elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kolaylıkla Merdiven Çıkabilen Tekerlekli Sandalye |
Scalevo

Son zamanlarda yürüme engelliler düzgün olmayan zeminlerde gidebilmek için paletli tekerlekli sandalye kullanıyor. Ancak düz alanlarda sıkıntı yaratan paletler çoğu zaman kullanışlı olmayabiliyor. Bu sorunu çözebilmek için İsviçre'teki makine ve elektrik mühendisliği öğrencileri yeni bir tekerlekli sandalye geliştirdiler. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
05.07.2015 tarihli yazı 12657 kez okunmuştur.
Günümüzde engebeli arazilerde ve dik alanlarda gidebilen bir çok paletli tekerlekli sandalye olduğunu az çok biliyoruz. Ancak düz alanlarda tekerlekler paletlere göre daha kullanışlı; paletler ise engebeli arazilerde daha avantajlıdır. Tekerlekli sandalye kullanan yürüme engelli biri için paletli ve normal tekerlekli sandalye arasındaki değişen bu özellikler kullanım kolaylığını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve Zürich Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden bir grup öğrenci Scalevo paletli tekerlekli sandalyeyi geliştirdi. Bu tekerlekli sandalye normal seyir için var olan iki tekerleğinin dışında, yüksek bir yere çıkma durumunda paletlerini devreye sokarak rahatça hareket edip yoluna devam edebiliyor.
 

İlginizi Çekebilir : Yürüme Engelliler İçin Dış İskelet

Scalevo düz bir zemin üzerinde ilerlediği zaman iki tekerlek kullanıyor. Bu şekilde kıvrakça hareket edip keskin dönüşler yapabiliyor. Merdiven basamaklarına ulaştığında ise lastikli paletleri kullanıyor. Paletler indiriliyor ve tekerlekli sandalyeyi yukarı taşımak için harekete geçiyor. Bir grup piston yardımıyla tekerlekli sandalye arka kısmı merdivenlere denk gelecek şekilde geri geri giderek merdivenleri çıkabiliyor.
 

Elektrik ve makine mühendisliği öğrencilerinden oluşan grubun şu an çalışan bir prototipleri var ve gelecek yıl bunu Cybathlon da kullanmak için plan yapıyorlar. Cybathlon sakatlanmış ve destek cihazları kullanan atletler için Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü sponsorluğundaki bir yarış organizasyonu. Ekip tekerlekli sandalyenin tırmanma hızını artırmak için çalışmaya devam ediyor. Scalevo'nun çalışma şeklini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 

Kaynak :

►wonderfulengineering
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.