elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lidar ve Radar Arasındaki Farklar

Lidar ve radar birbirleriyle çok sık karıştırılan iki farklı teknolojidir. Özellikle araçlar konusunda çok sık duyulan bu iki terimi teknik açıdan ele alarak, farklarını inceledik.



A- A+
08.03.2018 tarihli yazı 18104 kez okunmuştur.
Lidar, tespit gereken nesne ile sensör arasındaki üç boyutlu mesafeyi ölçmek için lazer dalgalarını kullanan aktif uzaktan algılama tekniğidir. Lidar, Işık ve Aralık Algılama kelimelerini içeren bir kısaltmadır. Lazer Radar olarak da adlandırılmaktadır. Radar ise radyo algılamanın kısa biçimidir. Radar, hareket eden nesnelerin yerini, yönünü ve hızını belirlemek için elektromanyetik dalgaların kullanıldığı bir nesne algılama tekniğidir.
 

Lidar Nedir?

Lidar, nesnelerin arasındaki mesafeleri ölçmek için ışık dalgalarını kullanan uzaktan algılama tekniğidir. Dünya yüzeyinin yanı sıra nesnelerin 3 boyutlu haritalandırılmasında kullanılır. Çalışma mantığı oldukça basittir. Lidar bu işlemi gerçekleştirebilmek için lazer ışınları yayar. Yayılan bu ışınlar nesneye (belirlenen hedefe) çarpar ve Lidar’ın üzerindeki alıcıya geri yansır. Lazer ışınlarının ne kadar sürede geri yansıdığı kaydedilir. Kaydedilen zamana bağlı olarak değişken uzaklık ölçümleri yapılır.
►İlginizi Çekebilir: Lidar Nedir? Nasıl Çalışır?

Uydu, uçak, otomobil gibi hareketli platform üzerine monte edilen Lidar sensörü ayrıca GPS ve IMU (Inertia Measurement Unit) sistemlerini de içerir. GPS İzleme sistemi, Lidar sensörünü taşıyan platformun tam yerini verir. IMU ise , Gyroscope (Jiroskop) ve Acceloremeter (İvme Ölçer) içerir. Bu sayede de platformun doğru yönlendirmesi sağlanır.
 

Lidar Uygulamaları

Lidar, ayın yüzeyini doğru bir şekilde haritalamak için NASA'nın Apollo 15 görevinde kullanıldığı zaman dikkatleri üzerine çekti. Bu görevden sonra  hava kirliliği izleme, tarımsal analiz, self-driving car uygulamaları gibi bir alanda uygulamaya geçti.

 
Uydularda Lidar Uygulaması
Günümüzde, dünyayı gözlemleyen gelişmiş  uydu sistemlerinin büyük çoğunluğu aktif uzaktan algılama Lidar sensörleri ile donatılmıştır. Lidar sensörleri ilk olarak 2003 yılında ICESat uydusuna monte edildi. Bu sensörleri, Antartika’da bulunan buzulları ve  atmosferdeki farklı bulut ve aerosol parçacıklarını haritalayabilir.
 
Self-Drive Araçlarda Lidar
Lidar sensörleri Self Drive özelliğine sahip araçlara yakın nesneleri algılama yeteneği kazandırıyor. Bu sensörler trafikte bulunan kamyon, bisiklet , yaya  gibi hareketli nesnelerin hızını ve yönünü tam olarak izleyebilir. Platform üzerindeki sensör kendi etrafında dönüşler yaparak çevresine ışık dalgaları yayarak çalışırlar.

Bunların yanısıra, Lidar sensörleri trafik işaretleri gibi sabit nesneleri de etkin bir şekilde tarayabilir. Hareketli nesnelerin 300 metreye kadar olan mesafesini doğru olarak hesaplayabilir.


 
► İlginizi Çekebilir: Trafo Merkezlerinde Uydu İletişimi

Topoğrafik Haritalarda Lidar
Lidar sensörleri, dünya yüzeyinin topoğrafik haritalanmasını yapmak için bir uçağa monte edilir. Topoğrafik haritalama için kızılötesi ışık dalgalarını (1000 nm) ve hidroğrafik haritalama için suya nüfuz eden yeşil ışık dalgalarını (530 nm) kullanır.

Ayrıca yine aynı şekilde , orman vejetasyon örtüsünün izlenmesinde kullanılır. Lidar'ın 3 boyutlu özelliği, dağ, kayalık ve nehir gibi karmaşık alanların haritalanması için son derece elverişlidir.

 

Radar Nedir?

Radar, uçak, füze, gemi ve uzay aracı gibi nesnelerin hareketini, hızını ve yönünü tespit etmek için radyo dalgalarını kullanan bir nesne algılama tekniğidir. Radar, Lidar'ın aksine bir nesnenin tam yerini tespit etmek için radar tarayıcıdan elektromanyetik radyo dalgaları gönderir.

Radar Sensörleri, dört yönde sabit bir şekilde dönen bir anten düzeneği aracılığıyla radyo dalgaları yayar. Bir cisimden yansıyan radyo dalgalarının yankısı radar tarayıcı tarafından alınır. Radyo dalgalarının alıcıya ulaşması için gereken süre ölçülerek, nesnelerin konumu, hızı ve yönü hesaplanır. Radyo dalgaları çok yüksek dalga boyuna sahiptirler. Ayrıca uzak mesafelerde bile hata payı az olduğundan tercih sebebi olmaktadırlar. Günümüzdeki radarlar, 100 kilometreye kadar etkili bir menzile sahiptir.

 
Radar Uygulamaları
 
Hava Trafik Kontrolünde Radarlar
Hava trafik kontrolörleri, havaalanına gelen her uçağın yönünü tespit edebilen hassasiyeti yüksek radar sensörlerini kullanır. Ayrıca havaalanı çevresindeki hava koşullarının ve çevre koşullarının izlenmesinde de radarlar kullanılır.

Gemi Seyirlerinde Radarlar
Gemi radarları, yakındaki gemileri ve kara parçalarını tespit etmek için kullanılır. Bu radarlar sayesinde güvenli bir seyrüsefer gerçekleştirilir.Yüksek direklerin arasına yerleştirilen bu radarlar çok yüksek bir mesafeyi tarayabilirler. Ayrıca çarpışma uyarı sistemine de bağlıdırlar.

Doppler Radar
Günümüzde hava tahminlerinin doğru ve güvenilir bir şekilde elde edilmesinde Doppler radarlar kullanılmaktadır. Bu radar yağışın hızını, türünü ve hareketini belirlemek için doppler etkisini kullanmaktadır.
 

Kaynak:

►fromourglobe.com

 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar