elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT’nin Ahlak Makinesi |
Yaşam ve Ölüm

Kendi kendine gidebilen özerk otomobiller hızla yaygınlaşmaya devam etse de önlerinde teknolojik ve ahlaki problemler bulunuyor. MIT’nin “Ahlaki Makine” projesi muhtemel kaza durumunda otomobilin kime ve nereye çarpacağına karar verilmesini sağlayacak.



A- A+
08.10.2016 tarihli yazı 14993 kez okunmuştur.
Kendinden sürüşlü otomobiller kullanım konforu nedeniyle geleceğin ulaşım araçları olacak gibi gözüküyor. Bu alanda yapılan bir çalışmada, insanların yaklaşık %60’ı kendinden sürüş otomobile binmek için istekli olduğunu belirtti. Günümüzde kullanımı ve popülerliği yaygınlaşıyor olsa da bu otomobillerin önünde halen problemler bulunuyor. MIT araştırmacıları özerk otomobillerdeki teknolojik problemlerin yanı sıra ahlaki sorunlar üzerine de yoğunlaşıyor.

Özerk otomobiller kendinden sürüşlü olduğu için olası bir kaza anında karar mekanizması yine otomobile ait olacak. Yani muhtemel bir kazadaki ölüm ve yaşam durumuna bu otomobiller karar verecek. MIT’nin açıklamasındaki örneklemeye değinecek olursak bir senaryoyu bizlerin sonlandırmasını istiyor.

 
“Özerk bir otomobilde yolda seyir halindesiniz. Bir şeyler ters gidiyor ve aniden bir yaşam veya ölüm kararı almanız gerekiyor. Önünüzde sadece iki seçenek var. Otomobil sizi kurtaracak ve içinde kadın ve çocukların da bulunduğu yaya grubuna çarpacak ya da duvara çarparak otomobil içindeki sizin ve diğer yolcuların ölümüne neden olacak.”
 


►İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

İşte MIT “Ahlaki Makine” adını verdiği projeyle bu tip olağan üstü durumlar için bir karar mekanizması yaratmaya çalışıyor. Aslında karar mekanizması kod satırı eklenebilecek kadar pratik ancak burada “Ahlaki olan hangi seçenek?” sorusu cevapsız kalıyor. Bu tip sorulara ahlak felsefesinde cevap aranmaktadır. Philippa Foot’un tasarladığı sorudan da bir örnek verecek olursak:
 
“Tren hareket halindeyken, ilerideki makasta raylar iki farklı yönde ilerlemektedir. Bir yönde raylara bağlanmış bir kişi, diğer yönde yine raylara bağlanmış dört kişi bulunmaktadır. Düz devam ederseniz dört kişi, makas değiştirirseniz bir kişi ölecek.”

Robotik ve ahlak felsefesinin olağan dışı durumlar için bu tip sorulara çözüm üretmesi ve karar mekanizmasının oluşturularak özerk araçlara entegre edilmesi gerekiyor.
 
Böyle bir durumda sizin kararınız ne olurdu? Duvara mı yoksa yayalara mı çarpardınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.


Daha fazla senaryo için buraya tıklayarak MIT'nin Ahlaki Makinesi'ni inceleyebilirsiniz.
 


Kaynak:

Futurism
HBT – Tevfik Uyar

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.