elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hoverboard ve Telefon Patlamaları Önlenebilecek

Özellikle son dönemlerde yüksek batarya kapasitesine sahip hoverboardların (elektrikli kaykay) bir çok yangına ve patlamaya sebep olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte birçok akıllı telefon da zaman zaman tehlikeli patlamalara ve yangınlara sebep olmaktadır. Tüm bu tehlikeler yeni bir teknolojiyle önlenecek. Detaylar haberimizde.



A- A+
27.01.2016 tarihli yazı 7163 kez okunmuştur.

Aşırı Sıcaklık Bataryayı Patlatıyor

Özellikle mobil teknolojilerin son zamanlardaki gelişimiyle birlikte bataryalar da hayatımıza daha çok dahil olmaya başladı. Akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, hoverboard'lardan drone'lara kadar bir çok teknolojiyi batarya ömrü el verdiği sürece kullanabiliyoruz. Batarya kapasitesinin arttırılma çabası devam ederken güvenlik açıkları da beraberinde gelmeye başlamaktadır. 
 

Lityum-ion pillerin aşırı ısınması ortaya çıkan genleşmeden dolayı patlamasına ve alevler içinde kalmasına sebep olabiliyor. Tipik lityum iyon piller sıvı veya jel olmak üzere iki elektrottan oluşurlar. Bunlar yüklü parçacıkları taşırlar. Bataryayı delmek, kısa devre yapmak veya aşırı şarj etmek bataryada ısıya yol açar. Eğer sıcaklık 150oC'lere çıkarsa yanmaya ve dolayısıyla patlamaya neden olur.

Aşırı Isınınca Kapanıyor, Soğuduğunda Tekrar Çalışıyor


Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar aşırı ısındığında kendiliğinden kapanan, soğuduğunda tekrar çalışan ilk lityum iyon pili yapmayı başardı. Bu yeni teknolojinin lityum iyon pille çalışan cihazlarda patlamaları ve yanmaları engelleyebileceği belirtiliyor. Stanford Üniversitesi’nden Kimya Mühendisi Prof. Zhenan Bao, “İnsanlar lityum iyon pillerden kaynaklanan yangın kazalarını önlemek için farklı stratejiler denediler. Biz aşırı ısındığında kendiliğinden kapananan, böylece defalarca ısınsa da soğuma döngüleri ile performansından hiçbir şey kaybetmeyecek ilk pili tasarladık,” diyor.



Araştırma lideri Zheng Chen de, “Poletilen filmi elektrik akımının geçtiği elektrotlardan birine tutturduk. Elektriği iletmek için iğnemsi parçacıkların birbirine dokunması gerekiyor. Ama ısınma nedeniyle polietilen genleşiyor. İşte bu nedenle parçacıklar ayrılıyor ve film iletkenliğini yitirerek, bataryadaki elektrik akışını durduruyor.” diyor.
 
►İlginizi Çekebilir: Pilin Mucidi | Alessandro Volta

Araştırmacılar pili 700C’nin üzerine ısıttıklarında poletilen filmin hızla balon gibi genişledi ve iğnemsi parçacıklar uzaklaşarak pili kapattı. Fakat sıcaklık tekrar düştüğünde polietilen film küçülerek, dikensi parçacıklar bir araya geldi ve elektriği tekrardan üretti. Araştırmacılar parçacık sayısı ve polimer tipine bağlı olarak pilin kapanma sıcaklığını ayarlayabilir. Örneğin 50 ya da 100 derecede kapanma sağlanabilir. Araştırmacılar yeni materyalin stabilitesini test etmek için pile sıcak hava silahıyla ardı ardına ısı verdi. Her seferinde pil çok ısındığında kapandı ve hızlıca çalışma ısısına düşerek çalışmaya devam etti. Bu sayede lityum iyon cihazların güvenliğinin arttırılabileceği umuluyor.



Bataryanın aşırı ısınması durumunda patlama ihtimalini göz önüne alan bu teknoloji bataryadan güç alış verişini sonlandırıyor ve soğuması için beklemeye başlıyor. Sıcaklık güvenli bir seviyeye düştüğünde ise güç alış verişi otomatik olarak tekrar başlıyor ve kullanılmaya ya da şarj olmaya devam ediyor. Bu teknolojiyle bataryaların ne kadar güvenli hale getirilebileceği merak konusu.





Kaynak:

►spectrum.ieee
►sciencedaily
►engadget

Yazar: Anıl GÜL
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.