elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjili Su Arıtma Teknolojisi

Filmlere konu olan ıssız adada kalma sahnelerini geçmişte bırakacak bir teknoloji geliştirildi. Yaklaşık 2$’lık bir maliyetle geliştirilebilen bu cihaz güneş enerjisiyle çalışmakta ve tuzlu ya da kirli suyu içme suyuna dönüştürmektedir.



A- A+
21.02.2017 tarihli yazı 10683 kez okunmuştur.
New York Üniversitesi araştırma birimi güneş enerjisiyle çalışan su arıtma cihazı geliştirdi. Tuzlu veya kirli suyun üzerine yerleştirilen cihaz güneş ışığına maruz bırakılarak suyu buharlaştırıyor. Buharlaşan arınmış su yoğunlaştırma işlemiyle tekrar su damlacıklarına dönüşüyor ve insanın ihtiyacını karşılayacak kadar bir bölmede biriktirilmesi sağlanıyor.
 



Yeni cihaz üç kısımdan oluşmaktadır. Lif açısından zengin sünger taban tıpkı bir peçete gibi suyu emer. Karbon yapı ise güneş ışınlarını absorbe eder. Poliestren köpük blokları 25 parçadan oluşmaktadır. Bu köpükler yalıtkan görevi yapmakta ve suyun aşırı ısınmasını önlemektedir. Araştırma ekibinin yeni ürünü su sorununa basit bir çözüm oldu. Eğer su arıtma işlemini nanometaryaller ile yapsalardı milyonlarca dolara mal olacaktı ve gelişmekte olan ülkelerde kullanımı söz konusu olamazdı. Bu ürün sayesinde daha geniş bir kitleye hitap eden su arıtma işlemi yapılması sağlandı.
 



Geliştirilen bu ürün ucuz olmasının yanında aynı zamanda oldukça verimli. Mevcut enerjinin sadece %12’si buharlaşma sırasında kaybolur. Test sonuçlarına göre her gün 3-10 litre arası temiz su elde edilebilmektedir. 2013 yılında, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 783 milyon insan temiz suya sahip değil. Bu sorun devam ettikçe bu rakamlar artacaktır. Her yıl 6 ila 8 milyon insan su sıkıntısında ölmektedir. Geliştirilen bu ürün belki de yazılan bu rakamların azalmasına sebep olacak ve milyonlarca hayat kurtulacak.




Kaynak:

interestingengineering

Yazar: Samet Özgül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.