elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Isı yalıtımında nelere dikkat edilmeli?

Gaz zammı faturayı kabartınca ev sahipleri ısı yalıtımına koştu. Bina mantolama firmaları tam kapasite çalışıyor. Mantolama ısı kaybını önlerken, rutubet oluşumunu da engelliyor.



A- A+
18.04.2009 tarihli yazı 5251 kez okunmuştur.

Yalıtım ustaları, ekonomik krize rağmen iş yoğunluğundan 'kafasını kaşıyacak' vakit bulamıyor. Gerektiği gibi yapılan mantolama, evlerin aylık ısınma maliyetinde yüzde 50'ye varan oranda tasarruf sağlıyor. Daire başına ortalama 2 ila 5 bin liraya mâl olan yalıtım, bir ya da iki yılda kendini amorti ediyor. Bina yalıtımına yönelik büyük ilgi, krizdeki inşaat sektörü için de umut oldu. İşleri duran pek çok inşaat firması, yalıtım hizmetine yöneliyor. KÖKBOY Boya ve Sıva AŞ Yönetim Kurulu üyesi Nihat Köksal, bu durumu, "Şu anda inşaat sektöründe durgunluk yaşanmasına rağmen tek hareketlilik ısı yalıtımında." sözleriyle doğruluyor.



Geçen yıl doğalgaz fiyatlarına yüzde 70 oranında zam gelmişti. Daha sonra bir miktar düşmesine rağmen tüketicinin aylık ısınma harcaması büyük artış gösterdi. Aileler, ısınma giderlerini düşürmenin yolunu yalıtımda buldu. Büyük şehirlerde apartman ve site yönetimleri, havaların ısınmasıyla birlikte binalara mantolama yaptırmaya başladı. Binaların dış cepheleri strafor adı verilen yalıtım malzemesi ile boydan boya kaplanıyor. Üzeri de yağmur ve rutubete karşı özel bir madde ile kapatılıyor. Bu şekilde yapılan yalıtım, kışın ısı kaybını önlerken, yazları da evlerin daha serin olmasını sağlıyor. Öte yandan yalıtım, duvarlarda rutubet ve küf oluşumunu da önlüyor.



Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Yüksek İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, konutlara uygulanan ısı yalıtımının, soğuk kış aylarında ısınmak için harcanan enerjiyi ve buna bağlı doğalgaz faturalarını önemli ölçüde azalttığına dikkat çekiyor. Ertuğrul Şen, yalıtımın ısınmak için harcanan enerji miktarını minimuma indirdiğini belirtiyor. Bina yalıtımının enerjide dışa bağımlı Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan İZODER, enerji tasarrufu için izolasyon malzemelerindeki KDV'nin indirilmesini istiyor. Dernek bu sayede yalıtım yaptırılan bina sayısının artacağı ve böylece enerji faturalarının da düşeceğini ifade ediyor. Halen Türkiye'deki 16 milyon konuttan sadece 1 milyon 600 bini yalıtımlı. Bu açıdan sektör büyük potansiyel taşıyor. 2003 yılında 2 milyon metreküp yalıtım malzemesi satılırken geçen yıl bu rakam 8 milyon metreküpe çıktı. Ertuğrul Şen, "Buna rağmen biz yalıtımda AB'den 7, ABD'den 10 kat geriden gidiyoruz." diye konuşuyor.



Öte yandan yalıtıma yönelik ilgi, bu işi kayıtsız ve kalitesiz yapan 'merdiven altı' firmaların türemesine de yol açtı. KÖKBOY Yönetim Kurulu üyesi Nihat Köksal, ısı yalıtımının basit gibi görüldüğünü ancak uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu dile getiriyor. Firmaların artması ile sektörde fiyat farklılıklarının da büyüdüğünü aktaran Köksal, yalıtımda metrekarenin belirli bir maliyeti olduğunu, bunun altında verilen fiyatlarda ise ya işçilikten veya malzemeden kısıldığına vurgu yapıyor.



Yalıtımda nelere dikkat edilmeli?


Metrekare maliyeti 30 liradan başlayıp 50 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bunun altında veya üstünde fiyat verenlere dikkat edin.



Mantolama dış cepheye yaptırılmalı. İçten yaptırılan mantolamada tam anlamıyla verim alınamıyor.



İşlem, bu konuda tecrübeli olan ve kaliteli malzeme kullanan firmalara yaptırılmalı.



Bina yalıtımı, büyüklüğüne göre daire başına ortalama 2 ila 5 bin TL'ye mal oluyor.



Yüzde 50 civarında tasarruf sağlayan mantolama, maliyetini ortalama 2 yılda çıkarıyor.





Kaynak: Zaman




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.