elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gelecekte Ön Plana Çıkacak 7 Meslek

Teknolojinin yaşadığı hızlı değişim göz önünde bulundurulduğunda , geleceğe yönelik öngörülerde bulunmak oldukça zor olmakta. Bu yazımızda 2030 yılına kadar, ön plana çıkması beklenen 7 mesleği inceleyeceğiz. Detaylar haberimizde.



A- A+
06.05.2019 tarihli yazı 6422 kez okunmuştur.
Teknolojideki yenilikler, işgücü piyasasını gelecekte değiştirecek. İnsan gücünün yerini otomasyon alıyor. Makineler ve otomatik sistemler sayesinde daha önemli faaliyetlere yönelebiliyoruz. Ancak, bu yönelme gerçekleşirken bazı meslekler de yok olmakta. İnsanlara henüz hayal bile edemeyecekleri kariyerlerde çalışma şansı veren teknolojik gelişmeler,  yeni meslekler ve yeni kariyerler ortaya çıkaracak.

2016 yılında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumunun raporunda yer alan bir tespite göre, dünya üzerindeki birçok ülkede, en fazla talep gören meslekler 5-10 yıl önce mevcut değildi. Yine raporda yapılan bir tahmine göre, bugün ilkokula giden çocukların %65’i, şu an mevcut olmayan yeni işlerde çalışacağını belirtmekte.

Geleceği gerçek bir kesinlikte göremiyoruz. 1950’lerde yazılım mühendisliğini veya SEO uzmanlığı gibi meslekleri hayal edemediğimiz gibi, geleceğin potansiyel işlerinin çoğunu da şimdiden düşünemiyoruz. Ancak, internetin gelecekte önemli bir sürücü olmaya devam etmesi muhtemeldir. Yapay zeka, robotik, bilgisayar bilimi ve diğer teorik olarak bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi yani, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik alanları) gibi diğer gelişmekte olan teknolojilerin gelecekte büyümesi bekleniyor.

 

Alternatif Enerji Mühendisi

Dünyada fosil yakıt kaynakları tükenmeye başlayınca, alternatif enerji kaynaklarının bulunması gerekecek. Enerji tüketiminin arttığı dünyamızda alternatif enerji kaynakları gelecekte önemli bir yere sahip olacak.



►İlginizi Çekebilir : Yenilenebilir Enerji Depolama Sistemleri

Alternatif enerji mühendisleri, bu alanda uzmanlaşacak ve enerjiden sorumlu olacaklar. Genel olarak toplum için en iyi sürdürülebilir enerji kaynaklarını değerlendirmeleri ve tasarlamaları gerekecek.

 

Deprem Tahmincisi

Dünyamızın hem iklimsel hem de jeolojik olarak yaşadığı değişimlerden kaynaklı olarak depremlerle daha sık karşılaşıyoruz. Özellikle de şiddeti büyük olanlarla . Bu nedenle depremlerin doğru bir şekilde tahmin edilmesi artan bir ihtiyaç olacaktır.
 

Dünya’nın çekirdeğinin ve kabuğunun hatasız haritalandırması ve uyarılarla depremlerin tahmin edilmesine yardımcı olacak planlar ve stratejiler geliştirilmesi gerekecek.  Deprem tahmincilerinin böyle bir kariyer için yer bilimi, fizik, matematik ve bilgisayar bilimi alanlarında bilgi birikimine sahip olmaları gerekiyor.

 

Atık Mühendisi

İnsanlar her yıl tahmini 1,1 milyar kg atık üretiyor. Bunların çoğu yer altında gömülü, ancak enerjiyi yeniden kullanmak, geri dönüştürmek veya yakmak için büyüyen bir endüstri var. Bu alan, muhtemelen geleceğin mühendislerinin fark oluşturabileceği bir alan olacak.
 


►İlginizi Çekebilir : Geri Dönüşümün Enerji Tasarrufuna Etkisi
 

Şu anda bu alanla ilgili benzer çalışmalar sunan birkaç kurum bulunuyor. Muhtemelen inşaat ve kimya mühendisliği gibi mevcut mühendisliklerin alt bilgi dalı olacak. Bunun için dünyadaki en iyi üniversitelerden bazıları MIT, Stanford ve İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’dir.
 

Organ/Vücut Parçası Tasarımcısı


Organ nakli ihtiyacı her geçen gün artıyor. Her 12 dakikada bir nakil bekleme listelerine yeni bir donör eklendiği tahmin ediliyor. Bu durum, bugüne kadar birisinin uygun bir organ bağışında bulunmasını gerektirse de 3 boyutlu yazıcıların tıpta kullanılmasıyla gelecekte, organlar üretilebilecek. Organ tasarımcıları, henüz keşfedilmemiş hasta kök hücrelerinden ve diğer malzemelerden yeni organlar ve vücut parçaları oluşturabilecekler.
 

Bu meslek, gelecekte en ilginç ve faydalı kariyer seçeneklerinden biri olacak gibi görünüyor. Adaylar, STEM’de biyoloji, genetik ve biyomedikal mühendisliğinden destek alarak güçlü bir alt yapı oluşturmaları gerekiyor. Harvard,  Johns Hopkins Üniversitesi ve Duke Üniversitesi bu alanda önde gelen kurumlardır.
 

Nesnelerin İnterneti (IoT) Güvenlik Onarım Görevlisi/Danışmanı


Nesnelerin interneti güvenlik/onarım görevlisi, herhangi bir hasara neden olmadan önce engellenen bilgisayar korsanlarından sorumlu olacak ve oluşabilecek hasarları giderecekler.
 

Adaylar, STEM’de eleştirel düşünme ve bilişim teknolojileri konusunda güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyacak. Günümüzdeki bilgisayar mühendisliği ve makine mühendisliği bölümleri ile örtüşmekte.

 

Uçan Araba Eğitmeni

Uçuş eğitmenleri, uçan araçların çalıştırılmasının temellerini kapsayacak, navigasyon ve uçuş güvenliği ile ilgili talimatları da içeren dersleri verecekler. 

 
 
Dersleri verecek olan eğitmenlerin, bunlara ek olarak iletişim, fizik, bilgisayar bilimi ve pilotluk gibi konularda da uzmanlığa sahip olmaları gerekecek.


Ticari Uzay Pilotu

 
Havacılık ve uzay teknolojisi alanındaki hızlı gelişmeler sayesinde, ticari uzay yolculuğu artık imkansız görünmüyor. Dünyadaki hükümetlerin tarihsel olarak bütçe kısıtlamaları nedeniyle uzay programlarını sınırlandırdığı biliniyor.

Ancak son yirmi yıldır uzay turizmine yatırımlar yapılıyor. Özel uzay uçuş seyahati gelişmekte olan bir sanayidir. Elon Musk ve Richard Branson gibi girişimciler, ticari uzay programlarını öne çıkardıklarında sivil uzay taşımacılığı çok yakında gerçekleşebilir. Zor fakat faydalı bir kariyer olacak gibi görünüyor.

 


►İlginizi Çekebilir : Uluslararası Uzay İstasyonu

Ticari uzay araçlarının pilotları, bazı özel eğitimlere ihtiyaç duyacaklar. Adaylar, astronotlarla benzer bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Bu meslek için STEM’de adayların güçlü geçmişlere sahip olması gerekiyor. Hava-uzay mühendisliği, fizik ve bilgisayar bilimleri gibi lisans derecelerine de ihtiyaç duyacaklar.
 

 
Kaynak:


interestingengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.