elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Felix'in Sırrı

Serbest Düşüşte ses hızını aşan ilk insan olan extrem sporcusu Felix bu inanılmaz gibi gelen olayı nasıl başardı?



A- A+
23.10.2012 tarihli yazı 7696 kez okunmuştur.

Amerika'nın New Mexico eyaletinden havalanan 850 bin tonluk helyum balonlo çıktığı 38620 metreden kendini bırakan Felix ses duvarını aşarak büyük bir başarıya imza attı. Tabi bunu başarabilmek için çok yoğun bir çaba harcandı.

Felix öncelikle (özel bir  kapsül içinde) 38620 metreye devasa bir helyum balonuyla çıktı. Balonun inceliği 0,02 mm olduğundan, rüzgarın 4-5 m/sn daha hızlı esmemesi gerekiyordu. Zaten bu nedenle atlayış planlandığı ilk tarih olan geçen Salı günü atlayış gerçekleşemedi. Öte yandan, Armstrong sınırı olarak bilinen 19 bin 200 metre yükseklikte basınç çok yükseldiğinden insanın kanı bile damarlar içerisinde kaynayabiliyor. İşte bu yüzden kapsül ve Felix' in atlayış giysisi tümüyle buna özel tasarlandı. Felix'in basınç kıyafeti ve kaskı Felix' in hayatta kalmasını sağladı. Balon hedef yüksekliğin üstüne çıkıp da 38 bin metre yüksekliği geçince balonunun üstündeki kapak açılarak içeri ve dışarısının basıncı eşitlendi. Bu andan itibaren ise Felix'in tek koruyucusu elbisesi oldu. Yaklaşık 2 saat 15 dakikalık gergin tırmanış sonrası Felix nihayetinde kendisini boşluğa bıraktı.




Felix ilk 30 saniyede 980 km/h hıza ulaştı, 40 saniyede ise bin 342 km'ye ulaşarak ses hızını geçti.  Eğer atlayış sırasında basınç kontrol elbisesinde en ufak bir delik oluşursa Felix ölecekti. Felix bir ara kontrolü yitirip 40-45 kez takla attı. Bayılması veya ana paraşütün açılmaması durumunda ise yeryüzüne altı yüz metre kala yedek paraşüt açılacaktı. Bir sağlık sorunu yaşamadan yere inme ihtimali yüzde 20'ydi. Ama korkulan olmadı. Paraşütü açıldı. Felix hedeflediği tüm rekorlarını kırdı.

Felix'in kıyafetinin özellikleriyse;

-  Kıyafet 38 dereceden -68 dereceye kadar sıcaklıklara dayanıklı yapıldı.
- Yüksek irtifada başınç çok düştüğünden vurgun yemeyi önledi.
- 18,000 metre yüksekte Felix' in dokuları hızla genişleyerek gaz haline geçebilir, (kaynama), anacak bu  kıyafet basıncı dengeleyerek, bu tarzdan bir ölümü engelledi. 
- Kıyafetin dışı yangına ve aşırı soğuğa karşı yalıtıldı. 
- Kıyafetin içinde elektronik bir beyin var. Oldukça güvenilir olan bu mekanizma teknolojik kıyafeti her şartta işler halde tutuyor. 
- Kıyafetin içinde soğuk ve sıcak havalandırma sistemleri vardı. Uzun olan düşüşte ılık hava Felix' i sıcak tutarken, vizöre soğuk hava verilerek buğulanma engellendi. 
- Kask ve eldivenler çevriliyor ve kilitleniyor. Böylece basınç altında kolaylıkla kullanılabildi. 
- Felix'in dış dünya ile iletişimi kaskının içindeki kulaklık ve mikrofon ile sağlandı. 
- Göğüs kafesi üstündeki panelde GPS sistemi, hız ölçer ve yer belirleyici sistemler bulundu.


Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.