elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA’nın Venüs Üzerindeki Bulut Şehri

Ay’a ayak basılmasından sonra Mars’a çıkma düşüncesi insanları yıllardır büyülerken, NASA daha tehlikeli bir komşu olan Venüs’e insan göndermenin yollarını arıyor. Mars atmosferindeki bileşimler ve gezegenin ortalama sıcaklığı nedeniyle; 92 atm basınç, 465 °C sıcaklık ve sülfürik asit bulutlarına sahip Venüs’e oranla insanlığa ev sahipliği yapmaya daha müsait. Bu nedenle NASA Venüs’ün yüzeyi yerine atmosferinde kalmayı planlıyor. Detaylar yazımızda.



A- A+
21.12.2014 tarihli yazı 5843 kez okunmuştur.
NASA’daki araştırmacılar Venüs’ü keşfetmek için HAVOC(yüksek irtifa Venüs operasyon planı) planını geliştirdiler. HAVOC’un en önemli amacı gönderilecek olan araç ve astronotların güvenliğini sağlayıp projeyi başarıya ulaştırmak. 5 bölümlük planda ilk aşama, keşif için gezegene robot göndermek ve ardından 30 günlük süre içinde robotları gözlemlemek olarak belirlendi. Sonrasında gönderilecek olan mürettebat önce 30 gün devamında 1 yıl boyunca gezegenin atmosferinde sürekli bir habitat olasılığını gözlemleyecek.
 
 
Venüs; yüzeyinden 50 kilometre uzaklıkta 1 atm basınç ve Dünya'dakine benzer bir yer çekimine sahip. Mars’ın deniz seviyesinde ise Dünya'dakinin 100 katı basınç ve 3 kat daha güçlü bir yerçekimi bulunuyor. Venüs’ün 50 km uzağındaki sıcaklık Dünya'da ölçülmüş en yüksek sıcaklıktan 17 derece daha sıcak yani 75 °C iken Mars’taki ortalama sıcaklık -63 °C. Her iki sıcaklık da bu gezegenleri insan yaşamı için çok güç kılıyor.
 
Projede en ilgi çekici konulardan biri Venüs’ün Güneş’e yakınlığı nedeniyle gezegenin güneş enerjisi potansiyelini kullanacak olan helyum dolu zeplin.  Araç tepesinde 1000 metrekare yer kaplayan güneş panellerine sahip ve 130 metre uzunluğunda. Astronotlar Venüs’e girerken ve Dünya’ya dönerken bir tırmanma robotu kullanacak.
 
 
NASA’nın Langley Araştırma Merkezinde Sistem Analizi Uzay Alanından Dale Arney “Venüs keşif ve kolonileşmeye uygun bir istikamet olarak önemli bir değere sahip. Ancak aynı zamanda Mars’a gitme planları için de bütünleyici bir temel oluşturuyor. Ay Dünya sistemi dışına çıkıldığında Mars’a göre bize daha yakın olan Venüs’e gitmek Mars için gerekli olan teknoloji ve sistemleri sınamak için de büyük bir fırsat.”
 
 

İlginizi Çekebilir : NASA’dan Uzay Tozlarına Yeni Çözüm

Mars’tan daha önce Venüs’e insanlı bir araç göndermek NASA’nın izlediği politikada önemli bir kaymaya neden olacak. Venüs’e yapılacak bu keşfin ve orada insanoğlunun bulutların üzerinde var olma ihtimalinin önemi düşünüldüğünde bu konuda NASA’nın yeni düzenlemeler yapması bekleniyor. Arney “Eğer insanoğlunun geleceği Dünya’nın ötesinde görülüyorsa ikinci gezegen olarak görülen Mars’a göre hiç de kötü değil. Venüs’ün atmosferinin yüksek kısımları insanoğlunun geleceği için bir yaşam alanı oluşturabileceğini düşünüyoruz.”


Kaynak :


►IEEE spectrum
►NASA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.