elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalem ve Kağıt ile Giyilebilir Tıbbi Cihaz Üretildi

İnsanların icat ettiği en önemli teknolojilerden bazılarına baktığımızda, mütevazi kalem muhtemelen listenin başında yer alıyor. Yüzyıllar boyunca insanların düşüncelerini ve fikirlerini kaydetmelerine ve bunları dünyanın geri kalanıyla paylaşmalarına izin verdi. Kalem, son eylemi için insanların sağlıklarını izlemelerini de sağlayabilir. Missouri Üniversitesi'nin bir araştırmacı ekibi, biyoelektrik izleme giyilebilir cihazlarını oluşturmak için aracı nasıl kullandıklarını detaylandıran bir çalışma yayınladı.



A- A+
06.08.2020 tarihli yazı 7013 kez okunmuştur.
Elektrik sinyallerini almada oldukça iyi olan kurşun kalemin yapısındaki grafit sayesinde kişiler sağlıklarını daha yakından kontrol edebilecekler. Günümüzde bu konuda daha çok akıllı saatler ve fitness takipçileri en çok bilinen teknolojik yardımcılardır. Ama Missouri Üniversitesi araştırmacıları kağıt ve kalemle bunu başarabildiler. Bu ayın başında Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı`ndan yayınlanan çalışmada, normal bir kurşun kalem ve beyaz kopya kağıdı ile metriklerin nasıl izlendiğini detaylandırıldı. Bu metrikler kalp atışı ve solunum hızı, glikoz seviyesi, vücut ısısı hatta ter kompozisyonu gibi kişinin vücuduna göre değişen faktörlerdir.

Bir grup araştırmacı, kalemlerin ve kağıdın sadece yazmaktan veya çizmekten daha fazlası için kullanılabileceğini ilk kez fark etmiyor. 2015'te farklı bir araştırmacı ekibi, bir nesnenin nasıl büküldüğünü ölçmek için kalem çizgilerinin kullanılabileceğini keşfetti. Bu durumda amaç, bir kitabın ne kadar açıldığını veya bir tür geçici cetvel olarak doğru bir şekilde ölçüp ölçemeyeceğinizi görmekti.

Kalem ve Kağıtla Bu İşlem Nasıl Gerçekleşiyor?

Missouri Üniversitesi araştırmacısı Zheng Yan'a göre, mevcut cilt bazlı biyomedikal cihazlar genellikle bir çeşit biyomedikal izleme elemanı ve esnek bir malzemeden oluşur. Bu durumda, araştırmacılar St.Louis Post-Dispatch'e, elektrotları ticari olarak satılan beyaz kağıt üzerine kurşun kalemle çizerek, tipik metal elektrotlar tarafından kullanılan tasarımları kopyalayarak oluşturduklarını söylediler. Daha sonra, araştırmacılar kağıda yapışkan püskürttü, DIY elektrotlarını kablolarla bir bilgisayara bağladı ve sonuçları kaydetti.


Avantajları Neler?

Araştırmacılar, en iyi sonuçların, bir akıllı saat veya tıbbi cihazlar ile karşılaştırdığınızda nispeten ucuz olan % 93 grafit içeren kalemlerden geldiğini buldular. Diğer faydası, kağıdın suda kolayca çözünmesi ve yaklaşık bir hafta içinde ayrışmasıdır, yani diğer cihazlara kıyasla daha az e-atık vardır.

Bu arada, Missouri Üniversitesi araştırmacıları ev tabanlı, kişiselleştirilmiş sağlık bakımı gibi şeyler öngörüyorlar. Ancak, uygulamalar yalnızca sağlık izlemeyle sınırlı değildir. St.Louis Post-Dispatch'e göre, araştırmacılar kalem-kağıt kombinasyonunun hava neminden elektrik toplamak için de kullanılabileceğini söylüyorlar. Malzemelerin sadeliği ve geniş kullanılabilirliği, çok çeşitli ek potansiyel kullanım durumlarının olabileceği anlamına da gelir.


“Örneğin, bir kişinin uyku sorunu varsa, o kişinin uyku seviyelerini izlemeye yardımcı olabilecek bir biyomedikal cihaz çizebiliriz,” dedi Yan. “Veya sınıfta bir öğretmen, kalem ve kağıt kullanarak giyilebilir bir cihaz oluşturmayı bir ders planına dahil ederek öğrencilerin ilgisini çekebilir. Dahası, bu düşük maliyetli, kolayca özelleştirilebilen yaklaşım, bilim insanlarının evde bir salgın sırasında olduğu gibi araştırma yapmalarına izin verebilir.”

Bununla birlikte, doktorların muhtemelen kağıt üzerine desen çizmeye ve cildinize tokat atmaya yakın zamanda başlayamayacakları gerçektir. Bu araştırma daha çok bir kavram kanıtıdır ve birisinin bu sistemi kolayca kullanılabilir hale getirmenin bir yolunu bulması yıllar alabilir. Yeni başlayanlar için araştırmacılar, bir sonraki adımın bu yöntemin biyomedikal sensörlerle nasıl çalıştığını daha da geliştirmek ve test etmek olduğunu söylüyor.



Kaynak:
 
► gizmodo
► engadget


Yazar: Yağmur Tarım

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.