elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Kişisel Termostat Geliştirildi!

California’daki bilim insanları tarafından kişisel soğutma ve ısıtma sağlayabilecek bir bandaj geliştirildi. Üstelik bu geliştirilen bandaj ile elektrik faturalarından tasarruf sağlayabilirsiniz. Detaylar haberimizde…



A- A+
23.05.2019 tarihli yazı 6405 kez okunmuştur.
Piyasada kişisel soğutma ve ısıtma cihazları bulunuyor. Ancak bu cihazlar hem yüksek maliyetleri hem de taşınması kolay olmadığından dolayı kullanıcılara mükemmel çözümler sunmuyor. Bilim insanları mükemmel bir çözüm olabilecek yeni bir taşınabilir cihaz geliştirdi.

California San Diego Üniversitesi’ndeki mühendisler tarafından giyilebilen, kullanıcıyı soğutabilen ve ısıtabilen bir bandaj geliştirildi. Bu yumuşak ve esnek bandaj ortam sıcaklığına göre kullanıcının vücut ısısını ayarlıyor. Science Advance dergisinde yayınlanan, kişisel termostat olarak geliştirilen bu bandaj, sıcaklık farkı yaratmak için elektrik kullanıyor ve termoelektrik alaşımlar (bizmut tellür) kullanılarak, esnek elastomer levhalar arasına sıkıştırılmış malzemelerden yapılmış.

Levhalar yumuşak ve esnek ayrıca ısı iletmek için özel olarak tasarlanmış.  Araştırmacılar, Ecoflex adlı bir kauçuk malzemeyi tasarlamak için yüksek ısıl iletkenliğe sahip alüminyum nitrür tozu kullandılar. Sistem ayrıca gerilebilir bir devre kartı içeriyor. Aşağıdaki resimde bulunan kol bandı örneğinde, esnek pil takımı solda, gerilebilir devre kartı ortada, ısıtma ve soğutma bandı sağda bulunuyor.



Bandaj, ısıyı bir elastomer  tabakadan diğerine taşımak için elektrik akımı kullanıyor. Akım, bizmut tellür alaşımlardan sütunlar boyunca akıyor bununla birlikte bu sütunlar ısınıyor. Bandajnın bir tarafı ısınırken, diğer tarafı soğuyor. San Diego’daki araştırmacılar, bu bandaj sayesinde insanların soğutucu ve ısıtıcıları kullanmaya son vereceğini, para ve enerji tasarrufu sağlayacaklarını belirtiyorlar. Bandaj, sekiz saatten fazla çalışabiliyor, ayrıca kullanıcının vücut sıcaklığını yaklaşık 10 °C’ye kadar düşürebiliyor. Yeni geliştirilen bu bandaj, esnek ve hafif olmasının yanı sıra giysilere kolayca yerleştirilebiliyor.

Araştırmacılar, elektroniksel devreyi kol bandına yerleştirerek, 22°C ve 36°C arasında değişebilen sıcaklık kontrollü bir ortamda test ettiler. Testler erkek denek üzerinde yapıldı. İki dakika içerisinde vücut sıcaklığının 32°C dereceye kadar soğutulduğu belirtiliyor.  Çalışmaya öncülük eden  San Diego'da mekanik ve havacılık mühendisliği profesörü olan Renkun Chen, vücut ısısını soğutmak için, cilt tarafından bandajın dış kısmına bakan kısmındaki mevcut pompayı  ısıttıklarını, vücut ısısını ısıtmak için de akımın yönünü tersine çevirdiklerini belirtiyor.


Bandaj 5x5 cm büyüklüğünde ve 0,2 Watt değerinde güç kullanıyor. Ekip bir soğutma yeleği için 144 adet bandajın kullanılabileceğini ve tahmini olarak bu yeleğin 26 Watt güç kullanacağını belirtiyor. Araştırmacılar, büyük bir odanın soğutulması için bir klima sisteminin kW seviyelerinde  güç harcadıklarını, bu nedenle bireysel soğutma sisteminin daha verimli olduğunu, elektrik faturalarında büyük ölçüde tasarruf sağlanabileceğini açıklıyorlar. Ekip, bir soğutma ve ısıtma yeleğine yerleştirilebilecek bandajlar üzerinde çalıştıklarını, bu teknolojiyi birkaç yıl içerisinde ticarileştireceklerini umduklarını söylüyor.


Kaynak:

 
sciencedaily.com
►ucsdnews.ucsd.edu
 

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.