elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kompresör Arızaları Nelerdir?

Kompresörlerin kullanıldığı endüstrilerde çeşitli kompresör problemlerini tespit etme becerisine sahip olmak, öğrenmeniz gereken ilk derslerden biri olmalıdır. Farklı tipteki kompresörlerin her birinde, uyum içinde çalışan çok sayıda farklı donanım parçası vardır. Bu donanım parçalarından sadece birinin işlevini kaybetmesi istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir. Bu yazımızda yaygın kompresör arızalarını inceleyeceğiz.



A- A+
21.06.2018 tarihli yazı 30777 kez okunmuştur.

 Kompresör Arızaları Nasıl Tespit Edilmelidir?


Kompresörlerin içinde birlikte çalışan çok fazla parça olduğunu unutmamak ve hangi parçaların arızalanmaya daha çok eğilimli olduğunu bilmek önemlidir. Bu bilgi sayesinde, büyük bir sorun yaşanmadan arızanın olduğu parçanın ve arızanın sebebinin bulunması oldukça kolaylaşır.


Kompresörün Beklenmeyen Bir Şekilde Durması


Kompresörünüzün tamamen durması, meydana gelebilecek en istenmeyen durumlardan biri olduğundan, bu durumdan nasıl kaçınılacağını bilmek oldukça önemlidir. Bir kompresörün beklenmeyen bir şekilde durması genellikle basit bir valf arızasından kaynaklanmaktadır. Valf arızaları, diğer arıza nedenlerine kıyasla daha sık görülmekte olup ,istenmeyen durmaların en yaygın nedenlerinden birisi olarak bilinir. Valf yayları kompresörün hayati parçalarından biri olup, çok fazla baskı altında çalışırmaktadır. Örneğin valf yayları, pistonlu kompresörlerde doğrudan valfin kapanma zamanını kontrol etmekten sorumludurlar. Bu sistem ani hızlanma ve yavaşlama hareketlerini içerir. Bu nedenle yetersiz tasarlanmış valf yayları hızlı bir şekilde arıza yaratabilir. Bu bağlamda valf yaylarının dayanıklılığından ve doğru bir şekilde üretildiğinden emin olmak için kompresörünüzü güvenilir ve kaliteli ürünler üreten bir üreticiden almanız gerekir. Aynı zamanda valf yaylarını dayanıklı hale getirmek için mıknatıslama ve taşlama dahil olmak üzere çok sayıda işlem uygulanabilir.
 


Kompresörün Gürültülü Bir Şekilde Çalışması


Bir kompresörün içindeki parçalarda meydana gelecek iki yaygın arıza aniden büyük miktarda gürültüye neden olabilir.
 

İlk olarak, piston ve valf plakası arasında meydana gelen partikül birikmesinden dolayı aşırı gürültü oluşabilir. Neyse ki bu sorunu düzeltmek kolaydır. Genellikle sadece parçanın kaldırılıp temizlenmesi ve yeniden yerine yerleştirilmesi sorunu çözer. Ayrıca aşırı gürültü, kompresörün içindeki sönümleyici plaka ile ilgili bir problemden kaynaklanabilir. Bu problemde değiştirilmesi gereken parça daha fazla olacağından, düzeltilmesi biraz daha zordur. Sönümleyici plaka kompresör tarafından üretilen ses ve titreşimleri emerek onun düzgün ve sessiz bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu durum kompresörün verimli kullanımı için oldukça önemlidir. Ayrıca plakanın içinden geçen sabit titreşimlerin amortisör parçalarını çatlamaya daha eğilimli hale getirebildiği de dikkate alınmalıdır.
 

Kompresörün Aşırı Deşarj Sıcaklığı Üretmesi


Aşırı deşarj sıcaklıkları genellikle kompresörünüzün içindeki aşınmış valf tertibatlarından kaynaklanır. Bu durum ne yazık ki, söz konusu parçanın artık işlev görmediği anlamına gelir. Bu nedenle sorunun çözülmesi için bir yedek parça gerekli olacaktır. Söz konusu parçayı çıkardığınızda, herhangi bir küçük korozyon veya biçimsel bozulma belirtisi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu sayede makinenizdeki parça ve dahili akışkanla, parçalarınızın ömrünü azaltmaya sebep olan bir uyumluluk sorunu olup olmadığını görebilirsiniz.


Kompresörün Yavaş Basınç Oluşturması


Kompresörün içinde birikme basıncının oluşması uzun bir süre alıyorsa, makinenizin içindeki kayışların ve contaların işlevlerini kontrol etmeniz gerekir. Kontrol edilen parçalar düzgün gözüküyorsa o zaman bir valf plakası sorunu muhtemeldir. Kompresörünüzün verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bozuk olan parçaların derhal değiştirilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde bu durum uzun vadede para kayıplarına sebep olur.
 

Kompresörün İçinden Sıvı Sızıntısı Olması


Kompresörünüzden gelen herhangi bir sıvı sızıntısının çok sayıda farklı kompresör problemine neden olma potansiyeli olduğundan, sızıntının derhal araştırılması gereklidir. Bu, kompresörünüzdeki vanalardan birinin verimli bir sızdırmazlık sağlamadığı anlamına gelir.

Sızıntının başlıca nedenlerinden biri, biçimsel olarak bozulmuş veya hasarlı valf plakalarıdır. Bu durumda kompresörün plakaları kontrol edilmelidir. Herhangi bir bozulma veya çatlak dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Sızıntı, valf plakalarınızın kompresörünüzün içindeki sıvıyla uyumlu olmadığı anlamına gelebilir.
 

Kompresörün İçindeki Parçaların Korozyona ve Biçimsel Bozukluğa Uğraması


Kompresörün içindeki parçaların korozyonunu veya bozulmasını hızlıca fark edebilme yeteneğine sahip olmak oldukça önemlidir. Korozyon veya biçimsel bozulma ile ilgili herhangi bir kompresör problemi olabildiğince çabuk ele alınmalıdır. Çoğu parçanın korozyonu, genellikle kompresörün iç kısmındaki söz konusu parçanın maruz kaldığı iç akışkanın özelliklerinden kaynaklanır. Bunun nedeni parçanın hem hidrokarbonlara hem de farklı kimyasallara maruz kalmasıdır. Esasen, iç akışkan içinde bulunabilen partiküller, özellikle valf plakaları olmak üzere bir takım farklı parçalara zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu tür bir hasar gördüğünüzde bir uzmana danışmalısınız. Uzmanınız kompresörünüze en uygun malzemeyi seçmeniz için size tavsiyede bulunacaktır.

Kompresör alanında lider firma olan Dalgakıran Kompresör hakkında detaylı bilgi almak için, Dalgakıran Kompresör firmasında Stratejik Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Sn. Emin Tuğrul Yılmaz ile WIN Eurasia 2018'de gerçekleştirmiş olduğumuz röportajı izleyebilirsiniz.
 


Kaynak: 

 
Hakan KAHRAMAN Hakan KAHRAMAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar