elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Japonlar Uzay Aracı ile Gök Taşını Bombaladı

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) Ryugu isimli gök taşını bombalama deneylerinin başarılı olduğunu doğrulamak için çalışıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
23.04.2019 tarihli yazı 6524 kez okunmuştur.
JAXA' nın insansız uzay aracı Hayabusa2, derin örneklemeler için Ryugu' nun yüzeyinde bir delik açmak üzere tasarlanmış SCI' yi ( Küçük Darbe Taşıyıcısı ) kullandı. Ancak güvenlik sorunları nedeniyle uzay aracı doğrudan patlamaya tanık olamadı.

Bir gök taşını patlatmak, eğlenceli bir etkinlik gibi gözükse de aslında çok ciddi bir amaç içerir. Saf bilimin yanı sıra, dünyadaki uzay ajansları, gök taşlarının yapısı ve bileşimi hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmekle yakından ilgileniyorlar. Çünkü bir gün Dünya ile çarpışma rotasında olan bir gök taşını saptırmak veya imha etmek gerekebilir.

JAXA, 2010 yılında bir gök taşından örnek getirerek 2003 Hayabusa göreviyle çoktan tarih yazdı. Hayabusa2 için ajans, sadece daha karmaşık araç gereçler, bir arazi kepçesi ve bir robot çektirme üçlüsü kullanarak daha derinlemesine bir çalışma yaparak değil, aynı zamanda daha derin örnekler elde etmek için yüzeye bir delik açarak da çalışmalarını geliştirmek istiyor. Ayrıca bu çalışma Ryugu'nun yüzeyini kaplayan regolit (heterojen yapay metaller) kirletilmeden yapılacak.

Hedeflerinde başarılı olmak için Hayabusa2, uzaya giden bir bazuka savaş başlığı olan SCI ile donatılmıştı. SCI, bakırdan yapılmış 2 kg'lık (4,4 lb) bir astar ile koni içine şekillendirilmiş bir patlayıcı yükünden oluşur. SCI yüzeye ateşlendiğinde, yük patlatıldığında ve bakırın gök taşında delik açmak için patlayıp erimiş yapışkana dönüştüğünde milyarlarca yıldır güneş ışığından ve radyasyondan korunan gömülü materyal açığa çıkarılır.
 
Tek sorun, patlama alanının yakınında olmanın son derece tehlikeli olmasıydı. Bu yüzden SCI' yi izlemek için Hayabusa2' ye Optik Navigasyon Kamerası (ONC-W1) takılarak  sonra patlama sonrası görüntüler elde edildi.

JAXA’ya göre, kameradan alınan ön görüntüler, Ryugu’ dan çıkan dumanın SCI patlamasından kaynaklanmış olabileceği gösteriyor. Ayrıca duman sadece yüzeydeki etkiden kaynaklanmış da olabilir. Bu yüzden uzay ajansı araştırmaya devam ediyor ve ulaşılacak yeni bilgileri aktaracağı sözünü verdi. Eğer SCI deneyi başarılı olduysa, Hayabusa2, 2020'de Dünya'ya geri döndüğünde yeni numuneler almak için farklı gök taşlarına gönderilecek.


 




Kaynak:

newatlas.com
Elif Kurban Elif Kurban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.