aktifleşiyor. Bu gerçekleştiğinde elektromanyetik indüksiyon etikette bir akım oluşturuyor. Aktif cihaz, telefonun çipine eşlik eden tel döngü aracılığıyla manyetik bir alan oluşturuyor.
 
 

Pasif cihaz aktif cihazın manyetik alanına yeterince yaklaştığında, pasif cihazın tel bobinindeki elektronlar, verici akıllı telefonda bulunana uygun bir akım üretmeye başlıyor. Bu işlem, pasif makine için gereken gücü yaratarak telefonla senkronize olmasına ve veri göndermesine veya almasına izin veriyor. NFC özellikli cihazların çalışması için  internet bağlantı gerekmez ve bu bağlantıları da eşleştirmeye gerek yoktur.

NFC ödemeleri ayrıca etkin cihazın yongası veya bulut tabanlı bir sistemle ilişkili dijital imza ile korunan, güvenli bir öğe yongasına sahiptir. Birçok analist NFC'nin son derece güvenli bir ödeme seçeneği olduğunu iddia ediyor. Bu dijital imza olmadan bile bir bilgisayar korsanı teknolojiyi açmak ve iletimi gerçekleştirmek için etkin cihaza yeterince yakın olmalıdır.


NFC Nasıl Çalışır?

RFID teknolojisi birkaç fit mesafede çalışır ancak NFC yalnızca birkaç inç içinde çalışıyor. Bazen bu kısa menzil bir sınırlama getirebiliyor. Öte yandan bir kişinin istemeden ödeme yetkisi verme şansını ortadan kaldırarak güvenliği artırıyor. Bir NFC işlemindeki etkin cihaz mutlaka bir telefon değildir.

NXP'nin yakın tarihli bir geliştirmesi olan mWallet 2GO teknolojiyi bir saat kayışına yerleştirdi. Kullanıcılar bileklerini pasif ödeme okuyucusunun yakınında tutarak gerçekleştirebiliyorlar. MWallet 2GO ayrıca insanları kişisel bilgilerden ödün vermek amacıyla çok çeşitli potansiyel saldırı türlerine karşı korumak için veri koruma ve şifreleme sunuyor.


NXP insanların akıllı şehirlerde NFC teknolojisini kullandıkları bir gelecek öngörmektedir. Örneğin otopark için ödeme yapmak veya binalara girmek için kullanabilirler. Promosyon malzemeleri de pasif cihazlar olarak kullanılabilir. Bir film posterinin üzerinde NFC özellikli  çıkartma olabilir böylece bir kişi telefonunu ona yöneltebilir ve bilgi alabilir. Başka bir seçenek de NFC'yi iki telefon arasında veri aktarmak için kullanmaktır. CashCuff adlı bir gömlek bile var bu gömlek insanların giysilerini giyerken kollarını pasif bir okuyucuya  tutarak ödeme yapmasına izin veriyor.
 

Gelecek Vaad Eden Teknoloji

NFC özellikli ödemeler nakit veya kart ile bir şey satın almaktan çok daha hızlı gerçekleşiyor. Veri aktarımı diğer bazı iletim yöntemlerinden çok daha yavaş gerçekleşir. Saniyede 0,424 megabit maksimum aktarım hızı, Bluetooth'un maksimum hızının dörtte birinden azdır. Ödeme teknolojisi üzerinde çalışmayan elektrik mühendisleri bile yakında NFC'ye daha aşina olacaklar. Teknoloji çok büyük bir potansiyele sahip ve tüketicilerin sürtünmesiz veri aktarımı için isteklerini destekliyor.




Kaynak:
 
► allaboutcircuits.com
 

Mihrican Kızılyer Mihrican Kızılyer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.