elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hollanda’daki Trenler %100 Rüzgar Enerjisi İle Çalışıyor!

Rüzgar enerjisinin etkinliği her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak kullanım alanları da genişlemekte. Yapılar için enerji üretiminin yanı sıra artık demiryollarında da kullanılıyor. Hollanda'daki trenler artık %100 rüzgar enerjisini kullanarak çalışıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.01.2017 tarihli yazı 11936 kez okunmuştur.
Demiryolları, sanayi devrimiyle hayata geçmesinden bu yana sonra uzun bir süreç geçirdi. Bu süreçte, demiryollarında yapılan trenlerin kalitesinin artırılması, hızlandırılması gibi birçok değişim yaşanmıştır. Artık yenilenebilir enerji de bu değişimde yerini aldı. Hollanda da yapılan yeni bir sistemle demiryollarında, trenlerin kullanacağı enerji %100 oranda rüzgar enerjisinden elde edilmekte. 1 Ocak 2017'den itibaren bu uygulamaya geçildi. Bu sistemin çalışabilmesi için ülke genelinde yaklaşık 2200 kadar rüzgar türbini kullanılacak. Bu rüzgar türbinlerinin toplam gücü 2.4 milyon evi besleyebilecek güce sahiptir.
 

Hollanda’da trenler sadece yıllık bazda 1.2 milyar kWh enerji tüketmekteler. Bu enerjinin fosil yakıtlardan değilde yenilenebilir enerjiden elde edildiğini düşünün. Bu bile bu sistemin ne kadar yararlı olduğunun bir kanıtıdır. Ayrıca bu enerjiyi elde ederken COsalınımının da ortadan kalkması da dünyamız için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma sürdürülebilir enerji firmalarından biri olan Eneco ile yaklaşık 10 yıllık bir süreçte gerçekleştirildi. Eneco’dan Michel Kerkhof’a göre bu çalışmayı benzersiz kılan şey karbondioksit ayak izinin bütün bu sektörde  büyük ölçüde azaltılması ve diğer sektörlerin takip edebileceği bir örnek oluşturmasıdır.
 


►İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?

Bu tür gelişimlerle birlikte Hollanda’nın 2013 yılında belirlediği yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sonuç olarak bu sistemin en iyi özelliği tren nerede olursa olsun bu enerjinin kullanılabilir olması ve ülkenin her yerinden enerji sağlayabilecek durumda olmasıdır. Ayrıca bu sistemin enerji açısından sıkıntı yaşamaması içinde yeni rüzgar türbini inşaa edilmesi de devam etmektedir.




Kaynak:

interestingengineering
futurism
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.