elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Japonya 2020’de Uçan Araba Üretecek

Teknoloji ne kadar gelişse de herhalde hiç kimse arabalarının uçacağını hayal edemiyordur. Teknoloji alanında oldukça gelişmekte olan ülkelerden biri olan Japonya, bu seferde karşımızda uçan araba projesi ile çıkıyor. Japonya hükümeti, 2020 yılında üretmeyi planladığı uçan araba projesi için gerekli çalışmalara başladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
26.02.2019 tarihli yazı 7202 kez okunmuştur.
Son dönemlerde popüler hale gelen drone teknolojisi; akıllı telefonlar üzerinden insanları ofis çatılarından topluyor, saatlerce süren yolculuk süresini kısaltıyor ve havada bulunan dumanları temizliyor. Teknolojinin bu gelişimi Japonya hükümetini uçan araba projesine yönlendirdi.

Katılımcılar Kimler?

2018 Ağustos ayında hükümet gelecekteki hava taşımacılığı için Kamu-Özel Konferansı’nı kurdu. Hükümetin uçan araba projesi için oluşturduğu grup; NEC Corp, Japonya Hava Yolları, SkyDrive, Subaru ve Uber’in de dahil olduğu 22 özel şirket ve enstitüden oluşuyor.

20 Aralık’ta uçan araçları gerçeğe dönüştürecek bir yol haritası yayınlandı. Bu yol haritası ile 2020 yılında test uçuşlarının gerçekleştirilmesi ve 2023 yılında da bu projenin ticarileşmesi hedefleniyor.

Nasıl Bir Uçan Araba Bekliyoruz?

Projeden sorumlu hükümet yetkilisi Fumiaki Ebihara uçan bir arabayı; dikey olarak inebilen ve kalkış yapabilen, otonom sürüş sistemine sahip, elektrikli veya hibrit elektrikli uçaklar olarak tanımlıyor. Dikey olarak kalkış ve iniş yapabilen araçlar V-TOL (vehicles take off and land vertically) olarak adlandırılıyor. Yetkililer bu uçan arabanın bir helikopter gibi dikey olarak kalkmasını ve inmesini hedefliyorlar. Uçan arabaların hayata geçirilmesinde pil ömrü ve güvenlik endişeleri gibi birçok engel yer alıyor.

Bu arabaların hayata geçirilmesinde pil ömrü ve güvenlik endişeleri gibi birçok engel yer alıyor. Skydrive CEO'su Tomohiro Fukuzawa, uçan arabanın tamamen elektrikle çalışmasını sağlayan 8 motorunun ve katlanamayan sabit kanatlarının bulunduğunu, elektrikli otomobillerde olduğu gibi bataryaların olduğunu ve bu bataryaların 10-15 dakikada şarj edilebileceğini söylüyor. Cihazda bulunan bataryalar ile uçan araba 2-3 saat kullanılabiliyor.

SkyDrive uçan arabanın maksimum uçuş hızını saatte 100 km, maksimum sürüş hızını da saatte 60 km olarak hedeflediklerini belirtiyor.


Bu tür uçaklar gürültülü ve bakımları da oldukça pahalı. İnsanları taşıyacak olan bu araçlar için eğitimli pilotlar gerekiyor. Yetkililer, eğitimli pilotlar ile bu araçların helikopterlerden daha iyi olacağını ve V-TOL ile tek seferlik bir uçuşun maliyetinin 30-40 dolar olacağını söylüyorlar. Uçan arabanın ayrıca normal otomobiller gibi düz yolda da gidebileceği ve bu yolun maksimum 30 kilometre olacağı belirtiliyor.


Araç, kompakt bir tasarıma sahip olduğu için şehir içi ulaşımda rahatlıkla kullanılabilecek. Hükümet, araçlar için bazı mekanik standartları; sürücüler için de bazı yeterlilikleri şart koşmayı planlıyor. Ayrıca teknolojik gelişmeler ile gürültü kirliliğinin sınırlandırılacağı ve uçan araçların uçaklarla aynı güvenlik standartları taşıyacakları söyleniyor.

Proje için belirli bir devlet bütçesinin tahsis edilmediği, ancak hafif malzemeler, yeni nesil piller ve elektrikli uçaklar gibi teknolojiyi geliştirmek için kullanılan bütçelerin uçan araçlar için de kullanılabileceği belirtildi.

Cartivator ve SkyDrive şirketleri prototip uçan araçların testine şimdiden başladı. SkyDrive’ın amacı, düşey kalkış ve iniş yapabilen, kısa mesafelerde iki kişiyi taşıyabilen kompakt bir uçan araç geliştirmek. Şirket yetkilileri, uçan arabanın boyutunun normal bir araba gibi, uzunluğunun 3600 mm, genişliğinin uçuş halinde 3100 mm ve yüksekliğinin de 1100 mm boyutlarında olacağını ve bu arabanın hemen hemen her yere inebileceğini söylüyorlar.


Ebihara da bu yeni sektörde Japonya’nın geride kalmayacağını belirtti.



Yazar: Pelda Gezer

Kaynak:

►spectrum.ieee.org

►japantimes.co.jp
►cbsnews.com
►cartivator.com

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.