elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kriptoloji Nedir? |
1. Bölüm

Şifre bilimi olan kriptoloji insanlığın yaratılışından bugüne kadar çeşitli evreler geçirerek günümüze ulaşmıştır. Kriptoloji nedir, tarihte hangi aşamalardan geçmiştir? Ayrıntılar yazımızda..



A- A+
20.03.2015 tarihli yazı 12923 kez okunmuştur.
Kriptoloji, haberleşen iki veya daha fazla tarafın bilgi alışverişini emniyetli olarak yapmasını sağlayan, temeli matematiksel zor ifadelere dayanan tekniklerin ve uygulamaların bütünüdür. Matematik, elektronik, optik, bilgisayar, sosyal mühendislik bilimleri gibi birçok disiplini kullanan özelleşmiş bir bilim dalıdır. Kriptoloji insanlığın yaratılışından çeşitli evreler geçirerek günümüze ulaşmıştır. Kısacası insanlık ne zaman var olmuşsa kriptoloji de o zaman var olmuştur. İlk başlarda insanlar sadece gizlilik kavramını gerçekleştirmek için bu bilime ihtiyaç duymuştur fakat devir değiştikçe kriptoloji bölümünün alanları da değişmiştir.
 
 
►İlginizi Çekebilir: Siber Saldırı Nedir? |1. Bölüm

Kriptolojinin tarihçesine bakacak olursak ilk örneklere MÖ.1900 dolaylarında rastlarız. Mısırlı bir kâtip yazdığı kitabelerde standart dışı hiyeroglif işaretleri kullanmıştır. MÖ.60-50 yıllarında ise Julius Caesar bugün kendi adıyla anılan, normal alfabedeki harflerin yerini değiştirerek oluşturduğu Sezar şifreleme yöntemini devlet haberleşmesinde kullanmıştır. 725-790 yıllarında Abu Abd al-Rahman al-Khalil ibn Ahmad ibn Amr ibn Tammam al Farahidi al-Zadi al Yahmadi, bu alandaki ilk kitabı yazmıştır. (Bu kitap kayıp durumdadır.) Kitabı yazmasına ilham kaynağı olan, Bizans imparatoru için yunanca yazılmış bir şifreli metni çözmesidir.



1586 yılında Blaise de Vigenère şifreleme hakkında yazdığı kitapta ilk kez açık metin ve şifreli metin için otomatik anahtarlama yönteminden bahsetmiştir. Thomas Jefferson 1790 yılında Strip Cipher makinesini geliştirmiştir. Bu makineyi temel alarak oluşturulan M-138-A, ABD donanmasının 2.Dünya savaşında kullandığı bir araçtır. Kriptoloji alanında bir diğer önemli gelişme 1952’de ABD’de Resmi olarak Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) kurulmasıdır. Takip eden süreçte Lucifer algoritması, DES (Data Encryption Standard), RSA algoritması, IDEA algoritması, AES(Advanced Encryption Standard), SHA algoritması bulunmuştur.
 


►İlginizi Çekebilir: Bilgi Güvenliği Nedir? |2. Bölüm
 
Kriptoloji kriptografi ve kriptoanalizden oluşmuştur. Kriptografi; belgelerin şifrelenmesi ve şifrelerinin çözülmesi için kullanılan yöntemlere verilen addır. Güvenlik için kullanılan yaygın bir yaklaşımdır. Temeli matematiğe dayanır. Hash fonksiyonları, açık ve gizli anahtar şifreleme kriptografi türleridir. Kriptoanaliz ise kriptografik sistemlerin kurduğu mekanizmaları inceler ve çözmeye çalışır.

Günümüzde artık her programcı çok rahat şifreleme algoritması geliştirebilmektedir. Amerikan hükümeti kriptoloji bilimine verdiği büyük önemi NSA (National Security Agency)’yı kurarak göstermektedir. Türkiye’de ise ASELSAN çalışmaları başlı başına birer kripto çalışmalarıdır.

Kriptoloji Nedir | 2. Bölüm'de

Şifreleme Algoritması Kriterleri Nelerdir?
Kullanılan Algoritmalara Göre Şifreleme Teknikleri
Kullanılan Anahtar Tiplerine Göre Şifreleme Teknikleri
Şifrelenen Mesaj Tipine Göre Şifreleme Teknikleri


konularını bulabilirsiniz. Keyifli okumalar...

Kaynak:

►Security Innovation Europe
►Wikipedia
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar