elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gehrlicher Merk Solar Enerji, Türkiye'nin doğu ve güneyinde güneş tarlaları kuracak

8 yıldır Akfel Group bünyesinde faaliyet gösteren Merk Solar Enerji ile Almanya'nın güneş enerji devi Gehrlicher Solar güçlerini birleştirdi. Gehrlicher Merk Solar A.Ş., Türkiye'nin doğu ve güneyinde güneş tarlaları kuracak



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3436 kez okunmuştur.


8 yıldan bu yana Akfel Group bünyesinde Türkiye güneş enerjisi pazarında faaliyet gösteren ve gerçekleştirdiği projelerle pazarın en büyük proje portföyüne sahip olan Merk Solar Enerji ile Almanya’nın güneş enerjisini devi Gehrlicher Solar güçlerini birleştirdi.“Gehrlicher Merk Solar Enerji A.Ş.” adıyla kurulan yeni şirket Türkiye’nin doğusu ve güneyinde güneş tarlaları kuracak. Şirket ayrıca evlere 3 bin 500 Euro’ya güneş enerjisi sistemleri kurarak, enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.



Lokal firmalarla iş birliği yapılacak



Ortaklık protokolünün imzalandığı toplantıda konuşan Akfel Mühendislik Grup CEO’su Murad Baltacı, “Yeni şirket proje geliştirme, mühendislik, EPC, finansman ve güneş enerji santrali kurulumu alanlarında hizmet verecek. Bu kapsamda kurulan şirketin hedefi; 2015 yılına kadar 600 MegaWatt’lık güneş enerjisi pazarında önemli bir paya sahip olmak” dedi. Gerçekleştirilen iş birliğiyle nihai kullanıcıya yönelik projeler üreteceklerini belirten Murad Baltacı, “Alman Gehrlicher Solar 17 yıllık tecrübesini, biz ise Merk Solar’ın yoğun pazar bilgisini ortaya koyduk. Türkiye’de MW seviyesinde gerçekleştirilecek projelere; Avrupa standartlarında kredibilitesi yüksek olan ürün ve hizmetlerin yanı sıra yurtdışı kaynaklı farklı finansman modelleri de sunacağız” dedi.  Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu kentlerinde bayilikler vereceklerine değinen Baltacı, 500 KW altı projeler için de lokal firmalarla işbirlikleri oluşturacaklarını söyledi. 



Enerjide dışa bağımlılık sürecek



Akfel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı ise Türkiye enerji piyasasından söz ederek, “Türkiye hızlı bir şekilde büyüyor ve bu büyüme enerji ihtiyacına da yansıyor. Cari açığın da en büyük nedeni enerji ithalatı. 2012 yılında 39 milyar metreküp doğalgaz kullanıldı. 2011’de bu rakam 43 milyar metreküpe çıktı. Bu yıl da 48 milyar metreküplük kullanım olacağı tahmin ediliyor. Bu elektrikte de aynı şekilde. O nedenle, yenilenebilir enerjilerin hızlı bir şekilde devreye girmesi gerekiyor” dedi. Atıl durumdaki tarım arazilerinin güneş enerjisi için potansiyel oluşturduğuna dikkat çeken Fatih Baltacı, “Bu alanda artık teknolojiler de ilerledi. Enerjinin bütün alternatiflerini kullanmak zorundayız. Türkiye’de bu yönde ciddi yatırımlar olacaktır. Ancak buna rağmen enerji alanında ithalatçı olmaya devam edeceğiz” dedi.



Gehrlicher Solar AG CEO’su Klaus Gehrlicher ise, “Hızla büyüyen ve artan enerji talebinden dolayı Türkiye güneş enerjisi için oldukça çekici bir pazar haline gelmiştir. Türk hükümeti, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yatırımları arttıracak genel elektrik tarifesine çok yakın olan YEK (yenilenebilir enerji kaynakları) Cetveli uygulamasını kanunen başlatarak ileriye yönelik başarılı bir harekette bulunmuştur. Bu durum da, ciddi manada sürekli gelişen bir pazarın oluşmasında ideal olan ön koşulları oluşturmuştur. Merk Solar ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığımızdan dolayı çok mutluyuz ve birçok başarılı projelere birlikte imza atmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.



Güneş enerjisi pazarı bakir



Türkiye’de 52.000 MW’lık bir enerji kurulumunun olduğunu bunun sadece 5 MW’lık kısmının güneş enerjisine ait olduğunu açıklayan Gehrlicher Merk Solar Enerji A.Ş Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan, “Bu alan ülkemizde çok bakir. Yapılacak çok iş var. Alman ortakları ile birlikte bu alanda büyüyeceğiz. Solar parklardan güneş enerjisini santralarına geçiş yapacağız. Öncelikle kendi portföyümüz için bazı projeler geliştireceğiz. Bunun için de Türkiye’nin doğu ve güneyinde uygun saha tespitleri yaptık. Buralarda güneş enerjisini tarlaları kuracağız. Bu alanda mühendislikten tedarike, kurulumdan anahtar teslimine kadar bir hizmet vereceğiz. Bizi güçlü kılan alman ortağımızın uluslararası alanlarda tecrübesi ile birlikte kredibilitesinin yüksek olması. Biz de Türkiye’de önemli bir tecrübe ve bilgi birikimine sahibiz” dedi. Türkiye’de 600 MW’lık bir güneş enerjisi yatırımının lisans beklediğini hatırlatan Karahan, “600 MW ile başlayacak ve 2015 yılına kadar bunlar tamamlanacak. 2023 yılına kadar ise bu rakamın 9.000 MW’a kadar çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Karahan ayrıca, uzun vadede evlere de güneş enerjisi sistemleri kuracaklarını ifade ederek, “Sonraki aşamada evlere 3 bin 500 Euro’ya 25 yıl garantili olan bu sistemimizi kuracağız” diye konuştu.



 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.