elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Jammer (Sinyal Bozucu) Nasıl Çalışır?

Cep telefonlarının günümüzde yaygınlığını tartışmaya gerek yok. Artık bir organımız haline gelmiş durumdalar. Ancak bazı ortamlarda cep telefonları tehlikeli ya da istenmeyen bir durum oluşturuyor; bu durumda cep telefonlarını etkisiz hale getirmek için jammer(sinyal bozucu) kullanılıyor. Bu yazımızda jammerın nasıl çalıştığını, iç yapısını sizler için inceledik.



A- A+
28.04.2014 tarihli yazı 104692 kez okunmuştur.
Cep telefonları baz istasyonu aracılığı ile servis ağı ile haberleşir. Baz istasyonları bir şehri küçük bölgelere ya da hücrelere ayırır. Bir kişi cep telefonu ile konuşurken bir yandan araba ile yolculuk ediyorsa sinyal bir baz istasyonunun kapsama alanından diğer baz istasyonununkine geçiş yapabilir.
 


Jammer, kendi civarında cep telefonu trafiği için geçici bir ölü bölge yaratır. Cep telefonu jammerı her türden cep telefonu sinyalini engelleyebilir. Böylece müze, sinema, tiyatro, ibadethane gibi cep telefonu sesinin uygun olmadığı yerlerde gereksiz çalmasını engelenmiş olur. 
 



İlginizi Çekebilir: Sinyal İşleme Nedir?
 
 

Çalışma Mantığı

Jammerlar cep telefonu ile aynı frekansta, iki sinyalin ters düşeceği ve birbirinin etkisini yok edecek kadar güçte sinyal göndererek cep telefonu sinyalini bozar.

Cep telefonları düşük seviye bir interferans ile karşılaştıklarında onu aşmak için güç artıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu sebepten jammerlar böyle bir durumda güç artışını algılamalı ve gücünü tekrar ayarlamalıdır.

Cep telefonları tam çift yönlü (full duplex) cihazlardır. (biri konuşmak, diğeri ise dinlemek için)


 



 İlginizi Çekebilir: GSM'in Dünden Bugüne Hikayesi


Bazı jammerlar bu frekanslardan sadece birini bloke eder. Bu durumda, cep telefonu kullanacağı frekanslardan sadece birini algılayabileceği için servis ağını algılayamaz. Daha az kompleks cihazlar sadece bir grup frekans sinyalini bloke eder. Daha gelişmiş olanlar ise birden çok ağ tipini bloke edebilir. Sinyal bulmak için diğer ağ tipleri arasında geçiş yapabilen dual mod ya da tri mod telefonların engellemek için bu tip jammerlar gereklidir.Bazı üst teknoloji cihazlar tüm frekansları engellerken bazıları ise belli bir frekans aralığındakileri engeller.

Bir cep telefonunun yayınını bozmak için ihtiyacımız olan şey doğru frekanslardan yayın yapan bir cihazdır. Farklı selüler sistemler sinyal farklı şekilde işleseler de tüm cep telefonları sinyal bozucu ile bozulmaya elverişli olan radyo sinyallerini kullanılır.

Jammerların menzili gücüne ve bulunduğu çevreye bağlıdır. Duvarlar vb. yapılar jammerın sinyalini engelleyebilir. Düşük güçlü jammerlar 9 metre yarıçap dolaylarında sinyalleri engeller. Yüksek güçlü jammerlar bir futbol sahası kadar alanı kullanıma kapatabilir.
 

Jammerın İçinde Neler Var?

Jammerlar aşağıdaki bileşenlerden oluşur.
 

1. Anten

Her jammer cihazı sinyal göndermek için antene sahiptir. Bazılarında elektrik kabinin içinde yer alır. Güçlü jammerlarda ise anten daha geniş menzil sağlamak amacıyla haricidir ve belirli frekanslar için ayarlanabilir.
 

2. Devre Yapısı

Jammerın ana bileşenleri aşağıdaki gibidir:

Voltaj Kontrollü Osilatör: Cep telefonu sinyali ile girişecek radyo sinyali üretir.

Düzenleyici Devre: Osilatöre voltaj göndererek jammer sinyalinin yayın yapacağı frekansı kontrol eder.

Gürültü Üreteci: Cep telefonu sinyalini bozmak için belirlenen frekans aralığında rastgele çıktılar üretir.

RF Yükselteci: Radyo frekansının gücünü bir sinyali bozmaya yetecek kadar artırır.
 

3. Güç Sağlayıcısı

Küçük jammerlar pil ile çalışır. Bazıları cep telefonu gibi görünür ve cep telefonu bataryası ile kullanılabilir. Güçlü olanlar ise standart bir çıkışa ya da aracın elektrik sistemine bağlanabilir.
 

Jammer Nerelerde Kullanılır?

Cep telefonu sinyali kesici cihazlar hukukun uygulanması ve askeri amaçlar için geliştirilmiştir. Uzaktan kumandalı bomba patlatma yoluyla suikast girişimlerinin engellenmesi için ya da suçluların ve teröristlerin birbiri ile iletişiminin kesmek için kullanılabilir. Bunun dışında cep telefonu ile iletişimin tehlikeli olabileceği yerlerde (kimyasal depolama alanları vb. patlama potansiyeli bulunan alanlarda) jammer kullanılır.



 İlginizi Çekebilir: Faraday Kafesi


Jammer kullanımı için bulunan yasalar ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte kişisel kullanım için bir çok ülkede yasaktır. Devlet ve askeri amaçlar için kullanılmaktadır. 


Kaynak:


►Howstuffworks

Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar