elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havadan Su Üreten Makine |
Water-Gen

Hava kanallarında plastik yapraklardan yapılmış farklı yönlere bakan türbinlerden oluşan sistem kullanılarak, hiçbir madde olmadan temiz su üreten makineler üretildi. Water-Gen şirketi su üreten makinelerden şimdiden üç farklı boyutta yaptı.



A- A+
18.10.2016 tarihli yazı 13244 kez okunmuştur.
Çocuklara su döngüsü öğretilirken basit bir şekilde şöyle anlatılır; çevremizde gördüğümüz bütün su birikintilerinin buharlaşması sonucunda atmosferimiz su baharı ile dolmuştur. Buharlaşan su buharının sıcaklığı yeterince düştüğünde ise yeryüzüne su olarak geri inerler. Yolda yürürken klima ünitesinden başımıza damlayan ve buzlu su ile dolu bardakta oluşan su damlacıklarına özellikle yaz aylarında rastlarız. 

Water-Gen isimli firma yoğunlaştırmayı bir yan ürün olarak düşünmedi. Bunun yerine; yoğunlaşmanın olabildiğince daha fazla olmasını sağlayan bir makine yaptı.

 


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Su Köprüsü | Su Pilleri

Hava kanallarında plastik yapraklardan yapılmış farklı yönlere bakan türbinlerden oluşan sistem kullanılarak, hiçbir madde olmadan temiz su üreten makineler üretildi. Water-Gen firmasının kurucularından ve CEO yardımcısı Arye Kohavi'nin Business Insider'a yaptığı açıklamada “Amacımız minimum enerjiyle havadan su özütü elde etmek. Biz su problemi olan ülkeler için doğru bir çözüm ürettiğimizi düşünüyoruz. Devletlerin on yıllar harcayacağı büyük bir proje değil, oldukça hızlı bir çözüm.” açıklamalarında bulundu.

Water-Gen şirketi su üreten makinelerden şimdiden üç farklı boyutta yaptı. Bu makinelerin her biri kesinlikle bir prize takılmalı. Büyük boy makine 26 santigrat derecede % 60 nem altında en yüksek verimle çalışıyorken  günde  3122 litre su üretiyor. Fakat Arye Kohavi makinelerin bundan fazlasını yapabileceğini söylüyor. Water-Gen şirketinin ürettiği orta boy  makine aynı koşullarda en yüksek verimle çalışıyorken günde 446 litre su üretiyor. Ev ve ofislerde kullanılmak için tasarlanmış olan küçük boy ise aynı şartlar altında en yüksek verimde günde 15 litre su üretiyor.

 

Water-Gen şirketinin bugünkü enerji fiyatlarını göz önünde bulundurarak yaptığı tahmini hesapla 3,7 litre suyu üretmenin maliyeti 10 sentin altında. Water-Gen araştırma ekibinin havadan su üretme teknolojisi fikrini geliştirmelerine sıcak ve nemli bölgelerdeki içme suyu problemini gözlemlemeleri sebep olmuş. “Eğer sıcaklık veya nem artarsa sistem daha yüksek ortalamayla üretim yapıyor. Sıcaklık veya nem azalırsa üretim azalıyor. Ek olarak hava sıcaklığı yeterince yüksekse havadaki nem oranına bakılmaksızın makine su üretimine devam eder. Latin Amerika, Güney Asya, Afrika gibi bölgelerde içme suyu hattı bulunmamasının sebebi olan havanın sıcak ve nemli oluşu buda bizim makinemizin çalışmasının temel kuralları.”diyor Water-Gen firmasının kurucularından ve CEO yardımcısı Arye Kohavi.

Water-Gen şirketi havadan su üreten makinelerin testlerine  Mumbia, Şanghay ve Meksiko gibi şehirlerin kırsal bölgelerinde yapmaya başladı. Şirket ürünlerini gelecek yılın sonunda piyasaya sürmeyi ümit ediyor. Water-Gen şirketi CEO’su Maksim Nasik  diyor ki: “Havadan su üreten makineyi geliştirmemizin sebebi; iklim değişikliği ve artan dünya nüfusunun yükselen içme suyu sorunu.” Şirket devletlerin havadan su üretme teknolojisini kullanmalarını umut ediyor.

 

Geniş skaladaki uygulamalar daha hızlı ve ucuz olacak, ek olarak şirketin şu anda birkaç ülkeyle görüşmelere başlandığını söyledi Maksim Nasik. Bu türden anlaşmalar Water-gen firması için yeni değil, daha önce şirket İsrail ordusunun askerlerinin su ihtiyaçlarını karşılayan çözümleri vardı. Sadece İsrail ordusu ile kalmayıp Amerika Birleşik Devletleri ordusu başta olmak üzere Fransa, İngiltere ve gizli yollarla Arap ülkelerinin ordularına su ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler satmışlar. Havadan su üreten makineye ek olarak Water-Gen firması kirli suyun içindeki parazit, siyanür gibi zehirli maddeleri güç kaynaklarından veya güneş panellerinden aldığı enerji ile temizleyen bir makine yaptı. Fakat kirli su temizleyen makine tuzlu suyu süzemiyor.



Water-gen şirketi birkaç yıl önce almış olduğu kararla sivil uygulamalar üzerine çalışmaya karar verdi. Water-Gen şirketi tarafından üretilen havadan su üreten makinelerin en küçüğü bugün Siemens ve Beko tarafından satılan kurutma makinelerinde kullanılmaktadır. Fakat, Water-Gen şirketi CEO’su Maksim Nasik diyor ki: “Şirketlerin odaklanması gereken ana konular bu tür ticari uygulamalar olmamalı. Biz bütün ülkelere içme suyu taşıyabileceğimize düşünüyoruz. Savunma sanayisi alanında nem üretici gibi çözümler ikincil konular, bizim için önemli olan şey insanlara su ulaştırmaktır ve bu bir temel insan hakkıdır.”   


Kaynak:


sciencealert.com

Yazar: Osman Nuri KOÇ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.