elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

HondaJet kanat üstü motorla devrim yapacak

Hızı, kabin tasarımı ve stiliyle dikkat çeken HondaJet, yakıt verimliliğinde de bir dizi yeni teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. HondaJet, gücünü iki adet GE Honda / HF- 120 motordan alıyor. Bumotorlar, uçağa yakıt verimliliğine ilave olarak, uçuş menzilini muadili jetlere göre daha da uzatma olanağı sunuyor.



A- A+
16.07.2011 tarihli yazı 3473 kez okunmuştur.

Japon mühendis Michimasa Fujino, bir makalesinde küçük jetler için farklı bir dizayndan, uçak motorlarının kanat üstünde yer alabileceğinden bahseder. Halbuki uçak mühendisleri,motorların ya kuyrukta ya da kanat altında olması gerektiğini savunarak, kanat üstündeki motorların çok fazla sürtünmeye sebebiyet vereceğini ileri sürer. Ve bu makalenin ileride onu mahcup edeceği gerekçesiyle yayınlamamasını tavsiye ederler. Ancak Fujino, kendi geliştirdiği yazılımı kullanıp çeşitli testler yapar ve kanat üzerinde hava akışını mümkün kılan bir yumuşak nokta yakalar. Boeing ve NASA'da yaptığı rüzgâr tünellerindeki testler de teorisini destekler.





WRIGHT KARDEŞLER'E KARDEŞ GELDİ


1997 yılında, makalesindeki teorileri taslak çizimlere döken Fujino, çalışmalarını Honda'nın CEO'suna sunar. Ancak yönetim kurulunda bu fikirleri desteklenmez, hatta şirketten kovulma noktasına gelse de o yılmaz, fikirlerini savunmaya devam eder. Ve sonunda Honda'nın yönetim kurulunu ikna eder. İki yıl sonra ise Honda, kanat üstü motor konfigürasyonu için patent başvurusu yapar. 2000 yılında araştırma-geliştirme tesisleri kurulur. 2005'e gelindiğinde dünyaya Honda'nın jet yapacağı duyurulur. 2006'da mock- up (uçağın bire bir modeli) görücüye çıkarılır. 2007'de, ABD'nin Kuzey Carolina Eyaleti'ne bağlı Greensboro kentinde Honda Aircraft Company (HAC) tüm birimleriyle faaliyete geçer. Yakın çevresi tarafından bile eleştirilen mühendisMichimasa Fujino da HAC'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su olur. Fujino'nun yeni nesil iş jeti, yapısal değişikliklerle beraber radikal anlamda farklı bir havacılık elektroniğinin altyapısını oluşturmaya başlar.



Hafif jet kategorisine iddialı giren Hondajet, aslında Wright Kardeşler'in ilk insanlı uçuşu yapmalarının hatırasını tazelemek üzere, aynı topraklarda yüz yıl sonra, 2003'te gökyüzüyle buluşacaktı. Ancak uçuş çeşitli sebeplerden gecikti.



ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından ilk uçuşu onaylanan HondaJet, sertifikasyon çalışmaları esnasında belirlenen performansların üzerine çıktı. Test uçuşlarında saatte 790 km hıza ulaşarak kendi sınıfında bir de rekora imza attı. Şimdiye kadar 100 sipariş alan Hondajet'in ilk uçağını 2012'nin üçüncü çeyreğinde teslim etmesi bekleniyor.



Motorların kanat üstünde tasarlanmasının sağladığı imkânlar, uçağı rakiplerinden üstün kılıyor. Mesela en yakın rakibine oranla yüzde 30 kabin içi alan, yüzde 30-35 oranında yakıt verimliliği, daha fazla hız ve daha uzun menzil uçuş sağlıyor.



Doğal laminer akışlı (Natural Laminar Flow-NLF) kanat, gövde ve burun, sürükleme etkisinin azaltılmasına yardımcı olurken, geliştirilmiş tam kompozit (bir çeşit güçlü plastik) gövde, ağırlığını ve üretimmaliyetini azaltıyor.



SON TEKNOLOJİ UÇAK


Hızı, kabin tasarımı ve stiliyle dikkat çeken HondaJet, yakıt verimliliğinde de bir dizi yeni teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. HondaJet, gücünü iki adet GE Honda / HF- 120 motordan alıyor. Bu motorlar, uçağa yakıt verimliliğine ilave olarak, uçuş menzilini muadili jetlere göre daha da uzatma olanağı sunuyor.



HondaJet son teknoloji ürünü glass kokpitle uçacak. Teknik donanımı yüksek kokpit navigasyon, iletişimve trafik bilgilerine kolay erişim sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü ekranlar, pilotların birçok bilgiye aynı anda ulaşmasına imkân veriyor. Fonksyonellik ve uçuş güvenliğinin ön planda tutulduğu kokpit aynı zamanda pilotların işini kolaylaştırmak üzere dizayn edilmiş.



Tek pilotla da uçurulabilme sertifikasına sahip olan HondaJet'lerde, 6-7 yolcuya rahat oturma pozisyonu sağlamaya yeterli büyük bir kabin bulunuyor. Kabin kapısınamonte edilmiş hostes için 1 koltuk daha var. Kabinin arka bölümünde ise tuvalet ve lavabo yer alıyor. Bu bölüm yolculuk edilen bölgeyle tamamen ayrı konumlandırılmış. Uçağın VIP yolcu ve personel bagajları için de fazlaca yeri bulunuyor.



YOLCU UÇAĞI YAPACAKLAR MI?


HondaJet'in merkezi Greensboro'da Fujino ile bir araya geldiğimde, yılda 70 adetlik üretim kapasiteleri olduğunu, fazla talep gelmesi halinde sipariş almayacaklarının özellikle altını çizdi. 'HondaJet'in ileride yolcu uçağı için bir planı var mı?' sorumu ise 'şirket sırrı' diyerek cevaplamaktan kaçındı.



TEKNIK ÖZELLİKLERİ


Yolcu sayısı: 2+5 / 1+6 Uzunluk: 12.71 m


Yükseklik: 4.03 m


Kanat açıklığı: 12.15 m


Maksimum hız: 778 km/s


Menzil: 2.593 km


Seyir tavanı: 13.100 m


Motor: HF120 1880 lb x 2


Fiyatı: 4.5 milyon dolar



Kaynak: Haberturk.com / Ekonomi / 16.07.2011


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.