elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karadeniz Teknik Üniversitesin’de Çok Amaçlı Casus Kaya Robotu Geliştirildi

Askeri alanda casusluk teknolojileri düşünüldüğü zaman birçok kişinin aklına insansız hava araçları, dinleme cihazları veya çevre şartlarına göre bir kamufle olup gizlenen özel eğitimli askerler gelebilir. İşte tam da bu nokta da Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mehmet Karagöl ve Elektrik-Elektronik mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Oğuzhan Gültekin'in geliştirdikleri casus kaya robotu bu algıyı değiştirecek gibi görünüyor.



A- A+
06.12.2015 tarihli yazı 8788 kez okunmuştur.
Savaş alanlarında veya asayiş vakalarında robotların kullanılması, robotlara zırh, robot kolu, kamera vb. ekipmanların can kaybını en aza indirmek için kullanılması yeni bir durum değildir. Fakat askeri alanda kullanılan birçok robot düşman tarafından rahatlıkla fark edilebilmekte ve etkisiz hale getirilmektedir. Bu durum casus kaya robotunun yapılışının temel amacıdır. Bu projede parklarda, bahçelerde bulunan yapay kayalardan esinlenmiş ve yapay kayaların içerisine savaş robotları yerleştirerek düşmana karşı gizlenmesi amaçlanmıştır. Bu haliyle proje basit ve benzerlerinden farklı bir özellik taşımaktadır.
 


Casus kaya robotu, birçok farklı amaca yönelik kullanılmasına imkan sağlayan bir yapıya sahiptir. Üzerine bomba atarlar,  patlayıcı düzenekleri, kameralar, sensörler başta olmak üzere birçok platform eklenebilir. Sahip olduğu paletli tekerlek sistemiyle fark edilmeden konumunu değiştirebilir. Kayadan oluşan dış kabuğu sayesinde muharebe alanındaki silahların etkilerinden veya doğal çevresel faktörlerden iyi bir şekilde korunabilir.
 



►İlginizi Çekebilir: ABD'nin Yeni Oyuncağı Casus Balık


Casus kaya robotu çalışma alanına karayolu ya da havadan paraşütle bırakılabilir. Robot çalışma alanına bırakıldıktan sonra çalışmasını uydu ve insansız hava araçlarının desteği ile yapar. Casus kaya robotu sahip olduğu zırhı ve ekipmanlarının maliyeti oldukça düşük olduğundan işlevi bittikten sonra veya düşman eline geçme riski ortaya çıktığında düşmana zarar verecek şekilde infilak ettirilebilir. Bu robot çatışma alanlarındaki keskin nişancıların işlevini üzerine yerleştirilebilecek bir sistemle çok rahat bir şekilde yerine getirebilir. Bir keskin nişancının konumu bazen tam olarak deşifre olmasa bile yaylım ateşi sonucu etkisiz hale gelebilirler casus kaya robotu ise bu durumu ortadan kaldırır.


Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.