elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karadeniz'de Petrol Aranacak

Karadeniz’de 5 bin metre derinlikte TPAO ile ortaklaşa petrol arama için hazırlıklarını sürdüren Petrobras’ın, Kastamonu’nun İnebolu İlçesi'ndeki destek tesisi törenle açıldı.



A- A+
04.11.2009 tarihli yazı 3329 kez okunmuştur.


İnebolu Limanı'ndaki tesisin açılışına Kastamonu Vali Yardımcısı ve İnebolu Kaymakam Vekili Ömer Faruk Ateş, Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Belediye Başkanı Engin Uzuner ve davetliler katıldı.



Açılışta İnebolu Müftüsü Mehmet Uzun tarafından okunan duanın ardından kurban olarak 3 koyun kesildi. Törende konuşan Kaymakam Vekili Ömer Faruk Ateş, Petrobras'ın Karadeniz'deki sondaj çalışmalarından olumlu sonuçlar beklediklerini belirterek, şirket çalışanlarına başarılar diledi. Petrobras Türkiye Genel Müdürü Da Silva ise Türkçe olarak yaptığı konuşmada, operasyonun en önemli ayağını İnebolu Limanı'nın oluşturduğunu belirtti. Da Silva, Sinop açıklarında konuşlanacak sondaj platformuna lojistik desteğin İnebolu Limanı'ndan yapılacağını söyledi. Sondaj için gerekli çelik borular İnebolu Limanına getirildi.



SONDAJ ŞUBAT'TA BAŞLIYOR


İnebolu'da destek tesisi açılışından sonra, çalışmalar hakkında bilgi de verildi. Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, İnebolu Türk Ocağı binası salonundaki sunumda Karadeniz'de yapılacak petrol arama çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sinop'un 220 kilometre açığındaki Sinop 1 kuyusunda sondaj çalışmalarının Şubat 2010'un ilk haftalarında başlayacağını ve yaklaşık 6 ay süreceğini belirten Da Silva, kuyunun toplam derinliğinin 5 bin 525 metre olacağını söyledi.



PLATFORMUN UZUN YOLCULUĞU


Da Silva, TPAO'nun 2006 yılında Karadeniz'deki bloklar için derin deniz petrol arama ve üretim ihalesine katıldıklarını ve 3922 numaralı Sinop bloğunun işletme hakkını aldıklarını ifade ederek, 2007 ve 2008 yıllarındaki sismik araştırmaların ardından bu yıl Norveçli Ocean Rig şirketiyle sondaj gemisi kullanım anlaşması imzaladıklarını bildirdi.



Norveç'te bulunan Leiv Eiriksson adlı sondaj gemisinin 8 bin kilometrelik mesafeyi hava şartlarına göre 1.5-2 ayda tamamlayarak Aralık ayı sonunda Karadeniz'e geleceğini belirten Da Silva, platforma ilişkin bazı bilgiler verdi. Leiv Eiriksson'un 122 metrelik kulesiyle Ankara'daki Atakule ile aynı yükseklikte olduğunu belirten Da Silva, 'Sondaj gemisi İstanbul Boğazı'ndaki köprülerin altından parçalara ayrılarak geçirilecek.



Daha sonra Sinop'ta tekrar montajı yapılacak. Sondaj gemisinin ağırlığı 53 bin ton. Sondaj çalışmaları sırasında 20 bin ton motorin, 11 bin ton sondaj suyu, 350 ton çimento tüketecek. Kuyuya 8 kilometre çelik boru indireceğiz' diye konuştu.



KARADENİZ'DE ZORLU ÇALIŞMA


Karadeniz'de yapılacak çalışmanın zorluklarından da bahseden Da Silva, 'Sondaj yapacağımız sudaki derinlik 2 bin 200 metre. Sondaj çalışması sırasında su derinliği ile birlikte 5 bin 525 metreye kadar ineceğiz. Sinop 1 kuyusunun ultra derin deniz sahasında olması bizim işimizi zorlaştırıyor. Ayrıca biz sıcakta çalışmaya alışığız. Burada kış mevsiminde ve zorlu doğa şartlarında çalışacağız. Türkiye'de ve çevre ülkelerde derin deniz arama üretim endüstrisi yani altyapı kısıtlı. Bu çalışma bizim için zor olacak' dedi.



GÜNLÜK MALİYET 1 MİLYON DOLAR


Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Karadeniz'de yaklaşık 6 ay sürecek sondaj çalışmalarının günlük maliyetinin 1 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.



SİNOP 1'DE POTANSİYEL YÜKSEK


Bu zorlu projede TPAO ile birlikte yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirten Da Silva, 'Sinop 1 kuyusu petrol bulunması konusunda yüksek bir potansiyele sahiptir. Ancak Karadeniz'de gerçekleştirilecek ilk ultra deniz sondajı olması nedeniyle yüksek risk taşımaktadır' dedi. Sinop 1 kuyusundan umutlu olduklarını söyleyen Da Silva, ilk üretimin 6-7 yıl içinde gerçekleştirileceğini belirterek, 'Sondaj çalışmalarımız sonunda mutlu sona ulaşır ve petrol bulursak TPAO ve Petrobras tarafından bölgede büyük yatırımlar yapılacak.



Bu durumda 2016-2017 yıllarında üretime geçebiliriz. Petrol bulursak, Petrobras operasyon istasyonu kurar ve hizmet sektörü ile tedarikçileri de bölgeye çeker. Ayrıca Türkiye'nin enerji bağımlılığı azalır. Hatta dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Ulusal petrol ve doğalgaz sektörü ile buna bağlı tedarikçi zinciri gelişir.



Teknoloji ve araştırma merkezlerinin gelişimi için yeni fırsatlar doğar. Ticaret ve vergi gelirlerinde artış olur. Diğer yabancı sermayenin bölgeye ilgisi artar. Bölgede işsizlik oranında azalma, hayat standartlarında yükselme görülür. Gelişen bölgenin altyapı sorunları da hızla iyileştirilir' şeklinde konuştu.



27 ÜLKEDE FAALİYETİ VAR


Da Silva, sunumda Petrobras'la ilgili bazı rakamlar verdi. Da Silva'nın verdiği bilgiye göre dünyanın 27 ülkesinde faaliyet gösteren Petrobras günde 2.5 milyon varil petrol üretiyor. Kesinleşmiş rezervleri 11.1 milyar varil olan Petrobras'ın 100 üretim platformu, 16 rafinerisi, 8 bin akaryakıt istasyonu, 30 bin kilometre boru hattı ve tüm dünyada 70 bin çalışanı bulunuyor.



(AA)




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.