elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hipersonik Uçaklar Seramik Kaplama Olacak

Havacılıkta, uçuş sırasında sürtünme ile oluşan ısı yüksek hızlı uçakların geliştirilmesinin önünde engel oluyor. Yeni bir çalışma ile uçakların dış kısmına seramik kaplama yapılarak, uçakların sürtünme ile oluşan yüksek ısılara dayanıklı hale getirilmesi planlanıyor.



A- A+
27.07.2017 tarihli yazı 8065 kez okunmuştur.
Manchester Üniversitesi ve Çin Merkez Güneybatı Üniversitesi araştırmacılarının ortak çalışması ile ısıya karşı yüksek diren gösteren karbür esaslı seramik malzeme üretildi. Yeni malzemenin hava araçlarında kullanılması ile hipersonik uçaklar geliştirilebilir.

Ses hızından beş kat daha hızlı hareket ederken, atmosferdeki hava ve gaz tarafından üretilen ısı 2000-3000 °C'ye ulaşabilir. Bu durum, bir uçakta yapısal bütünlüğünü ciddi şekilde etkiler. Aşırı derecede sıcak hava ve gaz, uçağın metalik malzemelerinden yüzey tabakalarını uzaklaştırır. Günümüzde UHTC adı verilen materyaller kullanılmakta, ancak yüksek hızlarda bu materyaller gereksinim duyulan ihtiyacı karşılayamamaktadır.

 


►İlginizi Çekebilir: Uçak Kanatlarının Gelişimi

Araştırmacılar, 3000 ° C'ye kadar dayanabilecek yeni bir karbür esaslı seramik kaplama tasarlayıp, ürettiler. Reaktif eriyik sızdırma tekniğiyle üretilen karbür seramik kaplama, uygulandığı hava aracını süper güçlü hale getirebilir ve oksidasyona karşı dayanıklı bir yapı kazandırabilir. Zirkonyum karbüre, karbon-karbon bileşiğinin eklenerek elde edilen malzeme, ısı yalıtımında mevcut yöntemlere kıyasla 12 kat daha etkili.
 

Geleceğin hipersonik uzay araçları geçiş hızlarında devrim yaratabilir. Hipersonik bir uçak, sadece iki saat içinde Londra'dan New York'a uçabilir ve hem ticari hem de banliyö seyahatinde devrim yaratır. Eğer çalışmalar başarı ile tamamlanırsa geleceğin uçakları seyahat süreleride %700’lük bir kısaltma sağlayabilir.


Kaynak:


materialsforengineering.co.uk


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.