elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Motor Durum İzleme Teknolojisi |
Çimento Sektörüne Yönelik Çözümleri

Motor bazlı ekipmanların durum izlenmesi ve erken arıza teşhis teknolojisi ile kestirimci bakım alanında en önemli firmaların başında gelen ShuntTech, “Çimento Varlık Yönetim Sistemi” ile çimento sektöründe enerji verimliliği çalışmaları için önemli çözümler sunmaktadır. Shunttech, çimento sektöründe faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde üretim artışı, bakım maliyetlerinin azaltılması, işletme karlılığını artırmak gibi konuları hedef alarak ne gibi çözümler sunuyor? Motor Durum İzleme (MCM) teknolojisi nedir? Çimento sektöründeki uygulamaları nasıldır? Cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
26.11.2014 tarihli yazı 12171 kez okunmuştur.


Dünyada çimento üretimi gittikçe artmaktadır. Bu alanda Çin, ABD, Hindistan gibi ülkelerden sonra Türkiye’de çimento üretimi konusunda dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Ülkemizde çimento sektöründe faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde enerji verimliliği çalışmaları ile üretim artışı daha da büyütülebilir. General Electric firmasının partneri Artesis'in Türkiye'de ki yetkili satıcısı olan ShuntTech,  “Çimento Varlık Yönetim Sistemi” ile çimento sektöründe motor bazlı çalışan ekipmanların durum izlemesini ve erken arıza teşhisini yaparak endüstriyel tesislerde enerji verimliliği sağlamaktadır.




 

►    Varlık Yönetim Sistemi Uygulaması



 

Motor Durum İzleme (MCM) Teknolojisi Nedir?

MCM (Motor Condition Monitoring), 3 fazlı ve şebekeden ya da bir frekans çevirici üzerinden beslenen (Y - Δ, Soft Starter, DOL,VSD), senkron ve asenkron motorlarla  ve fan, pompa, kompresör, konveyör gibi elektrik motorları ile sürülen ekipmanları sürekli izleyen, mevcut ve gelişen arızaları aylar öncesinden tespit eden, bir arıza erken uyarı sistemidir. MCM hem mekanik (balanssızlık, eksenel kaçıklık, rulman, vb.) hem de elektriksel arızaları (sargı gevşekliği, kısa devre, vb.) tespit eder. Aynı zamanda RMS gerilim, RMS akım, güç faktörü, harmonik distorsiyon gibi elektriksel parametreleri de hesaplar, veri tabanına kaydeder.
 
 

►   MCM teknolojisi, sadece 3 faz akım ve gerilim sinyallerinden yararlanılarak elektrik motorlarında ve elektrik motoru ile sürülen sistemlerde oluşabilecek elektriksel ve mekaniksel arızaları önceden haber verebilen bir teknolojidir.



 
MCM, aynı zamanda arızanın yeri, arızaya kalan süre ve arızanın giderilmesi için yapılması gereken bakım aksiyonlarını da bir rapor olarak üretir. Bu teknoloji, SCADA ya da bakım yönetim yazılımları gibi otomasyon sistemleri ile birlikte entegre çalışabilen, bir durum izleme/erken uyarı sistemidir.

 

Varlık Yönetim Sisteminin Çimento Sektöründeki Çözümleri

Çimento Varlık Yönetim Sistemi, motor durum izleme ve arıza erken uyarı teknolojisi (MCM) entegrasyonunu içeren bir donanım ve yazılım paketinden oluşmaktadır. Sistemin amacı;

► Bakım giderlerini düşürmek,
► Üretimi artırmak,
► Enerji verimliliğini yükseltmek,
► Kalite güvencesini artırmak,
► Birim üretim maliyetlerini düşürmek,
► İşletme karlılığını artırmaktır.
 


►  Çimento Prosesinde Artesis Varlık Yönetim Sisteminin Uygulanması
 
 


Öncelikli Kullanıldığı Noktalar

► Fırın sistem (ID) fanı
► Soğutma fanları
► Farin, kömür, soğutma elektro filtre/torbalı filtre fanları
► Kömür taşıma kompresörleri
► Primer hava fanları/blowerlar
► Farin besleme/klinker nakil hatları
► Klinker soğutucu araba motorları
► Farin değirmeni ana tahrik motoru,
► Çimento değirmeni ana tahrik motoru,
► Kömür değirmeni ana tahrik motoru
► Soğutma kulesi su motoru
► Farin taşıma hattı
► Çimento taşıma hattı ,
► Kömür taşıma hatları
 

 
►  3 fazlı elektrik motoru ile tahrik edilen ekipmanlar; pompalar, fanlar, kompresörler ve konveyörlerde, jeneratör ve alternatör sistemlerinde; çevresel, operasyonel, elektriksel ve mekanik anomaliler tespit edilebilmektedir.
 

MCM Teknolojisinin Endüstriyel Tesislerde Sağladığı Faydalar Nelerdir?

► Yöneticilerin denetleme ve kontrol imkanlarının güçlendirilmesi.
► Çalışanların moralinin yükselmesi-proaktif iş ortamı
► Düşük bakım, stok, kayıp ve atık maliyetlerinin azaltması
► Arıza ve beklenmedik duruşların önlenerek verimliliğin arttırılması.
► Geliştirilmiş ürün kalitesi
► Güvenilir sistemler / Daha az değişkenlik
► Daha az dur/kalk nedeniyle oluşan atık (ürün&yakıt)

Sonuç

Elektrik motorlarının izlenmesi ve kestirimci bakımın önemi her geçen gün giderek artmaktadır. Elektrik motorlarının elektriksel ve mekaniksel kısımlarında meydana gelen anormal durumların önceden tespiti endüstriyel tesislerin güvenli çalışması ve ekonomik kayıplarının azaltılması açısından oldukça önemlidir. Arızaların erken tespiti için kullanılan yöntemler işletme güvenliğini artırırken aynı zamanda bakım maliyetlerini de düşürmektedir. Çimento sektörü ülkemizin büyüyen sektörlerden birisidir. Bu sektörde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde motor bazlı çalışan ekipmanlarda kestirimci bakım, motor durum izleme yapmak sektörün gelişmesine katkıda bulunacaktır. Böylece hem tesiste enerji tasarrufu sağlanacak, hem de uzun vade de bakım masrafları azalacaktır. Bu sebeple çimento sektöründe elektrik motorlarının durum izleme ve hata teşhisi için MCM teknolojisi başarılı bir şekilde ülkemizde ve yurt dışında kullanılmaktadır.



 


Kaynak:
 

►   
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar