elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuşlar Gibi Uçmak |
Robot Kuşlar

Bugün büyük uçaklar, dev uzay mekikleri gibi binlerce metre yükseğe uçabilecek makineler yapabiliyoruz. Fakat hala kuşlar gibi manevra yapabilecek , bir ağaçtan diğerine uçabilecek makineleri yapabilecek teknolojiye sahip değiliz. Dr. Lentink ve ekibi bu sorunu çözmek için kendi laboratuvarlarını kurdular ve alışılmadık yöntemlerle kuşları inceleyerek yeni nesil uçan robotlar yapmayı planlıyorlar.



A- A+
18.09.2013 tarihli yazı 13156 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi'nde küçük uçan robotlarla ilgilenen bir grup makine mühendisliği doktora öğrencisi alışılmadık bir eğitim alıyorlar. Havacılık dersleri, kuşlara odaklanan ileri seviyede bir  biyoloji labratuvarıyla destekleniyor. Öğrenciler uçabilen küçük makinalar tasarlayabilmek için "Kuş Odaklı Tasarım Labratuvarında" onlarca saat geçirerek kuşların uçma mekanizmalarını anlamaya çalışıyor.
 
Çünkü kuşlar; binaların, ağaçların yada türbülansın içinde bugüne kadar tasarlanan uçan makinalardan çok daha etkili manevralar yapabiliyorlar. Mühendisler, Wright Kardeşlerin kuşları gözlemleyerek ilk uçağı yapmaları gibi kendilerinin de kuşlar üzerinden hareket ederek yeni çözümler bulabileceklerine inanıyorlar.
 


►İlginizi Çekebilir: Evde Uçak Nasıl Yapılır?


Doğadan Öğrenmek

Çalışmalar, Wageningen Üniversitesinden bir yıl önce "alışılmışın dışında test labratuvarını kurmak" için ayrılıp, daha sonra Stanford Üniversitesi Makine Mühendisliğine katılan Dr. David Lentink'in yönetimi altında yürütülüyor. Havacılıkta lisans ve yüksek lisans, deneysel zooloji de ise doktora sahibi olan Lentink tabiri caizse kuşlara kafayı takmış durumda.
 
Çoğu biyomühendis hücreler ve moleküllere odaklanırken kendi labratuvarında eğitim alan mühendislerinin organizmanın tümüne bakarak mekanik işlevlerini incelediğini söyleyen Lentink "Çünkü mühendisler  tüm sistemlerin  nasıl çalıştıklarına ve nasıl tasarlanabileceğiyle ilgilenirler." diyor.
 
 
Yeni nesil uçan robotlar dizayn etmek amacıyla kuşlar üzerinde çalışma yapan Dr. Lentnik ve ekibi bu çalışmaların sonucunda küçük robotlarının tıpkı kuşlar gibi kanat çırpabilmesini ve kanat şeklini değiştirebilmesini umuyor. Eski nesil robotlar türbülans ortamında bu iki hareketten sadece birini yapabiliyorlar. Fakat türbülansta dengelerini sağlayabilmek için robotların da iki hareketi birden aynı anda yapması gerekiyor. Kuşlar, süzülürken kanatlarının boyutunu yada şeklini değiştirebiliyorlar bu sayede en sert hava koşullarında bile kolaylıkla manevra yapabililiyorlar. Ayrıca en iyi askeri uçaklar en fazla 8-10 G(Yerçekimi kuvveti)'ye dayanabilirken bir çok kuş düzenli olarak 10-14 G 'ye maruz kalıyor. NASA’ya göre geleceğin uçakları kuş kanatlarındaki sinir sistemlerine benzer şekilde sensörlerle donatılacak. Uçuş şartlarına göre de uçağın kanat şekli değişecek.
 

 
 
Kuşları inceleyebilmek için labratuvara ve dışarıya kurdukları ultra yüksek hızlı kameralarla kuşları gözlemleyen öğrenciler bu şekilde değişik kuş türlerinin farklı uçuş mekanizmalarını inceleyerek kendi robotları için en uygun mekanizmayı geliştirmeye çalışıyor. 
 
Labratuvara olan  ilginin giderek artmasıyla birlikte araç gereçler de sürekli gelişiyor.  Yeni eklenen gelişmiş akım ölçme sistemiyle,  kuşların daha yavaş uçmak için kanatlarını kullanarak hava akımını kontrol ettiğini gözlemlediklerini söyleyen Lentink, labratuvarını ileriki yıllarda uçan robot imal eden firmaların kullanımına açılmayı planlanıyor. Bu tür robotlar geliştirmek için yapılan araştırmalar daha çok askeri amaçlarla yürütülse de Lentnik ve ekibi bu robotların arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabileceğini düşünerek çalışmalarını yürütüyorlar.
 
Dr Lentink "Biz nasıl büyük uçaklar yapabileceğimizi yada aya nasıl uçabileceğimizi öğrendik fakat hala bir ağaca uçamıyoruz" diyor ve ekliyor "Ben bugün bir mühendis olarak gerçekten yapabildiklerimizden gurur duyuyorum, fakat hala basit bir kuşu yapamadığımızı görmek de beni çok şaşırtıyor."

Kaynak

►Asme
►lentinklab.stanford.edu
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar