elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fotoğrafı Çektikten Sonra Tekrar Nasıl Odaklayabiliriz?

Fotoğraf çekmek dünyanın her yerinde gittikçe yaygınlaşan bir aktivite. Bu aktivitenin yaygınlaşmasıyla birlikte teknolojik cihazlar ve buna bağlı olan yazılımlar da geliştirildi. Fakat hepimizin fotoğraf çekerken ortak bir problemi var; Odaklanma. Fotoğrafı tekrar çekebilme şansınız varsa ortada bir sorun yok, fakat o anı yakalamak için kısacık bir süreniz varsa yada eve gidene kadar buna dikkat etmemişseniz? Şimdi bu durumun nasıl düzeltildiğine hep beraber bakalım.



A- A+
29.09.2016 tarihli yazı 5713 kez okunmuştur.
Bir fotoğraf çektiniz ve bu çektiğiniz fotoğrafta istediğiniz noktaya odaklanamadınız ve fotoğrafı tekrar çekme şansınız yok. Bu gibi bir durumda bizlere Işık alan teknolojisi ( Light Field Tech) yardım ediyor. Işık alan teknolojisi yeni değil bu konuda yazılmış çeşitli bilimsel makaleler bulunmaktadır. (Örn: A Real-Time Distributed Light Field Camera-2002) Fakat Lytro isimli bir firma bu teknolojiyi ticari amaçla kamerada kullanan ilk firma ve eğer bu tür kameraya sahipseniz , asla odaklanmayla ilgili bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Bu teknoloji yardımıyla fotoğraflarınızı çektikten sonra onlara tekrar odaklanabileceksiniz .Hatta bakış açısını bile değiştirebilme şansınız olacak.
 



►İlginizi Çekebilir: Kamera Nasıl Çalışır?

Peki bu ışık alan teknolojisi nasıl çalışıyor ?
Geleneksel eski tip kameralarda sadece bir lens bulunmaktadır ve  kameramız  biz fotoğrafı çekerken tüm fotoğraf karesine hakim olmak zorundadır. Oysaki ışık alan teknolojili kamera ise iç yapısında bir mikrolens dizisi bulundurmaktadır. Bu da daha fazla odak noktası oluşturulmasına imkan tanır.

 

 
Geleneksel ve Işık Alan Teknolojili Kameraların İç Yapısı
 
Ayrıca bu kamerada ışığın hangi yönden gireceğini belirlemek için özel bir ışık alan sensörü bulunmaktadır.Bu teknolojinin yazılımsal kısmında ise  kompleks algoritmalar devreye girmektedir, eğer fotoğraf  farklı bir odak düzleminde yada farklı bir açıdan çekilmişse fotoğrafın nasıl görüneceğine dair çeşitli simulasyonlarda oluşturulabilmektedir.

 
►İlginizi Çekebilir: CCTV Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Refocusing Images; (Fotoğraflara tekrar odaklanma) Bu teknolojiyle üretilen Lytro kamera 8x optik zoom lensi, 4 inç LCD ekran ve 3D görüntülerde çekebileceğiniz Lytro Illıum . Bu kameranın nasıl çalıştığını hep beraber inceleyelim. Öncelikle fotoğrafı çektiniz, şimdi tüm yapmanız gereken kameranın dokunmatik ekranındaki odak alanına dokunun yada perspektifi ayarlamak için resim üzerinde kaydırın. Dokunarak veya kaydırarak kendi isteğinize göre defalarca değiştirebilirsiniz.Çünkü kameranın içindeki mikrolens tabakası size istedğiniz esnekliği sağlayacaktır.
 

 
Resim 1: Odak noktası yeşil renkli boya
 
 
 
Resim 2: Odak noktası mavi renkli boya

Resim 1 ve Resim 2 ‘de görüldüğü gibi odak noktası değiştirilmiştir. Siz fotoğrafı çektiğinizde, Lytro bu fotoğrafı Light Field Picture (.lfp) dosyası olarak kaydetmekte ve bu dosya bütün ışık alan bilgisini yani tüm odaklanma noktalarının bilgisini içermektedir.Bu dosyayı görüntülemek yada paylaşmak için Lytro’nun mobil yada bilgisayar uygulamasının yüklü olması gerekmektedir. Eğer fotoğrafınızı Lytro’nun online platformunda paylaşırsanız arkadaşlarınızda tekrar düzenleyebileceklerdir. Fakat fotoğrafı jpg dosyasına dönüştürüseniz değiştirilemez bir dijital fotoğraf olarak kalacaktır.


Kaynak:

howitworks

Yazar: Ali Can Çabuker

 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar