elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kağıttan Mikroskop |
FoldScope

Teknolojinin gelişmesindeki en temel faktörlerden biri de boyut faktörü. Gün geçtikçe, ilerleyen teknolojiyle insanoğlunun taşınabilir bir şekilde kullanabildiği bütün araç gereçlerin neredeyse tamamının boyutu küçüldü. Bunlardan sonuncusu olarak ABD merkezli Kickstarter firmasınca duyurulan kağıt mikroskop oldu. FoldScope olarak adlandırılan bu minik cihazın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
29.11.2016 tarihli yazı 9474 kez okunmuştur.
Kickstarter firması gün geçmiyor ki yeni bir pratik buluşun ya da ürünün altına imzasını atmasın. Bunlardan en bir tanesi de FoldScope adında kağıttan bir mikroskop oldu. Stanford Üniversitesi fizikçilerinden Manu Prakash bu alanda bilimin daha hızlı bir şekilde gelişim gösterebilmesi adına yüksek teknolojili cihazların çok daha düşük maliyetli versiyonlarını ortaya koyuyor. Prakash'ın şimdiye kadarki en önemli buluşlarından birisi FoldScope adındaki cep boyutundaki kağıttan mikroskop oldu.

 
►İlginizi Çekebilir: Elektron Mikroskobu Nasıl Çalışır?

Taşınabilir ve çok yönlü bir mikroskop olan FoldScope çoğunluğu su geçirmez kağıttan yapılmış bir yapıdan oluşuyor. Mikroskobun en dikkat çeken noktası düşük maliyetli ve ucuz olması. Mikroskop geleneksel araştırma mikroskoplarına dökülen masrafları ortadan kaldırarak mikroskobik dünyanın bütün güzelliklerini gözler önüne seriyor.

FoldScope mikroskobik inceleme eylemini labaratuvarların dışına çıkarmak ve dünyanın dört bir yanındaki insanların hizmetine sunmak için tasarlanmış bir ürün. FoldScope gerçek bir mikroskobun görüntüleyebildiği hücreler, hücre organelleri, embriyolar gibi birçok mikroskobik maddenin gözlemlenebilmesine olanak sağlıyor. FoldScope başka bir deyişle bilimi bütün insanların yaşamına getirmeyi başarabilen bir ürün. Çünkü mikroskobun küçük ve kullanışlı olmasından dolayı günlük hayatta bahçenizdeki toprakta bulunan bakterileri incelemekten, parmağınızın ucundaki deriyi analiz etmeye birçok alanda meraklı kullanıcıların ilgi duyabileceği bir ürün. Projede hedef sıradan herkesi meraklandırarak kolay bir şekilde bilime yönlendirmek.


 
►İlginizi Çekebilir: Klor Atomuna Veri Kodlandı

Prakash ve ekibi çok düşük maliyetlerle oluşturdukları bu ürünü Kickstarter firması sayesinde çok ucuz bir fiyatla kullanıcıların hizmetine sundular. Ürünün büyük firmaların destekleri olması durumunda bütün dünyadaki okullara ve topluluklara bağışlanmasına da olanak sağlanıyor. Hedef milyonlarca insana dayanıklı, taşınabilir ve uygun fiyatlı bir mikroskop sağlayarak tüm insanlığı bilime teşvik etmek.
 


Kaynak:

popsci
kickstarter
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.