elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Modbus Sistemi Kablolamada 9 Adım

Endüstriyel haberleşme sistemlerinden biri olan Modbus, yaygın kullanımı olan bir sistemdir. Modbus haberleşme sistemi için kullanılan kablolar, güç kablolarından farklıdır ve kablo düzenlenmesinin belli kurallara göre yapılması gereklidir. Bu kuralları 9 başlık altında derledik.



A- A+
18.12.2016 tarihli yazı 23207 kez okunmuştur.
Modbus sisteminde RS485 üzerinden seri haberleşme yolu ilemaster/slave olarak cihazlar birbirine bağlanır. RS485 çok noktalı, uzun mesafelere bağlantı yapılmasına kolaylık sağlamaktadır. Kablolamanın doğru yapılması için uyulması gereken kurallar;
 

1) Bağlantı Noktası

Her cihazda kolaylık olması adına iki terminalli bir iletişim portu vardır. Kablolar buralara bağlanarak cihazlar arası iletişim gerçekleştirilir.
 
“Dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi yanlış bağlanan soketlerin veri hatalarına neden olabileceğidir. Yanlışlıkların önüne geçilmesi adına farklı renkli kablolar ile ayırt edici bir görsellik sağlanabilir. Kablo bağlantı hatalarının önüne geçilerek tanımlamayı kolaylaştırır.”
 


 

2) Cihazlar Arası Bağlantı

Modbus iletişimde kullanılan RS485 sistemi, mümkün olduğunca kısa dallarla bağlanması gereklidir. Kablo hattı çok uzun olmamalıdır. Daha uzun kablolamada veri almada bozukluklar ve bunun sonucunda hatalar oluşabilir.


 

3) Maksimum Mesafe ve Minimum Cihaz Sayısı

Ana kablo 1200 m’den uzun olmamalıdır. Bu hat üzerinde bağlanacak maksimum cihaz sayısı master cihazda dahil olmak üzere 32 adettir.
 

4) Tekrarlayıcı Kullanımı

Modbus hattının kapsamını artırmak için tekrarlayıcı kullanılabilir. Bu tekrarlayıcılar cihazlardan aldıkları verileri güçlendirerek ve yenileyerek diğer cihazlara aktarırlar. Her 1200 m’de ve hatta bağlı olan her 32 cihazdan sonra tekrarlayıcı kullanılır. Seri olarak bağlanacak maksimum tekrarlayıcı sayısı 3’tür. Daha fazla sayıda bağlanan tekrarlayıcılar, hat üzerinde gecikmelere neden olur.


 

5) Kullanılacak Kablo Türü

Kullanılan kablo, korumalı ve çift bükümlüdür. Belden 3105A tipi kablolar kullanılabilir. Koruyucu kılıf ince bir tel örgü veya folyo kaplı olabilir. Bu iki kaplama birbirine eşdeğer özelliktedir.
 
“Bu özellikler, elektromanyetik bozulmalara karşı önemli koruma sağlar. Kabloların birbirine ters yönlü çalışan bobin özelliği göstereceği için ortamda oluşacak manyetik alan etkisini azaltması adına gereklidir.”


 

6) Terminallere Bağlama

Kablolar vidalı terminallere bağlanır. Soketlerin genişliğine göre kablolar birleştirilerek bağlanır. Soket girişleri küçük ise uygun ekipmanlar ile kablo bağlantısı yapılır.

 

7) Toprak Bağlantısı

Kablo zırhının tek bit noktada topraklanması gerekmektedir. Bu topraklama kablonun ucundan yapılır.

 

8) Sonlandırma Direnci

Sinyal hatalarını ve sapmalarını önlemek için ana kablonun her iki ucuna 120 Ω direnç bağlanır. Bu dirençler kablo uçlarında kullanılmalıdır. Toplam kablo uzunluğu 50 m’den kısa ise direnç kullanıma gerek yoktur.


 

9) PC Bağlantısı

PC üzerinden cihaz kontrol edilecek ise RS485/RS232 dönüştürücü kullanılarak bağlantı yapılır.
 



Kaynak:

electrical-engineering-portal
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar