elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İstanbul Teknik Üniversitesi |
Tercih Rehberi 1. Bölüm

Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.



A- A+
05.07.2015 tarihli yazı 25419 kez okunmuştur.

İTÜ Hakkında


Osmanlı Devleti'nin batılılaşma hareketleri çerçevesinde Sultan Mustafa tarafından Mühendishane-i Bahri-i Hümayün adı altında 1773 yılında kurulan İTÜ, bugün İstanbul'un 5 merkezi yerindeki kampüsü ile eğitimine devam etmektedir. Bünyesinde 13 fakülte, 39 bölüm, 6 enstitü bulunmaktadır. 25.000'den fazla öğrencisi vardır ve 12 öğrenciye 1 öğretim elemanı düşer. Türkiye'de özellikle cumhuriyetin ilk yıllarında mühendisliği ve mimarlığı domine eden  İTÜ, dahası  yetiştirdiği cumhurbaşkanı ve başbakanlar ile Türkiye'nin gelişimini en çok etkileyen üniversitelerimizden biridir.
 

Kampüsler


Osmanlı Devleti'nin bir nevi mirasını alan İTÜ, bunu kampüslerinde hissettirmektedir. Modern binaların yanında tarihi binalardan oluşan kampüsleri şehrin 5 ana bölgesinde bulunur. Öğrenci başına düşen kampüs büyüklüğü ile İTÜ birinci sıradadır. Bu kampüsler:
 

Maçka Kampüsü


Maçka Silahhanesi olarak da bilinen yapı İTÜ Maçka Kampüsü için üniversitenin kullanımına bırakılmıştır. Hem Nişantaşı, hem Beşiktaş hem de Taksime bu kampüsten 5-10 dakikada ulaşabilirsiniz.  Bulunan fakülteler ve tesisler şunlardır;

Yabancı Diller YüksekOkulu
İşletme Fakültesi
Dil ve İnkilap Tarihi Bölümü
Türk Müziği Konservatuarı
Sosyal Tesisler

 
Hazırlık okuyacak arkadaşlar eğitimlerine bu fakültede başlarlar.
 

Osmanlı Döneminde Silahhane olarak hizmet veren İTÜ Maçka Fakültesi kışın eşsiz bir manzara oluşturur


 

Taşkışla Kampüsü


Yine Osmanlı'nın izlerini görebileceğiniz Taşkışla binası rönesans üslübunda yapılmış Osmanlı kışlasıdır. Aynı zamanda ülkemizin en önemli mimarı yapılarından biridir. Yine şehrin merkezinde bulanan yapı, yürüyerek Taksime 5 dakika uzaklığındadır. Ayrıca Maçka Fakültesine de oldukça yakındır ve teleferik hizmeti vardır. Bulanan fakülteler ve ensititüler;

Sosyal Bilimler
Mimarlık Fakültesi
Sürekli Eğitim Merkezi
Güzel Sanatlar Bölümü
 
 
İTÜ Taşkışla 
 
 

Ayazağa Kampüsü


Sadece İTÜ'nün değil ülkemizinde en büyük ve önemli kapmüslerinden olan Ayazağa Kampüsü şehrin iş merkezi olan Maslak'ta bulunur. Ayazağa metrosu sayesinde ulaşım sorunu ortadan kalkmıştır. Taksim'e  ulaşım ortalama 10-15 dakikadır. İTÜ'nün kalbi bu kampüste atıyor diyebiliriz. Birçok merkez bu kampüsün içinde yer almaktadır. Bulunan merkezler;

Elektrik-Elektronik Fakültesi
İnşaat Fakültesi
Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
Kimya-Metalurji Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi
Maden Fakültesi
Uçak ve Uzay Bilimler Fakültesi
Sosyal Tesisler(Stadyum, İTÜ AVM Tenis Kortları, Spor Salonu vb)
Ülkemizin ilk 7/24 açık kütüphanesi Mustafa İnan Kütüphanesi
Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü
Enerji Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
Ulusal Yüksek Hesaplama Merkezi
Arı Teknokent
 
 
İTÜ Ayazağa Kampüsü Üstten Görünüş

 
 
İTÜ Gölet
 

 

Gümüşsuyu Kampüsü


Yine taksim bölgesinde bulunan GümüşSuyu Kampüsü İTÜ'nün ilk modern eğitime başladığı kampüstür. Fakültelerin yanında kapalı ve açık spor salonları da bulunmaktadır. Ayrıca 2 ayrı bloktan oluşan kız erkek yurtları yine bu kampüste bulunmaktadır. Kampüste bulunan merkezler;
 
Makina Fakültesi
Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi
Gümüşsuyu Spor Merkezi
Kız ve erkek öğrenci yurtları
 
 
 
İTÜ Gümüşsuyu Fakültesi Giriş

 

Tuzla Kampüsü


Tuzla kampüsü İstanbul'un Tuzla ilçesinde Marmara denizi kıyısındadır. Kampüse erişmek için Kadıköy ve Topkapı'dan Tuzla'ya giden toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Denizcilik fakültesi bu kampüste bulunmaktadır.
 

İTÜ Tuzla Kampüsü


 

Eğitim Dili ve Hazırlık Sınıfı


İTÜ'de eğitim dili bölümlere göre değişmektedir.  Bölümlerde standart olarak en az  %30 İngilizce zorunluluğu bulunur. Fakat neredeyse bütün bölümlerde %100 İngilizce eğitim dil kontenjanı da bulunmaktadır. Öğrenci istediği dersi İngilizce de alabilir. Bu açıdan bakıldığında %100 İngilizce eğitim dil kontenjanı seçmek açıkçası çok mantıklı değil. Çünkü Türkçesinde bile zorlandığınız dersler olacaktır. İngilizcesini artık siz düşünün. Peki hazırlık okur muyum? Tüm bölümlerde hazırlık zorunlu. Eğer yapılacak olan hazırlık atlama sınavından 60 ve üstü alırsanız ya da aşağıdaki belgelerden birine sahipsiniz doğrudan 1. sınıfa başlarsanız. Yoksa İTÜ Maçka kampüsü sizleri bekliyor.
 
  

 
 

Burslar


Başarı bursu: YGS ve LYS sınav sonuçlarına göre Türkiye çapında derece yaparak belirli kriterlerle kazanan öğrencilere verilen burstur.

İhtiyaç bursu: Başarılı, ekonomik durumu yetersiz öğrencilere belirli süre içerisinde değişen miktarlarda verilen karşılıksız burs türüdür. İhtiyaç bursu başvuruları Eğitim-öğretimin yılının 2. yada 3. haftalarından itibaren fakültelerin öğrenci işlerine başvurularak yapılmaktadır. Başvurular fakülte burs komisyonları tarafından değerlendirilerek Yurt&Burs ofisine bildirilmektedir. Yurt&Burs Ofisi de burs verenler ve burs alanlar arasındaki iletişimi sağlayarak, öğrencilere burs ödenmesini sağlamaktadır. 

Yemek bursu:  Başarılı, ekonomik durumu yetersiz öğrencilere üniversite yemekhanelerinde her gün öğle yemeğinin ücretsiz olarak sunulduğu burs türüdür.  Yemek bursları bir Eğitim-öğretim dönemini kapsamaktadır ve her sene fakültelerin burs komisyonları tarafından yeniden seçilmektedir. Burs için her sene fakülte öğrenci işlerine başvuru yapılması gerekmektedir. Son yıllarda  başvuran her kişiye çıkmaktadır. 
 
Sporcu Bursu: Başarılı ve Beden Eğitim Bölümünde ilgili takımlarda aktif olarak yer aldığı ve gerekli birimlerde seçilmiş bulunan öğrencilere belirli süre içerisinde değişen miktarlarda verilen karşılıksız burs türüdür. Sporcu burslularını Beden Eğitim Bölümü belirlemektedir. Konuyla ilgili Beden Eğitimi Bölümünden bilgi alınması gerekmektedir. 

Yurt bursu: YGS ve LYS sınav sonuçlarına göre Türkiye çapında derece yaparak belirli kriterlerle İTÜ'yü kazanan öğrencilere öğrenci yurtlarında ücretsiz olarak barınabilmesi için tanınan burs türüdür. Yurt bursları, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında LYS sonucu ile İTÜ'yü ilk sırada tercih etmiş ve kayıt hakkı kazanmış bulunan 1-100 arasında yer alan öğrencilere yüksek standartlı yurtlarda, 101-200 arasında yer alan öğrencilerimize standart öğrenci yurtlarında ücretsiz kalma hakkı ve 201-500 arasında yer alan öğrencilere %50 ücretsiz kalma hakkı tanınmaktadır. Ayrıca her fakülteye %50 başarı %50 ihtiyaç kriterine göre seçilmek üzere 2 kişilik yurt bursu kontenjanı verilmektedir. Seçilen öğrenciler Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi’nde 1 akademik yıl ücretsiz kalma hakkına sahiptirler. Bu bursla ilgili, öğrenci kayıtları sırasında bilgi verilmektedir. 


 
Bu yazımızda genel hatları ile İTÜ'yü tanıtmaya çalıştık. Yazımızın ikinci bölümünde doğrudan İTÜ'yü masaya yatıracağız.





Üniversiteler Hakkındaki Sorularınızı, Bizlere " #TercihRehberi " Hashtagi ile İletebilirsiniz

 
Kaynak:
►İstanbul Teknik Üniversitesi

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.