elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kanser Tedavisinde Makine Öğrenimi Kullanılıyor

Büyük veri ve makine öğrenimi tıbbı farklı boyutlara taşıyacak gibi gözüküyor. Kanser tedavisinde yeni bir yöntem olan immünoterapi tedavisindeki başarıyı arttırmak için yapay zekaya başvuruluyor ve bu alanda araştırmalar devam ediyor. Detayları inceleyelim.



A- A+
09.02.2019 tarihli yazı 5464 kez okunmuştur.
Bir hastalığın tedavi edilebilmesi için öncelikli olan onun doğru tespit edilebilmesidir. Burada devreye giren yapay zeka ve görüntü işleme yöntemleri, hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olur.
 
Günümüzde kanser tedavisinde kemoterapi ve immünoterapi kullanılmaktadır. İmmünoterapi, kanser tedavisinde yeni kullanılmaya başlanılanan bir tedavi yöntemi olup kanser tedavisinin geleceği olarak özetlenebilir. Temel olarak, vücudun bağışıklık sisteminin uyarılarak kanser hücrelerinin yok edilmesi, yani vücudun kendi hücrelerinin kanser hücrelerine karşı uyarılması ve o hücrelerin yok edilmesine dayanan bir tedavi yöntemidir.

 

Kanser tedavisinin farklı aşamalarında veri protokolleri genelde aynıdır. Doktorlar hasta ile ilgili verileri yapısal veriler haline getirir ve daha sonra korelasyonları ortaya çıkarmak için basit istatistiksel analizler gerçekleştirir.
 
İnternette gezdiğimiz sayfalarda karşımıza çıkan reklamların genellikle son zamanlarda internette yaptığımız araştırmalarla parelel olduğunu hepimiz farketmişizdir. Burada kullanılan algoritmalar ile tedavi yönteminde kullanılan algoritmalar birbirine benzerlik gösterir. Hastalar için uygulanacak tedavi yöntemlerinin tahmini de algoritmalarla sağlanabilir.
 
Maryland Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Mark (Max) Leiserson ve Microsoft Research ve Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden meslektaşlar, daha iyi tahminlere ulaşmanın yolunun, birçok yönden verileri analiz eden yeni bir bilgisayar modelleme yaklaşımında yattığına inanıyorlar. Bu anlamda, kanser araştırma kuruluşlarının elde ettiği verilerden oluşturulan bir veritabanı üzerinden araştırmalar yapılıyor. Araştırmacılar, bu veritabanı sayesinde bir tümör içerisindeki mutasyonların hangilerinin daha fazla önemli olduğunu belirleyebilirler ve böylece hastalara özel tedaviler uygulanabilir.

Uygulanan algoritmalar sonucunda hastalara sağlanacak bir diğer fayda ise, her hastalığın farklı hastalarda ilerleme süreci ve tedavi yöntemine ait farklı veriler elde edilmesidir. Örneğin, hastanın fiziksel özelliklerine ve bağışıklık sistemine eş olan ve aynı hastalığa yakalanan bir başka hastada hücrelerin tedavi edilme sürecine ait veriler birikeceği için, hasta kendi tedavisinin bir sonraki adımında neyi beklediğini öngörebilir.
 
Makine öğrenmesinin yanında, doğal dil işleme (NLP) ile makineler, kanser hastaları ile ilgili dökümanları araştırabilir, özetleyebilir ya da yorumlayabilir.  Böylece NLP ile ve makine öğrenmesinin birlikte kullanılması ile hastalara konulan yanlış teşhislerin önüne geçilip, raporların daha doğru şekilde incelenerek hastalığa ait doğru teşhislerin konulması sağlanabilir.
 
Makineler insanların gözünden kaçabilecek en ufak ayrıntıyı bile görebilme yetisine ve olabilecek değişimleri farkedilme kabiliyetine sahipler. Veri biliminin bizlere sunduğu bir çok yöntem ile, veriler otomatik olarak analiz edilip, kanser tedavilerinde çığır açılabilir. Tıp dünyasında bu konuda yapılacak inovasyonlar, bir çok tedavide adım atmaya yarar sağlayabilir.


Kaynak:

►technology.org

►medicalnewstoday.com
►cancerresearchhuk.org
 

Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.