elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hayat Kurtaran Cep Telefonları

Güncel hayatta cep telefonları vazgeçilmez bir parçamız. Büyük çoğunluğumuz üzerimizde en az bir cep telefonu ile yaşıyor, geziyor, seyahat ediyoruz. Peki ya yürüyüş esnasında karşıdan karşıya geçerken cebimizde taşıdığımız cep telefonunun hayatımızı kurtarabileceğini hiç düşündünüz mü?



A- A+
19.03.2014 tarihli yazı 11968 kez okunmuştur.
TUM (Technischen Universität München) deki araştırmacılar sürücü yardım sistemi aracılığıyla, sürüş esnasında ani bir şekilde yola çıkan yayaların ve bisiklet sürücülerinin kullandıkları cep telefonu sinyallerini takip ederek gerekli durumlarda araca müdahale eden sistem geliştirdiler.
 



İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?


 
Temel olarak sistem yayaların üzerinde bulundurdukları cep telefonlarını transponder (Verici) olarak kullanıyor. Yayaların hareketlerini takip ederek yürüyüş rotalarını, aracın rotası ile karşılaştırıyor. Eğer bir kesişim (Çarpışma) söz konusu ise sürücü yardım sistemine durumu iletiyor. Sonuç olarak sürücü yardım sistemi kontrolü ele alarak sürücünün yayaya çarpmasının önüne geçiyor.

Sürücü yardım sistemleri (Driving Assistance System) hali hazırda birçok otomobilde kullanılmaya başlandı. Sistem akıllı sensör teknolojisi ile, trafikte aracın etrafında gerçekleşen olayları sürekli olarak izliyor erken bir safhada gerekli önlemleri alabiliyor. Kaza sonuçlarını hafifletmek ve sürücüye destek olmak için gerekli durumlarda sürücüyü uyarıyor ve ya olası çarpışma ve yoldan çıkma ihtimaline karşı aracın fren ve kontrol donanımına müdahale ediyor.
 

 

Hayat kurtarıcı sistem özellikle yayaların sürücü tarafından görülemediği durumlarda çok önemli müdahalede bulunabilir. Örneğin; Park halindeki bir aracın arkasından yola aniden çıkan yaya genellikle sürücüler tarafından fark edilemezler ve kaza kaçınılmaz olur. Sistemin mikrosaniyelik (saniyenin milyonda biri) gecikmesi ve bir kaç santimetre hata ile çalışması ne kadar önemli olduğunu açıklamakta yeterli.
 

 
Sürücüyü uyaran ve acil frenleme dizisini başlatan sistemde yanlış alarm olasılığı son derece düşük tutulmalıdır. Mükemmel bir hareket tahmini bu yüzden vazgeçilmezdir. Bu nedenle TUM ‘dan başka bir araştırmacı ekip geliştirdikleri transponder ağı ile bir nesnenin konumunu birkaç santimetre ve  nanosaniye [10-9 saniye] gecikme ile sağlanabiliyor. On board konumlandırma sistemi transponder kodlarını eşsiz bir döngüyle kullanır ve çok hassas zamana bağlı bir desen oluşturur. Yayalar ve ya bisiklet sürücüleri sokağa adımlarını attıkları anda sistem çalışmaya başlamıştı bile…
 



İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar


 
Peki ya çocuklar? Transponder olarak kullanılacak küçük vericiler kıyafetlere ve okul çantalarına entegre edilebilir. Çocukları koruma amaçlı bu uygulama cep telefonu kullanmak istemeyen bireyler tarafından da tercih edilebilir. Bazı cep telefonları transponder olarak kullanılamamaktadır. Ama büyük cep telefonu firmaları bu yeni sistem ile yakından ilgilendiklerini, insan hayatını korumanın çok önemli bir görev olduğunu belirttiler.

 


 

Kaynak:

tum.de

 

Hikmet Bürkav Hikmet Bürkav Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.