elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi ile Çalışan İlk Ekranoplan Geliştirildi

Rus bilim insanlarının geliştirmiş olduğu gemi-hovercraft-uçak melezi bir araç olan ekranoplan yani zemin etkili araç, insansız ve güneş enerjisi ile çalışan ilk örneğine kavuştu. St.Petersburg Politeknik Üniversitesi tarafından geliştirilen bu yeni ekranoplan hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
20.06.2020 tarihli yazı 8519 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi, birçok alanda kullanılıyor ve yeni alanlarda kullanmak için geliştiriliyor. Bu alanlardan biri olan ulaşım alanına yeni bir üye katıldı. Rus araştırmacılar, ilk insansız ve güneş enerjisi ile çalışan ekranoplanı geliştirmeyi başardılar. Öncelikle size ekranoplanı yani zemin etkili aracı açıklamak istiyorum. Ekranoplan, Rus bilim insanları tarafından geliştirilmiş gemi-hovercraft-uçak melezi bir araçtır. Araç, suya oldukça yakın gidecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede sürtünmeler oldukça azalır.

Ekranoplan, teknelerden daha hızlı hareket ederler, ancak uçaklardan daha az yakıt kullanırlar. St.Petersburg Politeknik Üniversitesi Yüksek Okulu araştırmacısı ve projenin başkanı olan Alexei Maistro: “Ekranoplan kelimenin tam anlamıyla suyun üzerinde yüzüyor. Bir uçağın kanatları altında aerodinamik bir yastık oluşturulduğunda bir ekran etkisi oluşur.

Ekranoplan uzun kanatlara sahip, bu nedenle hava yastığı araç boyunca hareket ediyor. Fizik derslerinde elektrikli süpürge ve tenis topu deneyi çoğu kişiye gösterilmiştir. tenis topu havada asılı kalır, düşmez veya uçmaz. Aynı prensip ekranoplanda ve bizim geliştirdiğimiz ilk insansız ve güneş enerjisi ile çalışan versiyonunda da kullanılıyor.” dedi.

 

Ekip, geliştirdikleri bu yeni ekranoplana “Storm-600” adını verdi. Güneş panelleri aracın gövdesine ve kanatlarına yerleştirildi. Ekip, panellere depolama sistemi entegre etti. Enerjiyi depolayan ve dağıtımına karar veren bu sistem sayesinde, depolanan bataryalar bitene kadar su üzerinde hareket sağlanıyor. Araç, bu haliyle 200 km/s hıza ulaşabiliyor. Ekip, aracın hızını en az 100 km/s artırmayı amaçlıyor. Alexei Maistro: “Storm-600’ü, bir tekneye yerleştirdik.

Engelleri tanıtmak ve bunlardan kaçınmayı öğrenmesi için lazer radar (lidar) teknolojisini kullandık. Menzili olabildiğince artırmak için radyo radarını da ekledik.” dedi. Araç, sualtında çalışan droneları ve çeşitli araçları şarj etmek için bir platform haline dönüştürmeyi düşünüyorlar. Ayrıca su bölgelerinde devriye gezmek, arama kurtarma operasyonları yapmak ve kargo teslimi için de çalışmayı planlıyorlar. Storm-600, güneş enerjisi ile çalıştığı için yakıt depolarına gerek duymuyor. Dolayısıyla diğer ekranoplanlara göre daha hafif. Ayrıca pilot yerine yapay zeka ile çalışması da, aracın ağırlığını azaltıyor. Ekip, Storm-600’ü 2020’nin yaz aylarında St.Petersburg'daki Neva nehri üzerinde test etmeyi planlıyor.  


Kaynak:

► interestingengineering.com

► eurekalert.org
► inceptivemind.com

 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.