elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mini Klemens Kullanımı ve Avantajları

Endüstriyel tesislerde çok yaygın bir şekilde kullanılan klemensler, Ar-Ge çalışmalarıyla her geçen gün daha da yenileniyor. Phoenix Contact, ürettiği “Mini Klemensler” ile bu alanda yenilikçi bir çalışma ile daha kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.



A- A+
01.09.2015 tarihli yazı 13035 kez okunmuştur.


Endüstride Mini Klemens Kullanımı

Teknoloji ile paralel olarak gelişen endüstride de kullanılan ekipmanlar artık daha küçük boyutlarda üretilerek kullanıcılara alan tasarrufu ve kolay kullanım imkanı sunmaktadır. Münih’deki MAN fabrikası, taşıma kapasiteleri 18 ile 40 ton arasında değişen ağır kamyon üretimi yapmaktadır. Araçları her ne kadar kendi alanlarında güç ve büyüklük bakımından rekorlar kırsada, MAN üretim alanında küçük bileşenler ile çalışmayı seviyor. Örneğin, Phoenix Contact’ın push-in bağlantılı "mini klemensler"i aks dişli parçalarının ısıtılıp işlendiği fırın bölmelerindeki dağıtım panolarında kullanılmaktadır.

Şekil 1: Minyatür klemensler makine ve kumanda panolarının küçülmesini sağlar.
 
MAN grubu 14.3 Milyar Euro’luk yıllık ciro ile Avrupa’da ulaşım sektörünün önde gelen şirketlerinden biridir. MAN firması; kamyonlar, otobüsler, dizel motorlar, turbo makineler ve özel dişliler üretmektedir. Şirket dünya çapında yaklaşık 55.900 kişiyi istihdam etmektedir. 
 
Bir bakım ekibi üretim tesisinin etkileşimlerden uzak çalışmasını garanti etmektedir. Elektrik bakım ekibinden bir yetkili, makinede işleme sürecinden sonra akslar ve aktarma kutusu için bileşenlerin temperlendiğini söylüyor ve bu ısıl işlemin aşınmaya dayanıklı ve sert yapıda çark dişlileri sağladığını belirtiyor.



Bileşenlerin kenar tabakası karbonca zengin fırın ortamlarında bekletilerek karbon açısından daha zengin hale getirilmektedir. Bu difüzyon işlemi, dişlinin kesiti boyunca uygulanmaktadır. Karbon miktarı yüzeyden çekirdeğe doğru azalmaktadır. Bu, 920°C’ye varan sıcaklıklarda yapılmakta ve 15 saate kadar sürmektedir. Daha sonra, karbonlanmış parçalar yağ kullanılan çeşitli teknolojilerle yağ kullanılarak söndürülür ve martenzitik denilen yapı elde edilir. 

Sertleştirme biriminin 6 bölmeli fırınlarının çalışma süresi son derece uzundur. Gaz valflerini açıp kapayan kontrolör fırının üzerinde yer almaktadır. 80°C‘lik ortam sıcaklıkları, bu kısımdaki dağıtım kutuları için son derece olağandır. Ayrıca yer çok kısıtlı olduğundan, kutu ufak olmalıdır. MAN’ın Phoenix Contact’ın MPT 1.5/S push-in mini klemenslerini seçme sebebi budur. Daha önce kullanılan dağıtım kutusunda kullanılan 5.2 mm genişlikteki klemensler yerine sadece 3.5 mm genişliğindeki bu klemenslerin kullanılması ile kazanılan yer kablajın çok daha kolay yapılabilmesini sağlamıştır.
  

Mini Klemens Kullanımının Kolaylıkları Nelerdir?

Push-in mini klemensler minimum itme kuvveti prensibine göre çalışır. MAN firmasının bakımcısı, klemensi ilk test edişinde kendini inandırmak için teli birkaç kez çekmek zorunda kaldığını ama telin hiç hareket etmediğini söylüyor ve ekliyor “Ayrıca kullanım açısından bakıldığında yüksüksüz kabloyu bağlamak için yapmam gereken tek şey klemens üzerindeki turuncu butonu tornavida ile hafifçe itmek. Tornavidanın açısı önemli değil ve bağlantı yapmak için tornavidayı sonuna kadar itmem gerekmiyor.

 Şekil 2: Son derece küçük boyutlarına rağmen mini ve mikro klemensler standart ray klemensler gibi markalanabilir ve köprülenebilir. Kanıtlanmış vidalı bağlantı, çok sayıda iletkenin aynı noktaya takılabilmesi ve sıfır bakım gibi ek avantajlar sağlar 
 
Phoenix Contact 30 yılı aşkın bir süredir baskı yaylarının avantajını kullanmıştır. Push-in teknolojisi ile klemensler kullanıcı kolaylığı açısından yeni bir seviyeye ulaşmıştır. Doğrudan yapılan diğer bağlantılardan farklı olarak bu teknik ile yerleştirme kuvveti %50 daha düşüktür. 0.25 mm2 kesitli oldukça esnek iletkenler bile herhangi bir alet kullanmadan bağlanabilmektedir. Böylelikle kablolama süreleri ve yorgunluk düzeyi önemli ölçüde azalırken ulaşımı zor yerlerde de kullanım kolaylığı sağlanmaktadır.
 
Dar alanlarda kullanım için klemenslerin köprüleme ve etiketleme işlemlerinin üstten yapılabilmesi avantaj sağlamaktadır. Bir diğer özelliği ise, fırın ve ocak kontrolörlerinin panoları için klemenslerin 75°C’ye dayanması gerekebiliyor ve bu ürünle bunu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
 


MAN firmasının üretim alanındaki başarılı modernizasyonunda kompakt klemenslerin katkısının olduğunu görebilirsiniz. MAN firmasının bakımcısı konuyla ilgili olarak, “Bu ürünler sayesinde  montajda herhangi bir güçlükle karşılaşmıyoruz. Mini klemensleri kolaylıkla istediğimiz yerlere yerleştirebiliyor ve gerekli etiketlemeleri sorunsuz yapabiliyoruz. Daha sonra ise gerekli tüm bağlantılar için yerimiz oluyor. Kullanım kolaylığı açısından oldukça faydalı” diyerek bu ürünlerin endüstri için ne kadar önemli olduğunu açıklıyor.    
 

Mini Klemenslerin Avantajları Nelerdir?

► Kompakt tasarım
► Küçük klemens kutuları için ideal
► Clipline Complete Sistemi ile aksesuar uyumluluğu. Köprülemenin yanı sıra etiketleme ve test imkanı.
► Vidalı ve Push-in bağlantılı iki seri.
► Push-in modellerde güvenli, hızlı ve kolay iletken bağlantısı. Yay bağlantısı kullanıcı hatalarını önler. Üstten bağlantı sayesinde ergonomiktir.
► Push-in modellerde turuncu buton sayesinde kablolar gerektiğinde kolayca ve özel bir alet gerektirmeksizin sökülebilir (bir tükenmez kalem bile işe yarar). Kablonun takılması gereken yer açıkça bellidir. Kablolar enerji altında sökülmek istense dahi, canlı noktalar ile temas olmayacağından kullanıcı emniyeti sağlar. 
► MPT 1.5/S modelinin eni çok dardır. Rayda sadece 3.5 mm yer kaplar. Bu durumda 2.5 mm2 klemens kullanılması durumuna göre %30 yer tasarrufu sağlar, panoları ufaltır.



Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar