elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gazprom santral için ortak arıyor

Türkiye’de çevre dostu yakıtlardan elektrik üretmek istediklerini belirten Gazprom Export Genel Müdürü Medvedev, bu doğrultuda Türk şirketleriyle işbirliği görüşmeleri yürüttüklerini söyledi.



A- A+
08.05.2010 tarihli yazı 5591 kez okunmuştur.

Gazprom Genel Müdür Yardımcısı ve Gazprom Export Genel Müdürü Alexander Medvedev, Türkiye'deki stratejik ortakları Botaş'la yeni yatırımlar yapacaklarını ve Türkiye'nin yerel büyük enerji şirketleriyle ortaklık görüşmeleri yürüttüklerini söyledi. Türkiye'de elektrik santralı kurmayı planladıklarını anlatan Medvedev şunları kaydetti:



'Avrupa'nın en büyük altıncı elektrik üreticisi olan Türkiye'nin kişi başına düşen elektrik tüketimi Batı Avrupa pazarlarına nazaran düşük seyrediyor ve bu boşluğun bu açıdan önemli bir potansiyel yarattığını düşünüyoruz. Elektrik üretimi alanında olası işbirliğiyle ilgilenmemizin arkasında bu sebep yatıyor.'



Ülkenin sürdürülebilir kalkınmayı sağlamasında çevre dostu yakıt kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Medvedev şöyle devam etti:



'Biz ülkenin çeşitli yerlerinde, bazıları son derece ilgi çekici olan çok sayıda projeyi gözden geçiriyoruz. Sürecin gelişimi Türkiye'nin enerji piyasasındaki ve bu sektördeki gelişim yörüngesine de bağlı. Bununla doğalgaz ve elektrik piyasalarının özelleştirilmesi ve liberalleştirilmesi süreçlerini kastediyorum. Umuyorum ki Türkiye'nin gelecekteki enerji talebinin hızlı ve etkili biçimde karşılanmasına biz de katkıda bulunabiliriz.'





Gizlilik anlaşmaları var



Bu doğrultuda görüşmeler yürüttükleri şirketlerin önemli bir kısmıyla gizlilik anlaşmaları yaptıklarını belirten Medvedev, 'Sadece bu şirketlerin Türkiye'nin bu alandaki en büyük şirketleri olduğunu ve onlarla işbirliğinin bizim için bir şeref olduğunu söyleyebilirim' dedi.



Medvedev, Türk hükümetinin enerji stratejisi ve politikaları konusundaki görüşlerini de, 'Türkiye'yle karşılıklı güven ve iyi niyete dayalı uzun vadeli ilişkilere sahibiz. Bir yabancı gözüyle bakıldığında, Türkiye'nin ilgi çekici iş fırsatları yaratacağını ve Türk ortaklarımızla işbirliğimizi artırmayı umuyoruz' sözleriyle dile getirdi.





Rusya 'al ya da öde'yi yumuşatıyor



Gazprom Genel Müdür Yardımcısı ve Gazprom Export Genel Müdürü Alexander Medvedev, Milliyet'in sorularını yanıtlarken Türkiye'nin Rusya'yla doğalgaz anlaşmasının çok tartışılan hükümlerinden olan 'al ya da öde'nin devam edeceğini ancak bu konuda yeni bir düzenleme yapılacağını söyledi. Medvedev bu sözleriyle 'al ya da öde'nin yumuşatılacağı sinyalini verirken, Rus Kommersant gazetesi de dünkü sayısındaki haberinde bu konuyu işledi.



Haberde Gazprom'un, Türkiye'nin ve Avrupalı tüketicilerin sık sık şikayetlerini dile getirdiği 'al ya da öde' şartında kriz koşularını göz önünde bulundurarak değişikliğe gittiği anlatıldı. Türkiye'nin, 2010'da taahhüt ettiği gazın yüzde 25'ini alması halinde herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmayacağı belirtildi.



Gazprom'un böylece Türkiye'ye yüzde 75 esneklik sağladığını duyuran gazete, İtalyan Eni'yle yapılan görüşmelerde ise bu ülkeye yüzde 70 esneklik sağlama üzerinde anlaşıldığını kaydetti.





Avrupa 2013'te kriz öncesine dönecek



Rus doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Güney Akım projesi için Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Sırbistan, Slovenya ve son olarak da kısa süre önce Avusturya'yla hükümetlerarası anlaşmalar imzalandığını hatırlatan Medvedev şunları söyledi:



'Türk hükümetine Güney Akım projesini destekledikleri için son derece minnettarız. Fransız elektrik şirketi EDF'nin de kısa süre içinde projeye katılımını bekliyoruz. Eni ve çok sayıda yerel ortağımızla birlikte şu an, bu yılın sonuna kadar tamamlanacak olan fizibilite çalışmalarını yürütüyoruz. 63 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli bu projenin doğalgaz arz yollarını çeşitlendirmek suretiyle Avrupa'nın enerji güvenliğine ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz.'



Avrupa doğalgaz talebinin en geç 2013'te kriz öncesi dönemi yakalayacağını öngören Medvedev, 'Avrupa doğalgaz talebi, 2020 itibariyle 680 milyar metreküpe, 2030 itibariyle de 740 milyar metreküpe yükselecek' dedi.





Gazprom kontratlara titizlikle uyar



Medvedev, 'Botaş'la geleceğe yönelik işbirliği planlarınız neler?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Botaş, Gazprom'un stratejik ortaklarından biri ve gelecek yıllarda da böyle olmayı sürdürecek. Gazprom, Türkiye için sadece en büyük değil aynı zamanda en güvenilir gaz tedarikçisi. Botaş'a sıklıkla kontrata bağlı günlük miktarın üzerinde ek doğalgaz sağlarız. Örneğin, Mayıs 2008'de, İran gaz arzının boru hattında meydana gelen bir patlama sonucu kesilmesi üzerine, Gazprom Mavi Akım'dan günlük doğalgaz arzını 22 milyon metreküpten 30 milyon metreküpe yükseltti.



Yine Ocak 2009'da Ukrayna geçici olarak Rus gazının akışını kestiğinde, Gazprom Türkiye'ye Mavi Akım'dan gelen günlük miktarı 35 milyon metreküpten 49 milyon metreküpe çıkardı. Sonuçta, Gazprom Türk tüketicilerin transit krizinin olumsuz sonuçlarından en az şekilde etkilenmesini sağladı.



Gazprom olarak biz, ortaklarımıza karşı kontrata dayalı yükümlülüklerimizi yerine getirme noktasında son derece titiz davranıyoruz ve aynı karşılığı göreceğimiz konusunda da güvenimiz tam.'



Milliyet